Efecte secundare

Publicat in

Steroizii, pe langa efecte benefice, au si o lunga lista de potentiale efecte secundare. Este important sa stii la ce te expui atunci cand iei hotararea de a folosi steroizi anabolici si androgeni, de aceea oricine se gandeste macar la ei, ar trebui sa citeasca despre efectele lor secundare.

Steroizii, pe langa efectele benefice asupra organismului pot prezenta si numeroase efecte secundare grave, atunci cand sunt utilizati irational si in necunostinta de cauza. Au aparut si filme in care sunt prezentate efectele negative ale steroizilor si majoritatea presei de specialitate este plina de astfel de articole. Dar lucrurile nu stau intodeauna asa. Intradevar se poate ajunge la situatii exterm de grave din cauza folosirii indelungate si necumpatate a steroizilor anabolizanti. Efectele secundare care pot aparea sunt variate si difera de la un tip de steroid la altul. In continuare vom incerca sa prezentam principalele afectiuni care pot aparea.

Inhibitia producerii hormonilor proprii este poate cea mai cunoscuta. Atunci cand un hormon este introdus in corp, organismul va trimite un mesaj sa se inceteze productia proprie pentru ca incearca sa isi pastreze un anumit echilibru numit hemostaza. Pentru a face acest lucru, creierul trimte un mesaj testiculelor, de exemplu, sa nu mai produca testosteron atunci cand acesta este in cantitati ridicate in organism. Din pacate asta se intampla in cazul oricarui hormon introdus in organism. In mai toate cazurile, lucrurile revin la normal odata cu echilibrarea cantitatii hormonilor din sange. Pentru a preveni sau a diminua pe cat posibil acest efect secundar se folosesc anti-estrogenii. Studii au aratat ca la persoanele care au facut pauza in folosirea steroizilor timp de un an, producerea hormonilor proprii este in limitele normale. De aici se poate trage concluzia ca procesul este reversibil odata cu incetarea folosirii steroizilor.

undefined 

O alta caractesristica negativa a steroizilor este ca sunt hepatotoxici, adica au un efect nociv asupra ficatului. Dar si acest lucru a fost de multe ori exagerat. Intradevar, in cazul steroizilor orali, productia de enzime din ficat creste. Dar unele studii au aratat ca dupa incetarea administrarii totul a revenit la normal fara a lasa ficatul afectat intr-un fel. Desigur, la doze foarte mari sau intr-un ciclu prea indelungat pot aparea leziuni permanente ale ficatului. In general, steroizii orali au un impact mai mare asupra ficatului decat cei injectabili.

Steroizii mai pot avea un impact si asupra colesterolului. Ei fac "colesterolul bun" sa scada si pe "cel rau" sa creasca. Dar in mai toate cazurile se revine la normal dupa incetarea administrarii steroizilor.

undefined 

Ginecomastia, adica dezvoltarea sanilor la barbati, este un alt efect secundar care poate aparea. Acest lucru se datoareaza faptului ca in organism se afla o cantitatea prea mare de estrogeni, din cauza unui proces numit aromatizare, atunci cand un androgen ca testosteronul se transforma in estrogeni. De obicei, efectele incep sa se faca simtite dupa cateva zile, si se manifesta prin mancarimi ale sfarcurilor si apoi durere. Acest efect se poate combate prin administrarea de antiestrogeni, precum Nolvadexul. Exista si produse ca Letrozole, un foarte puternic inhibitor de aromatizare care se poate administra dupa ciclul de steroizi pentru a distruge tesutul mamar care s-a format deja. In cazurile foarte grave se apeleaza la interventii chirurgicale pentru extirparea tesutului. Testosteronul se poate aromatiza si poate avea un astfel de efect advers nedorit. Dar exista si steroizi care nu se aromatizeaza.

undefined 

Acneea , poate fi produsa de steroizii anabolizanti, in proportii mai mari sau mai mici, in functie de steroidul utilizat si de dozaj. Glandele sebacee sunt sensibile la nivelul testosteronului din sange. Astfel, la o concentratie prea mare, pielea devine uleioasa si in combinatie cu bacteriile pot aparea cosuri. Acestea dispar dupa incetarea folosirii steroidului, desi uneori poate dura mai mult timp, pana ce glandele sebacee revin la normal. Acneea se poate preveni prin folosirea numai anumitor tipuri de steroizi, care nu o produc, si prin curatarea regulata si riguroasa a pielii.

