Ce fel de sportiv esti?

Publicat in

Afla ce fel de antrenamente ti se potrivesc cel mai bine in functie de profilul neurotransmitatorilor tai din creier. Un concept avansat de a iti structura antrenamentele, folosit de unii dintre cei mai buni antrenori de fitness din lume!

Consecventa, rutina si ritual...acestea sunt cerintele pentru a fi maret, nu? Credinta ca tot ce este nevoie pentru a reusi este sa te prezinti la fiecare antrenament, indiferent de conditii, a fost mereu vazuta ca un sfat excelent. Si probabil ca este corect. Se stie ca determinarea este un prezicator mai bun al succesului decat IQ-ul sau talentul brut. Dar cand vine vorba de determinare, exista multe nuante.

Chiar daca orice artist si sportiv de succes are o anumita rutina, se pare ca varietatea nu este doar un condiment al vietii, ci este chiar felul principal. Conform preparatorului fizic canadian Charles Poliquin, care a antrenar 18 olimpici medaliati cu aur, nu exista o abordare generica, valabila pentru toti, cand vine vorba de a te antrena pentru sportul tau. Exista persoane care raspund mai bine la un progres lent si uniform, pe cand altii au nevoie de antrenamente intense si variate.

Cele 5 elemente chinezesti: totul tine de neurotransmitatori

Pe cand studia medicina chinezeasca acum 3 decenii, Charles Poliquin si-a dat seama ca filozofia chinezeasca a celor 5 elemente (pamant, apa, foc, metal si lemn) are o baza reala si prin ea se pot recunoaste dezechilibre individuale si deficiente. A observat similitudini intre abordarea chinezilor si cea din vest, cele 5 elemente corespunzand cu profilul neurotransmitatorilor: focul reflecta o concentrare mai mare de dopamina; lemnul este echivalentul acetilcolaminei ; metalul este GABA,; apa este serotonina si pamantul insemnand un profil al neurotransmitatorilor mai echilibrat.

Avand la baza aceste concepte, Poliquin antreneaza foarte diferit sportivi care sunt aproape identici, practica aceleasi sport si uneori fac parte din aceeasi echipa. El isi bazeaza aceste protocoale de antrenament pe testul Barverman, cea mai buna metoda de a determina dominanta neurotransmitatorilor si deficientele. 

Testul presupune raspunderea la o serie de intrebari prin Adevarat sau Flas. Testul trebuie facut doar odata, din prima, fara a il rasfoi inainte si a citit cateva intrebari sa iti dai seama despre ce e vorba. Raspunsurile trebuie sa fie cat mai spontane; daca stii intrebarile nu vei mai fi obiectiv si spontan. Prima parte a testului masoara dominanta neurotransmitatorilor, iar a doua deficienta. Exista si alte metode de a iti testa profilul neurotransmitatorilor, prin urina, prin saliva si prin sange, ar aceste metode sunt considerate cu o marja mai mare de eroare decat testul Braverman. Testul Barverman se gaseste pe internat, si poate fi facut online, gratuit, pe numeroase site-uri, dar doar in engleza. Un astfel de site este acesta

Asadar, Poliquin construieste antrenamentele sportivilor sai bazandu-se pe tendinta lor de a functiona cu dopamina, acetilcolina, serotonina si/sau GABA. Poate parea foarte logic ca propria biologie si chimie determina felul cum te comporti in diferite situatii, dar in cultura noastra moderna, care incearca sa dea solutii universale, aceste evidente au fost uitate.

Iar aceste principii se aplica in orice sport, nu doar in antrenamentele la sala de forta. Fotbalistii, atletii, boxerii, oricine poate beneficia de pe urma antrenamentelor construite in functie de profilul propriu al neurotransmitatorilor.

 masa musculara pe cale naturala

Sportivul de foc

Acest fel de sportivi sunt dominati de dopamina si este greu sa nu ii observi. Sunt mereu entuziasmati si au o personalitate vibranta si o energie contagioasa. Isi pot atinge usor obiectivele datorita increderii in sine si a unui sistem nervos performant. Au nevoie de adrenalina asa ca nu se gandesc mult pana sa isi asume riscuri. Iar felul lor exploziv de a fi se apare si cand sunt maniosi - daca vezi o astfel de personalitate suparata, mai bine te feresti din calea ei. 

Pentru un sportiv cu nivele mari de dopamina este nevoie de antrenamente variate si cu volum ridicat. Pe langa sportul de baza simt nevoia sa faca si alte sporturi ca hobby (drumetii, escalade, MTB, etc). In orice activitate fizica se implica trag cat mai tare, pentru ca sistemul lor nervos are nevoie de variatie si volum ridicat. Acesti sportivi au o capacitate extraordinara de a se adapta la miscari noi, dar daca nu schimba des exercitiile si efortul facut se supraantreneaza usor.

Sportivul de lemn

Sunt persoane dominate de acetilcolamina, iar ca sportivi tind sa fie pionieri in disciplina lor, inventand planuri si obiective extravagante si creative. Sunt isteti si creativi  si gasesc linii care probabil nici nu au fost observate de restul. 

Acesti sportivi functioneaza mai bine cu o consistenta mai ridicata la un volum mai mic, comparativ cu sportivii dominati de dopamina. Decat sa schimbe antrenamentele si activitatile fizice foarte des, cei dominati de acetilcolamina au rezultate mai bune daca se tin saptamani intregi de un anumit protocol de antrenament. 

Activitatile lor fizice trebuie sa aibe un volum suficient de mic incat la final sa mai aibe ceva rezerve de energie. Antrenamentele intense si cu volum mare trebuie facute rar de acesti sportivi. Dar au tendinta de a exagera cat efort fizic fac, asa ca este bine sa isi planifice foarte exact antrenamentele si sa aibe zile de odihna de care sa se tina cu sfintenie. 

