Mai jos este un tabel in care sunt indicati indicii glicemici ale celor mai uzuale alimente. Alimentele sunt aranjate in ordine descrescatoare in functie de indicele glicemic. Va puteti ghida cu el pentru a va alcatui o dieta bazate pe indici glicemici.
Aliment |
IG |
Aliment |
IG |
Bere
|
110
|
Glucoza
|
100
|
Cartofi prajiti
|
95
|
Cartofi la cuptor
|
95
|
Faina de orez
|
95
|
Faina alba fara gluten
|
90
|
Morcovi fierti
|
85
|
Fulgi de porumb
|
85
|
Orez instant
|
85
|
Pop corn
|
85
|
Faina alba de grau
|
85
|
Piure de cartofi
|
80
|
Gogosi
|
75
|
Lasagna
|
75
|
Dovlecel
|
75
|
Pepene verde
|
75
|
Croissant
|
70
|
Briosa
|
70
|
Ciocolata
|
70
|
Bauturi racoritoare
|
70
|
Malai
|
70
|
Taitei
|
70
|
Cartofi fierti
|
70
|
Chipsuri
|
70
|
Mamaliga
|
70
|
Cereale rafinate
|
70
|
Zahar alb
|
70
|
Zahar brun integral
|
70
|
Orez
|
70
|
Sfecla de zahar fiarta
|
65
|
Batoane ciocolata gen Snikers sau Mars
|
65
|
Muesli cu zahar
|
65
|
Ananas la conserva
|
65
|
Porumb fiert
|
65
|
Stafide
|
65
|
Paine de secara
|
65
|
Paine din cereale integrale
|
65
|
Banane
|
60
|
Castane coemstibile
|
60
|
Orez cu bob lung
|
60
|
Miere
|
60
|
Inghetata
|
60
|
Pepene galben
|
60
|
Pizza
|
60
|
Sushi
|
55
|
Ketchup
|
55
|
Mustar
|
55
|
Papaya
|
55
|
Bataon de cereale fara zahar
|
50
|
Mango
|
50
|
Kiwi
|
50
|
Muesli
|
50
|
Cartofi dulci
|
50
|
Ananas
|
45
|
Struguri
|
45
|
Mazare la conserva
|
45
|
Paine integrala de secara
|
45
|
Sos de rosii
|
45
|
Spaghete al dente
|
40
|
Cereale integrale
|
45
|
Smochine uscate
|
40
|
Suc de morcovi
|
40
|
Prune uscate
|
40
|
Lactoza
|
40
|
Unt de arahide fara zahar
|
40
|
Ovaz
|
40
|
Fasole neagra
|
35
|
Mere
|
35
|
Mazare
|
35
|
Susan
|
35
|
Nectarine
|
35
|
Portocale
|
35
|
Piersici
|
35
|
Prune
|
35
|
Iaurt de soia
|
35
|
Seminte de floarea-soarelui
|
35
|
Orez salbatic
|
35
|
Fasole alba
|
35
|
Fasole verde
|
35
|
Caise
|
30
|
Sfecla de zahar
|
30
|
Morcovi
|
30
|
Lapte de soia
|
30
|
Usturoi
|
30
|
Grapefruit
|
30
|
Pummelo
|
30
|
Pere
|
30
|
Tomate
|
30
|
Linte galbena
|
30
|
Capsune
|
25
|
Fructe de padure
|
25
|
Cirese
|
25
|
Ciocolata neagra (>75%)
|
25
|
Linte verde
|
25
|
Faina de soia
|
25
|
Lamaie
|
20
|
Cacao
|
20
|
Migdale
|
15
|
Telina
|
15
|
Broccoli
|
15
|
Varza de Bruxelles
|
15
|
Varza
|
15
|
Conopida
|
15
|
Castravete
|
15
|
Ardei gras
|
15
|
Alune
|
15
|
Praz
|
15
|
Ceapa
|
15
|
Ciuperci
|
15
|
Masline
|
15
|
Arahide
|
15
|
Fistic
|
15
|
Migdale
|
15
|
Ridichie
|
15
|
Salata verde
|
15
|
Varza acra
|
15
|
Soia
|
15
|
Spanac
|
15
|
Tofu
|
15
|
Nuci
|
15
|
Avocado
|
10
|
Otet
|
5
|
Condimente
|
5
|
Crustacee
|
5
|
Nu am adaugat in tabelul de mai sus produsele lactate precum laptele, iaurtul si branza dulce, pentru ca, desi au un indice glicemic mic, provoaca un rapsuns insulinic mare, asa ca trebuiesc evitate intr-o dieta. Raspunsul insulinic mare il provoaca indiferent daca contin garsimi sau sunt degresate. Se pot consuma cele degrasate, doar in asociere cu alimente cu indice glicemic mic (sub 50).
Celelate alimente care nu se regasesc in tabel, nu au indice glicemic, adica nu provoaca un raspuns insulinic cand sunt consumate.
Referinte