O agresivitate crescuta apare in timpul folosirii steroizilor. Acest lucru poate ajuta de multe ori daca este canalizata asupra antrenamentelor, pentru a le face mai intense. Dar s-au semnalat si cazuri cand indivizii care foloseau steroizi au manifestat un comportament antisocial, manie si chiar schizofrenie. Dar aceste cazuri reprezinta mai putin de 5%. Un alt studiu a aratat ca persoanele care au o fire mai violenta sunt predispuse la folosirea steroizilor. Dar acestea nu insemna neaparat ca le si mareste considerabil agresivitatea, fara ca acestia sa o poata controla.

Steroizii pot provoca calvitie, adica caderea excesiva a parului, mai ales la cei predispusi genetic. Acest lucru se intampla si din cauza faptului ca o parte a steroizilor se transforma in DTH, care actioneaza asupra scalpului. Dar de cele mai multe ori calvitia apare atunci cand persoana care foloseste steroizii este predispusa la asa ceva.

   Un alt efect negativ este legat de problemele cardiovasculare. Uzul steroizilor anabolici si androgeni in doze supraterapeutice (si chiar si terapeutice) poate avea efecte negative asupra sistemului cardiovascular, precum modificari ale colesterolului seric, ingrosarea peretilor ventriculari, tensiune arteriala crescuta.

Realist vorbind, riscul ca cineva sa sufere un infract sau atac cerebral din cauza unui ciclu de steroizi este extrem de redus. Totusi, daca se face abuz de ei, pe perioade lungi de timp, aceste efecte secundare se acumuleaza si pot duce la moarte prematura datorata unei complicatii cardiovasculare.

Folosirea steroizilor poate duce la oprirea cresterii in inaltime la persoanlene care sunt in dezvoltare. Dar numai anumiti steroizi. Acest lucru se datoreaza inchiderii cartilagiilor. Acest proces este ireversibil. De obicei cresterea inceteaza la sfarsitul adolescentei. Deci la majoritatea persoanelor peste 21-22 de ani acest efect secundar nu reprezinta o problema.

Steroizii pot provoca si insomnii. Cauza pare a fi un dezechilibru in balanta hormonala. Apare atat la nivele ridicate de hormoni androgeni cat i la nivele scazute. Este un simptom des intanlit in perioade terapiei post ciclu. Dar este la fel de intanlit si pe durata ciclului de steroizi.

Marirea prostatei este o alta posibila reactie adversa. In cele mai multe cazuri aceasta marire revine la normal dupa incetarea folosirii steroizilor. In timpul ciclurilor steroidiale se pot administra produse ca Dutesteride pentru prevenirea acestei probleme.

undefined 

Afectiuni ale rinichilor. Rinichii sunt cei care filtreaza totul in organism. Asa ca atunci cand o substanta straina este introdusa ei muncesc mai mult. La fel este si in cazul steroizilor. Multe persoane au observat o urina de culoare foarte inchisa in timpul ciclurilor de steroizi, ceea ce arata ca rinichii sunt solicitati mai mult decat de obicei. Dar si acest lucru depinde de tipul steroizilor folositi si de dozele administrate.

Adminsitarea steroizilor poate avea efect si asupra sistemului imunitar. Ca mai in toate cazurile, acest lucru depinde de tipul si de doza administrata. Unii steroizi inhiba intr-un anumit grad sistemul imunitar iar altii il imbunatatesc.

Sterilitatea este un efect secundar temporar al steroizilor anabolizanti. De fapt, sunt asa de eficienti incat sunt acceptati ca o posibilitate pentru contraceptia masculina. Dar acest efect poate sa nu apara la anumite persoane asa ca nu va bazati pe acest lucru, ca mai apoi sa aveti anumite "accidente". 

Desigur, procesul de sterilitate este reversibil odata cu incetarea ciclului.

Pierderea sau scaderea libidoului. Steroizii anabolici si androgeni pot influenta dorinta sexuala. Natura acestei afectiuni depinde de cricumstantele individuale. Testosteronul este principalul hormon masculin, si cum steroizii imita testosteronul, de regula duc la o crestere a dorintei sexuale. Totusi, in anumite cazuri s-au raportat dificultati in a mentine o erectie, chiar daca nivelele androgene sunt ridicate si dorinta sexuala este crescuta. Problemele apar in special cand se folosesc steroizi anabolici, dar cu o componenta androgena scazuta, precum nandrolonul, metenolonul, oxandrolonul sau stanozololul. De asemenea, astfel de probleme pot fi ridicate si de trenbolon. Cea mai eficienta metoda de a rezolva astfel de probleme este adaugarea de testosteron ciclului (orice ester).