Sportivul de pamant

Acesti sportivi au un profil echilibrat al neurotransmitatorilor - sunt stabili si consecventi. Sunt cei care apar mereu la antrenamente, fara exceptie, si sunt merue gata de actiune. Se dezvolta cel mai bine cand au stabilitate, consecventa si o rutina bine stabilita. Sunt foarte sensibili la variatiile din rutina; daca petrec prea tare cu o seara inainte, a doua zi la antrenament vor povesti la toti ca nu sunt in forma din aceasta cauza iar peformanta va avea de suferit. 

Pot face foarte mult timp aceleasi tipuri de activitati fizice, nu au nevoie de prea multa variatie, tot ce trebuie sa schimbe periodic este intensitatea si volumul. Asta inseamna sa aibe saptamani cu volum ridicat urmate de perioade cu intensitate foarte mare si volum redus. Nu este important sa se schimbe prea mult exercitiile si structura antrenamentelor, doar sa varieze la anumite perioade de timp volumul si intensitatea.

Prea mult volum si intensitate in acelasi timp ii va face sa se supraantreneze rapid. 

Sportivul de fier

Acest fel de sportiv va petrece foarte mult timp discutand si concentrandu-se pe echipament sau nutritie, sau va avea teorii trasnite despre noi abordari ale antrenamentelor. Vor fi deseori mai interesati de anumite filozofii din sportul lor decat chiar sa faca antrenamente eficiente. Vor cauta mereu scurtaturi si sunt mai predispusi la recurgerea la substante sintetice pentru a obtine rezultatele dorite

Sportivii de fier se vor plange ca s-au supraantrenat desi abia au ajuns la jumatatea sezonului de antrenament. Sunt genul de sportivi care ard cele mai multe calorii vorbind! 

undefined

Sportivul de apa

Sunt sanse mari ca acest fel de personalitate sa nu intre chiar in categoria "sportivi". Sunt dominati mai ales de serotonina si nu tind sa graviteze catre sporturi, mai ales catre acele sporturi care au un efort intens sau un volum substantial. 

Sportivii de apa sunt fascinati de ceea ce reusesc sportivii de foc, lemn si pamant dar nu vor dori sa incerce si ei. Sunt mai degraba orientati catre yoga si alte activitati de acest gen, si nu au capacitatea de a sustine eforturi cu volum ridicat

Aplicatii 

Foarte rar un sportiv se incadreaza perfect intr-o categorie. Mai degraba cu totii avem o combinatie dintre toate tipurile. Aici intervine testul Braverman; iti va spune ce fel de neurotransmitator este mai dominant si care este mai deficitar.  Daca ai un profil dominat de dopamina, inseamna ca ai un sistem nervos robust, care poate sa faca fata in sporturi intense si explozive. Dar daca alaturi de nivele ridicate de dopamina ai nivele prea mici de serotonina iti va fi greu sa te relaxezi si sa te recuperezi asa ca esti mai predispus la supraantrenament, de aceea ar trebui sa pui un accent mai mare pe tehnicile de recuperare. Ideal ar fi sa ai un neurotransmitator dominant, iar restul sa fie in echilibru

Acest articol se vrea a fi doar o mica piesa din puzzle, nu este raspunsul complet. Daca descoperi ca ai dezechilibre serioase ale neurotransmitatorilor continua sa cauti informatii legate de acest subiect si eventual cauta ajutorul unui specialist.

Referinte

  1. Braverman Personality Type Assessment

Articole din aceiasi categorie

forta pentru alpinisti picioare Forta pentru alpinisti: picioare Alpinismul este un sport foarte solicitant care necesita atat anduranta cat si forta. Iata cum sa iti cresti forta picioarelor pentru a te catara mai usor. 25 Apr, 2018
exrcitiu special p-entru sportivi de viteza si fotbalisti Exercitiu pentru schimbarea rapida a directiei de miscare In sporturile de echipa schimbarea brusca si in viteza a directiei de miscare este critica. De fapt, in orice sport aceasta abilitate este foarte utila. Aici este descris un exercitiu care te ajuta sa iti cresti viteza de schimbare a directiei de miscare. 02 Nov, 2017
Ciclisti profesionisti de urmarit pe strava 5 ciclisti profesionisti de urmarit pe Strava Strava este o aplicatie care iti inregistreaza turele cu bicicleta (si nu numai). Este folosita atat de amataori cat si de profesionisti, asa ca este ca o fereastra in turele, antrenamentele de echipa si viata de sportivi a unor ciclisti de renume. 20 Apr, 2016
Motive pentru a iti cumpara o bicicleta si a te apuca de ciclism 30 de motive pentru a te apuca de ciclism Imbunatateste-ti psihicul, relatiile cu cei din jur, sanatatea si fericirea. Poti obtine toate astea daca faci din ciclism un hobby. 20 Apr, 2016
competitii de ciclism - cum te pregatesti pentru ele Competitii de ciclism: ce sunt si cum sa te pregatesti pentru ele Competitiile de ciclism au devenit din ce in ce mai populare. Fie ca sunt pe sosea, prin paduri sau pe munti, aceste curse de ciclism atrag din ce in ce mai multa lume, asa ca este important sa vorbim despre ele. 01 Sep, 2016
cum sa iti dezvolti abdomenul daca faci arte martiale si MMA Antrenamentul abdomenului pentru arte martiale Artele martiale te duc cu gandul la pumni, la procedee si disciplina. Dar miezul antrenamentelor de arte martiale sta in abdomen: un abdomen puternic creeaza un luptator puternic. 02 Aug, 2017
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.