Indicele sau indexul glicemic este peste tot! In mass-media de astazi se vorbeste din ce in ce mai mult despre indicele glicemic, atunci cand vine vorba de mod de viata sanatos si de slabit. Asa ca o sa abordam si noi acest subiect,incercand sa explicam cat mai bine ce este indicele glicemic si care ii sunt beneficiile. Din start trebuie spus ca este o metoda excelenta de slabit. Din punctul meu de vedere, este cea mai buna si mai eficienta metoda pentru majoritatea oamenilor.
Indicele glicemic este un fel de clasament al carbohidratilor. Acest clasament se face in functie de impactul imediat al acestora asupra glucozei din sange. Compara alimentele gram per gram de carbohidrati. Acei carbohidrati care sunt digerati usor, au cel mai mare index glicemic. Cei care sunt digerati mai greu, au un index glicemic mai mic.
Obezitatea, diabetul, bolile de inima, atacurile cerebrale si altele, au fost legate si de consumul execsiv de alimente cu indice glicemic ridicat. Asa ca o dieta care sa tina cont de acest indice este benefica din orice punct de vedere.
Valoarea indexului glicemic se masoara in cifre, indicatorul de referinta fiind glucoza care are valoarea de 100. In functie de glucoza se dau valori si celorlate alimente. De exemplu, bananele au un indice glicemic de 60. Asta inseamna ca bananele ridicta nivelele de zahar din sange cu 60% fata de cat ar face-o glucoza pura. In general, alimentele cu un index mai mic de 55 sunt considerate alimente cu indice glicemic mic, cele intre 55 si 70 cu indice glicemic mediu, iar cele peste 70, cu indice glicemic ridicat. Pana de curand se credea ca zaharurile simple ridica foarte mult glicemia, iar cei proveniti din alimente cu amidon, precum cartofii sau painea, fiind digerate mai greu, au un index mai scazut. S-a dovedit a fii neadevarat, de exemplu cartofii, avand un index glicemic de 84, fiind unul foarte ridicat.
Dar cum ne ingrasa alimentele cu index glicemic ridicat? Un nivel mare de glucoza in sange determina o secretie mare a hormonului numit insulina. Insulina este cel mai puternic hormon din organism. Este si hormonul responsabil cu depunerile de grasime. In esenta, rolul insulinei este de a curata sangele de zahar. In absenta insulinei, corpul nu poate stoca sub forma de strat adipos caloriile. Se intelege usor ca un raspuns glicemic mic, duce la o secretie scazuta de insulina, scazand dramatic sansele de ingrasare, si crescand sansele ca organismul sa intre in rezervele de grasime pentru a avea energie. O alta problema care apare atunci cand mancam mult timp alimente cu indice glicemic mare este aparaitia rezistentei la insulina. Adica este nevoie din ce in ce de mai multa insulina pentru a curata zaharul din sange. O cantitate si mai mare de insulina este egala cu o ingrasare si mai accentuata; iar pe termen lung poate aparea si diabetul.
Asa ca adoptarea unei diete bazata pe indici glicemici scazuti, ajuta mult la prevenirea ingrasarii si la scaderea in greutate, precum si la pastrarea sanatatii. Cei care consuma multe alimente cu indice glicemic mic vor beneficia si de un aport de energie crescut, pentru ca zaharurile vor intra in sange treptat, cate putin, in mod constant. Este mai ales de folos celor care se simt epuizati datorita restrictiilor calorice pe care o dieta clasica le impune. De asemenea, astfel de alimente alunga si senzatia de foame. Invers, consumul de alimente cu indice glicemic ridicat, dimineata de exemplu, ne pot lasa secatuiti de energie de-a lungul zilei, creand si senzatia intensa de foame.
Unele alimenta nu au indice glicemic. Aceastea sunt alimentele care nu provoaca niciun raspuns glicemic cand sunt consumate singure. Astfel de alimente sunt uleiul, untul, slanina, ouale, carnea, etc. Exista tabele cu indici, glicemici; alimentele care nu se gasesc in acele tabele nu au indice glicemic.
Un bun ajutor in a calcula o dieta bazata pe indici glicemici este incarcatura glicemica. Aceasta reprezinta raspunsul glicemic total al unei mese, nu numai al unui aliment. Se calculeaza prin inmultirea indicelui glicemic al unui aliment exprimat in procente cu gramele de carbohidrati continute (totalul carbohidratilor minus fibrele). De exemplu, pentru un aliment care contine 48 de grame de carbohidrati si are un indice glicemic de 50, va fii 50% x 48 = 24. Se poate calcula pentru intreaga zi, adunand valorile incarcaturii glicemice de la toate alimentele consumate. Pentru a slabi se spune ca este bine ca valoarea totala pe zi sa fie sub 100.
O metodata mai simpla decat calculul strict al incarcaturii glicemice, consta in combinarea diverselor alimente, normal, mancand fara excese. Mai exact, alimentele cu index glicemic mic se consuma oricand in orice cantitate. Acestea se pot asocia si cu grasimi precum untul, samnatana, si alte alimente grase. De asemenea, se pot asocia si cu carne, oua. etc.
Alimentele cu indice glicemic mediu, se consuma numai singure sau asociate cu alimente cu indice glicemic mic, si se evita pe cat posibil asocierea lor cu grasimi.
Alimentele cu indice glicemic ridicat trebuiesc evitate, si consumate foarte rar.
Exista si alimente care actioneaza paradoxal. Lactatele cu zer (branza proaspata de vaci, iaurtul si laptele) desi au un indice glicemic mic, provoaca o secretie foarte mare de insulina, asa ca trebuiesc evitate. Iar reversul medaliei, pepenele, dovleacul, berea, desi au un indice glicemic ridicat, nu contin destul de mult zahar pentru a ingrasa, daca sunt consumate cu moderatie, si fara sa fie asociate cu alte alimente.
Este un stil de viata care merita incercat. Puteti trisa o data pe saptamana, consumand o masa cu ceva ce va place, indiferent de indici glicemici si grasimi. Nicio dieta nu este eficienta fara aceste mici abateri. Singura problema este cand micile abateri devin obiceiuri. Puteti consulta tabelul cu indicele glicemic al principalelor alimente aici.
Referinte