Cancerul. Desi se crede ca steroizii pot provoca aparitia cancerului, asta se intampla extrem de rar. De vreme ce steroizii androgenici si anabolizanti sunt versiuni sintetice ale testosteronului se pot metaboliza usor, neexercitand un stres prea mare asupra organelor. Multi steroizi se pot adiminstra fara probleme si celor care au fost diagnosticati cu probleme la ficat. Singurele exceptii sunt steroizii orali care din cauza lantului 17 alfa alchilat sunt hepatotoxici. Cei ce se opun vehement steroizilor au arata ca unii utilizatori au facut cancer la ficat din cauza utilizarii acestor substante. Dar numarul lor este mult prea mic in comparatie cu milioanele de sportivi care ii folosesc fara astfel de probleme. Si de obicei, cei care au raporat astfel de probleme au folosit cantitati mari de steroizi pe perioade foarte lungi de timp. Daca nu se abuzeaza de steroizii orali si sunt efectuate controale medicale in timpul ciclurilor mai grele, cancerul nu ar trebui sa fie o problema asociata cu steroizii.

 Depresia. In mod evdident steroizii vor avea un impact asupra balantei hormonale din organism, ceea ce poate duce la o schimbare a starii de spirit. In majoritatea cazurilor se poate observa o crestere a irascibilitatii si agresivitatii, dar exista si cealata fata a monedei, unii putand cadea in depresii. Asta se poate intampla cu indivizii care sunt instabili emotional la un dezechilibru intre hormonii androgeni si estrogeni. Este mai frecvent la barbati, atunci cand se intrerupe administrarea steroizilor. Din cauza suprimarii testosteronului endogen, dureaza o vreme pana acesta isi revine. In acest interval, estrogenii pot fi mai stabili. Asta va rezulta intr-o perioada de timp in care hormonii sexuali dominanti vor fi estrogenii. Pentru unii, aceasta perioada poate fi plina de sesnisbilitate emotionala, tristete si lipsa motivatiei (simptomele depresiei).

Aceste manifestari pot aparea si in timpul ciclurilor cu steroizi anabolici dar slab androgenici. Acestia pot suprima productia proprie de testosteron dar datorita efectului androgen redus nu pot compensa lipsa testosteronului natural, rezultand stari depresive. Cel mai indicat este sa se monitorizeze administrarea steroizilor, iar atunci cand se iau steroizi anabolizanti, sa se administreze si o doza mica de testosteron pentru a alunga starile de plictiseala si lipsa de motivatie. Desigur, dupa cicluri puternice se recomanda administrarea de medicamente auxiliare pentru recuperare (Nolvadex, Clomid, etc.).

Efectele secundare ale steroizilor reprezinta un pericol real care trebuie luat in calcul de cei care le folosesc.Exista metode eficiente de a contracara aceste efecte, dar trebuie retinut ca nimic nu este sigur 100%.

Referinte

Articole din aceiasi categorie

de ce sa nu folosesti steroizi 11 motive sa NU folosesti steroizi anabolizanti Nu toata lumea este pregatita sa foloseasca steroizi anabolizanti. De fapt, majoritatea celor care intentioneaza sa foloseasca steroizi nu ar trebui sa o faca. Afla de aici de ce parte a liniei te afli. 14 Feb, 2016
alcatuirea unui ciclu de steroizi Cicluri de steroizi Un ciclu de steroizi, reprezinta o perioada determinata de timp, in care se administreaza unul sau mai multi steroizi anabolici si androgeni, intr-un mod regulat. Durata si dozele pot varia mult, de aceea este important sa stim sa construim un ciclu de steroizi care sa nu se potriveasca. 14 Feb, 2016
Efectele secundare ale steroizilor anabolizanti si androgeni Efecte secundare Steroizii, pe langa efecte benefice, au si o lunga lista de potentiale efecte secundare. Este important sa stii la ce te expui atunci cand iei hotararea de a folosi steroizi anabolici si androgeni, de aceea oricine se gandeste macar la ei, ar trebui sa citeasca despre efectele lor secundare. 14 Feb, 2016
Cicluri de steroizi cu durata scurta Cicluri scurte de steroizi Un ciclu de steroizi scurt este orice ciclu care dureaza intre 2 si 6 saptamani. Prin utilizarea lor se pot evita unele din efectele negative ale steroizilor, dar asta nu inseamna ca astfel de cicluri vor fii usoare. 14 Feb, 2016
ce sunt pastilele SARM, cum se folosesc si ce efecte au Ghid SARM Un ghid complet despre ce sunt SARM-urile (modulatorii selectivi ai receptorilor androgeni), ce efecte secundare au, ce beneficii si cum se folosesc. Plus o lista succinta cu cele mai populare SARM-uri. 17 Jan, 2018
inspectarea vizuala a steroizilor Inspectarea vizuala a steroizilor Cum multi steroizi anabolici sunt contrafacuti, aici vei gasi un ghid despre cum sa inspectezi vizual produsele pentru a determina daca sunt originale sau nu. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.