Cei care urmeaza diete paleo sunt cunoscuti pentru respingerea majoritatii granelor si carbohidratilor. Dar o noua descoperire arheologica sugereaza ca ar trebui sa isi faca loc pe masa la micul dejun si pentru o anume cereala, una bine stiuta de culturistii si sportivii din toata lumea: ovazul!
Stramosii nostrii din epoca de piatra macinau ovazul, si probabil ca il foloseau pentru a face terci de ovaz sau un fel de faina, conform noilor descoperiri facute de o echipa arheologica condusa de profesorul Marta Mariotti Lippi de la Universitatea din Florenta, Italia.
Cercetatorii au analizat un pistil de piatra, o unealta folosita la macinarea alimentelor, gasit in pestera Paglicci in sudul Italiei, si au descoperit ca era acoperita cu amidon provenit de la ovaz salbatic. Pistilul de piatra dateaza de acum 32 600 de ani, reprezentand cea mai veche dovada de pana acum ca oamenii prelucrau ovazul salbatic cu zeci de mii de ani inainte de dezvoltarea agriculturii.
Descoperirea sugereaza ca oamenii primitivi care locuiau in acea pestera obisnuiau sa piseze ovazul salbatic intr-un fel de faina, si apoi gateau si consumau faina de ovaz - o metoda avansata pentru acele vremuri. Ovazul care il gasesti astazi in supermarketuri este deja rulat si subtiat fiind usor de gatit si consumat. In epoca de piatra nu existau unelte de otel sau fier asa ca procesarea ovazului era o realizare tehnica!
Profesorul care a facut descoperirea, Lippi, ezita sa traga concluzii pripite in privinta utilizarii ovazului macinat de catre oamenii primitivi, dar a declarat pentru NPR ca "probabil amestecau faina cu apa si o gateau, deci aveau in dieta grane". Nu este fara precedent sa se descopere ca oamenii din vechime mancau mai multe grane decat credeau initial cercetatorii - spune si Huw Barton, profesor de bioarheologie la Universitatea din Leicester, pentru National Geographic.
Pentru cei care priveau ovazul si terciul de ovaz ca ceva rau si interzis in dieta, ar fi bine sa isi revizuiasca aceasta opinie (pana la urma nu spun ca acesti tipi preistorici mancau oreo si prajituri!). Multi profesionisti din industria fitnessului iti vor spune ca ovazul integral este una din metodele cele mai nutritive, satioase si economice de a iti incepe ziua - mai ales daca alegi fulgii de ovaz integrali, grosieri, nu cei fini, care sunt mai aromati si mai bogati in fibre alimentare.
Ovazul este:
- O sursa excelenta de carbohidrati pentru cei care vor cresteri ale masei musculare
- Bogat in beta-glucan, o super-fibra alimentara care incetineste digestia alimentelor si scade colesterolul.
- Bun pentru stimularea serotoninei, un hormon care induce calmul si reduce anxietatea.
- Bogat in carbohidrati sanatosi si vitamine B, fiind un aliment perfect pre-antrenament.
- Fara gluten, desi este bine ca acest lucru sa fie specificat pe ambalaj, pentru ca uneori poate fi prelucrat alaturi de grane care contin gluten.
Asa ca cei care tin diete paleo nu ar trebui sa se teama de ovaz! Daca oamenii preistorici se bucurau de ovaz, de ce sa nu o facem si noi?
Referinte
- Multistep food plant processing at Grotta Paglicci (Southern Italy) around 32,600 cal B.P.