Taurina

Publicat in

Taurina este un aminoacid, cunoscut de publicul larg in special din compozitia bauturilor energizante. Aici poti afla care este rolul sau adevarat pentru un sportiv si daca ajuta cu adevarat la ridicarea nivelelor energetice ale corpului.

Taurina este un aminoacid. Este cunoscut mai ales din bauturile energizante; datorita numelui s-a raspandit si zvonul conform caruia ar fi extrasa din testicule de taur. Dar este fals. Taurina este un aminoacid beta, spre deosebire de marea majoritate a aminoacizilor, care sunt aminoacizi alfa. Asta inseamna ca structura de baza a taurinei este diferita fata de cea a celorlati aminoacizi, de aceea se gaseste in mare parte numai sub forma libera si nu este implicata in sinteza proteinelor. Taurina este si unul din cei trei aminoacizi care contin sulf, ceilalti doi fiind metionina si cisteina. Partea sulfuroasa a taurinei este cea care ii da proprietati antioxidante.

   Cantitativ, taurina este un aminoacid foarte important. Muschiul inimii si tesutul muscular abunda cu taurina, dar se gaseste in cantitati mari si in celelate tesuturi si organe. Comparativ cu alte specii, oamenii nu sintetizeaza prea multa taurina in corp, de aceea dieta este principala sursa de taurina si cea care determina nivelele taurinei din corp. Se gaseste mai ales in oua, fructe de mare si carne.

Functiile taurinei

Taurina are unele functii importante in organism, precum secretia bilei, protectie antioxidanta, reglare osmotica, stabilitate a membranelor celulare si reglarea contractiilor musculare. In culturism si industria suplimentelor sportive, taurina este apreciata pentru proprietatile sale antioxidante, reglarea osmotica si reglarea contractiilor musculare. Dar a ne concentra doar pe aceste aspecte nu ar fi corect fata de versatilitatea acestui aminoacid.

Beneficiile taurinei

Cei care se suplimenetaza cu taurina observa o imbunatatire a functiilor digestive si a nivelelor de colesterol, lucru datorat rolului taurinei in formarea sarurilor biliare. Un alt beneficiu raportat este imbunatatirea functiilor cardiace, in special la cei care sunt predipusi batailor cardiace neregulate. Pentru ca taurina este implicata si in reglarea fluxului de electroliti si minerale din muschi, ii poate ajuta si pe cei care sufera de crampe musculare in timpul exercitiilor fizice. In aceasta privinta taurina este un supliment des folosit de cei care iau Clenbuterol.

Beneficiile taurinei asupra inimii au fost cercetate si demonstrate; longevitatea japonezilor a fost atribuita si taurinei, datorita dietei lor bogate in fructe de mare. Alte studii au aratat ca taurina si acizii grasi omega-3 au un impact benefic mai mare asupra lipidelor din sange, decat suplimentarea doar cu omega-3.
Se pare ca taurina poate reduce si complicatiile cauzate de diabet.

Taurina ca si supliment versatil

Taurina este unul din cele mai populare ingrediente din suplimentele sportive si din bauturile energizante. Insa, aceastea de regula nu contin taurina naturala, derivata din produse naturale, ci o varianta sintetica obtinuta din metionina, cisteina si vitamina E. Daca ai intreba mai multi producatori de suplimente si bauturi energizante de ce folosesc taurina in retetele lor, probabil ai primi raspunsuri diferite. Asta datorita rolurilor multiple ale taurinei in organism. Inca nu s-a stabilit exact un rol predominant al taurinei in corp.

Cel mai probabil, fiecare va experimenta intr-un fel unic suplimentarea cu taurina, in functie de biochimia individuala, dieta, stil de viata si mediu. Pe langa proprietatile benefice expuse pana acum, mai exista si altele, legate de folosirea sa in timpul exercitiilor fizice si recuperarii, pe care le vom discuta in continuare.

 masa musculara pe cale naturala

Taurina si volumizarea celulara

Reglarea osmotica, cum ii spune si numele, inseamna reglarea preisunii osmotice a fluidelor, pentru a le impiedica sa devina prea diluate sau prea concentrate. Corpul are nevoie de concentratii precise ale fluidelor in functie de tesutul in care sunt folosite. Taurina este des invocata ca substanta osmoregulatoare, un termen stiintific pentru volumizare celulara. Din pacate aceste afirmatii nu sunt sutinute de cercetari stiintifice, pentru ca nu s-au facut multe in aceasta privinta, in special pentru a vedea efectele in timpul exercitiilor fizice.

