O descoperire arheologica contrazice dieta Paleo

Publicat in

Arheologii italieni au descoperit ca oamenii primitivi mancau ovaz salbatic macinat acum 32 000 ani, cu mult inainte de aparitia agriculturii. Acest lucru da peste cap ideea de baza a dietei paleo: eliminarea granelor pentru a manca precum oamenii primitivi.

Cei care urmeaza diete paleo sunt cunoscuti pentru respingerea majoritatii granelor si carbohidratilor. Dar o noua descoperire arheologica sugereaza ca ar trebui sa isi faca loc pe masa la micul dejun si pentru o anume cereala, una bine stiuta de culturistii si sportivii din toata lumea: ovazul!

Stramosii nostrii din epoca de piatra macinau ovazul, si probabil ca il foloseau pentru a face terci de ovaz sau un fel de faina, conform noilor descoperiri facute de o echipa arheologica condusa de profesorul Marta Mariotti Lippi de la Universitatea din Florenta, Italia. 

Cercetatorii au analizat un pistil de piatra, o unealta folosita la macinarea alimentelor, gasit in pestera Paglicci in sudul Italiei, si au descoperit ca era acoperita cu amidon provenit de la ovaz salbatic. Pistilul de piatra dateaza de acum 32 600 de ani, reprezentand cea mai veche dovada de pana acum ca oamenii prelucrau ovazul salbatic cu zeci de mii de ani inainte de dezvoltarea agriculturii.

Descoperirea sugereaza ca oamenii primitivi care locuiau in acea pestera obisnuiau sa piseze ovazul salbatic intr-un fel de faina, si apoi gateau si consumau faina de ovaz - o metoda avansata pentru acele vremuri. Ovazul care il gasesti astazi in supermarketuri este deja rulat si subtiat fiind usor de gatit si consumat. In epoca de piatra nu existau unelte de otel sau fier asa ca procesarea ovazului era o realizare tehnica!

Profesorul care a facut descoperirea, Lippi, ezita sa traga concluzii pripite in privinta utilizarii ovazului macinat de catre oamenii primitivi, dar a declarat pentru NPR ca "probabil amestecau faina cu apa si o gateau, deci aveau in dieta grane". Nu este fara precedent sa se descopere ca oamenii din vechime mancau mai multe grane decat credeau initial cercetatorii - spune si Huw Barton, profesor de bioarheologie la Universitatea din Leicester, pentru National Geographic. 

Pentru cei care priveau ovazul si terciul de ovaz ca ceva rau si interzis in dieta, ar fi bine sa isi revizuiasca aceasta opinie (pana la urma nu spun ca acesti tipi preistorici mancau oreo si prajituri!). Multi profesionisti din industria fitnessului iti vor spune ca ovazul integral este una din metodele cele mai nutritive, satioase si economice de a iti incepe ziua - mai ales daca alegi fulgii de ovaz integrali, grosieri, nu cei fini, care sunt mai aromati si mai bogati in fibre alimentare.

Ovazul este:

  • O sursa excelenta de carbohidrati pentru cei care vor cresteri ale masei musculare
  • Bogat in beta-glucan, o super-fibra alimentara care incetineste digestia alimentelor si scade colesterolul.
  • Bun pentru stimularea serotoninei, un hormon care induce calmul si reduce anxietatea.
  • Bogat in carbohidrati sanatosi si vitamine B, fiind un aliment perfect pre-antrenament.
  • Fara gluten, desi este bine ca acest lucru sa fie specificat pe ambalaj, pentru ca uneori poate fi prelucrat alaturi de grane care contin gluten.

Asa ca cei care tin diete paleo nu ar trebui sa se teama de ovaz! Daca oamenii preistorici se bucurau de ovaz, de ce sa nu o facem si noi? 

 

Referinte

  1. Multistep food plant processing at Grotta Paglicci (Southern Italy) around 32,600 cal B.P.

Articole din aceiasi categorie

alimentele prajite in ulei de floarea soarelui nu dauneaza inimii Alimentele prajite in ulei de floarea soarelui nu sunt nocive pentru inima Un studiu a scos la iveala unele aspecte controversate: alimentele prajite in ulei de floarea soarelui sau de masline, care fac parte dintr-o dieta echilibrata, nu cauzeaza boli de inima (asa cum se credea pana acum). 04 Dec, 2016
Culturistii arunca galbenusurile oualelor de decenii? Dar este asta necesar sau pur si simplu arunca nutrienti pe apa sambetei? Albusul si galbenusul de ou Stim despre oua ca este un aliment de calitate. Stim despre albusul de oua ca este o sursa excelenta de proteine. Si mai stim despre galbenus ca este bine sa il evitam pentru a nu ne ingrasa si mari colesterolul. In privinta primelor afirmatii toata lumea este de acord; dar in ceea ce priveste galbenusul, exista anumite dezbateri. 14 Feb, 2016
renunta la zahar pentru a fi mai sanatos Detoxifica-te de zahar 10 modalitati scurte si la obiect prin care sa iti reduci aportul de zahar rafinat din dieta pentru a fi mai sanatos si a arata mai bine. 14 Feb, 2016
mananca mai multe legume pentru a fi mai sanatos si a arata mai bine 12 motive pentru a manca mai multe legume Majoritatea dintre noi nu mancam suficiente legume. Cei care fac sport si vor sa arate cat mai bine se gandesc intai la carnuri, lactate si alte surse de proteine si lasa pe plan secund legumele. Mare greseala! Iata de ce sunt atat de importante legumele. 14 Feb, 2016
Ce sunt carbohidratii sanatosi? Ce sunt carbohidratii sanatosi? Nu toti carbohidratii sunt la fel! Este o mare diferenta intre o gogoasa si o frunza de salata! 31 Jul, 2022
Cele mai proaste si nocive alimente pentru sanatate si aspect fizic. Cele mai proaste alimente Se tot vorbeste de ce trebuie sa mananci, si de ce este sanatos. Dar iata si cateva exemple de alimente care trebuie evitate cu orice cost, fiind unele din cele mai nocive alegeri alimentare pe care le puteti face. Aceasta sunt alimentele pe care trebuie sa le eviti in 90% din situatii. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.