Unul din putinele studii efecuate, a aratat ca taurina nu a avut un rol important in reglarea osmotica, comparativ cu sodiul. In schimb, exista multe studii care au demontrat rolul osmotic al taurinei la nivelul creierului; dar aceasta nu are relevanta in ceea ce priveste exercitiile fizice.

Taurina si exercitiile aerobe

Taurina este promitatoare in sustinerea efortului aerob si grabirea recuperarii dupa efort. 6 grame de taurina pe zi reduc stresul oxidativ provocat de exercitii si imbunatatesc performanta, arata un studiu efectuat pe persoane tinere, sedentare. Dar aceste efecte au loc datorita cresterii plasmatice a taurinei, nu a cresterilor nivelelor de taurina din muschi.

Un alt studiu care merita mentionat este cel facut de Red Bull; a aratat ca, consumul unui Red Bull, care contine 2 g taurina imbunatateste marcherii cardiaci la atleti cu experienta precum triatlonisti, ciclisti si maratonisti.

Taurina si exercitiile cu greutati

Din pacate, nu exista niciun studiu uman efectuat in ceea ce priveste impactul taurinei asupra antrenamentului cu greutati. Totusi, exista unele studii facute pe soareci care arata ca suplimentarea cu taurina reduce stresul oxidativ si creste forta musculara, protejand functiile muschilor.

Administrarea taurinei

Daca vei cerceta putin, vei constata ca exista suplimente cu taurina care recomanda administrarea ei inainte de antrenament, altele in timpul antrenamentulului si altele dupa antrenament. De aceea este logic sa iti pui intrebarea: cand este momentul cel mai bun de a te suplimenta cu taurina? Raspunsul ar fii ca cel mai bine este sa iei taurina inainte si in timpul antrenamentului. Dar este un raspuns mai mult speculativ decat bazat pe fapte, asa ca se pot inregistra beneficii si dupa antrenament in unele cazuri.
Dozele de taurina variaza intre 1-3 grame pe zi.

In incheiere se poate spune ca taurina este un aminaocid unic si versatil. Chiar daca nu s-au facut inca destule cercetari, se poate afirma ca taurina imbunatateste recuperarea dupa antrenamentele cu greutati  si creste capacitatea de efort fizic, in special aerob. Suplimentarea cu taurina poate fi benefica in multe privinte si se pare ca nu este toxica, nici macar la 1 g per kilogram corp (o doza imensa).

Este o aditie buna la suplimentele voastre, putand imbunatati atat performantele cat si sanatatea.

 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

Suplimente cu curcumina pentru masa musculara mai mare Curcumina pentru cresterea masei musculare Curcumina este un nutrient care abia incepe sa fie cercetat in ceea ce priveste utilitatea sa pentru culturisti si sportivi. Curcumina prezinta efecte anti-catabolice, curcumina poate optimiza efectele insulinei si poate reduce nivelele de estrogen, ceea ce poate duce la nivele mai mari de testosteron. 14 Feb, 2016
pau d'arco si estrogenul Pau d arco grabeste descompunerea estrogenului Pau d'arco este este o specie a copacului Tabebuia, din scoarta caruia se fac suplimente nutritive pentru combaterea cancerului, dar noi studii sustin si ideea ca acest extract poate fi folosit de culturisti pentru lupta cu estrogenul. 14 Feb, 2016
primul studiu care confirma superioritatea creatinei hcl Primul studiu care confirma superioritatea creatinei HCL fata de monohidrat Va fi regele detronat? Este creatina HCL mai eficienta in a construi masa musculara si a slabi decat creatina monohidrat? Un nou studiu sustine asta! Dar... 13 Apr, 2016
Vitamina D: ce este si ce face Vitamina D Putini sunt cei care cunosc importanta vitaminei D in anabolismul muscular, si mai putini cunosc ca aceasta vitamina, este catalogata ca un hormon steroid. 14 Feb, 2016
Cum sa cresti densitata de receptori androgeni Cum sa cresti densitatea de receptori androgeni Stiinta si-a dat seama de ce unii sunt hardgaineri si altii monstrii ai masei musculare! Iata despre ce este vorba si ce poti face! 06 Jan, 2020
ce sunt suplimentele care blocheaza carbohidratii Ce sunt suplimentele care blocheaza carbohidratii si functioneaza cu adevarat? Suplimentele care blocheaza carbohidratii fac parte din gama suplimentelor pentru slabit, dar actioneaza diferit fata de alte arzatoare de grasimi. Aici gasesti tot ce trebuie sa stii despre astfel de suplimente nutritive. 25 Jul, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.