Populara dieta Atkins, a ajuns sa fie cunoscuta de multi ca si dieta carnii si oualelor. Principul acesteia consta in a manca cat mai multe proteine si grasimi, fara pic de carbohidrati, neglijand sursa de provenienta a grasimilor. Cei care urmau dieta isi umpleau farfuriile cu bacon, branzeturi, carne grasa, maioneza - in principal orice contine proteine si grasimi. Cu cat mai multe cu atat mai bine! Teoria din spatele dietei este ca proteinele si grasimile sunt mai satioase, si mancand numai asta, senzatia de foame va disparea si in final totalul caloriilor consumate va fii mai mic. O alta parte a teoriei era ca din moment ce corpul este privat de carbohidrati, va ramane in faza de ardere a grasimilor pentru mai mult timp (carbohidratii declanseaza eliberarea de insulina, aceasta oprind procesele de oxidare a grasimilor din organism).
Problema care a aparut, era legata de sanatatea generala a celor care urmau dieta. Datorita consumului ridicat de grasimi saturate, bolilele de inima puteau aparea oricand, sau celor care erau deja bolnavi, li se agrava starea.
Asa ca, in prezent, dieta Atkins a fost revizuita, si se tine cont si de sanatatea celui ce o urmeaza, nu se pune accent numai pe pierderea in greutate cu orice pret.
Dieta este compunsa din patru faze. Prima este cea mai dura, cu scopul de a da startul arderii grasimilor, iar ultima va ghideaza pe calea unei diete sanataose de mentinere a greutatii.
Faza unu a dietei Atkins
In aceasta prima faza, consumul de carbohidrati este limitat la 20 de grame de carbohidrati neti pe zi, proveniti din vegetale.
Urmatoarele sunt alimentele acceptate in aceasta faza:
- ton
- somon
- pui
- curcan
- vita
- porc
- miel
- oua
- platica
- rata,
- orice tip de peste
- gasca
- scoici
- bacon
- sunca
- crustacee
- branzeturi (acestea cu moderatie pentru ca unele contin si carbohidrati in cantitati mici)
- orice vegetale fara amidon
- uleiuri
- nuci (din nou cu moderatie)
- ceai
- bulion
- cafea
Regulile acestei faza sunt simple, sa se consume proteine si grasimi la fiecare masa, si sa se mentina un total de carbohidrati la 20 de grame pe zi. Sunteti incurajati sa beti multa apa, si sa cititi etichetele fiercarui aliment, pentru a depista eventualii carbohidrati ascunsi.
De obicei aceasta faza tine timp de doua saptamani.
Faza doi a dietei Atkins
Este foarte similara cu prima faza, punand accent pe pierderea kilogramelor, cu exceptia ca se adauga cate 5 grame de carbohidrati pe saptamana. Acest proces continua timp de atatea saptamani cate sunt necesare pentru a ajunge la o greutate cu 2-3 kilogarme peste cea dorita. Scopul acestei faza este de a invata toleranta organismului la carbohidrati si tipurile acestora, pentru a stabili canitatea acestora care poate fii consumata si organismul sa poata sa slabeasca in continuare.
Este recomandat sa se adauge carbohidrati cu indice glicemic mic (sub 50). Consultati aici tabelul indicilor glicemici.
Daca faceti sport zilnic si la o intensitate mare, aduceti consumul de carbohidrati la 60-90 de grame pe zi, pentru a putea sustine efortul fizic.
Faza 3 a dietei Atkins
Am ajuns si la faza a treia a dietei. Menirea acesteia este de a va invata cum sa aveti o dieta corecta pentru a va putea pastra greutatea pe viitor. Cantitatea de carbohidrati se va ridica cu cate 10 grame pe saptamana in loc de 5 grame, ca in faza anterioara. Se va creste pana cand scaderea in greutate va inceta cu totul. Cantitatea de carbohidrati la care se ajunge, este considerata de mentinere. Se recomanda adaugarea unei varietati mai mari de carbohidrati precum:
Vegetale cu amidon:
- 3/4 cana de morcovi
- 1/2 cana dolvlece
- 1/4 cana cartofi dulci
- 1/4 cana cartofi albi
- 2/3 cana mazare
Legume
- 1/3 cana linte
- 1/3 cana fasole alba
- 1/3 cana fasole neagra
Fructe
- 1/2 mar
- 11 cirese
- o piersica
- 12 struguri
- 1/2 grapefruit
- 1 kiwi
- 1/2 banana mica
- 1 cana pepene rosu
Cereale
- 1/4 cana orez cu bob lung
- 1/3 cana cereale integrale
- 1/4 cana orz
Asta va va da fara indoiala o gama de selectie mult mai mare, si va asigura un aport bun de vitamine si minerale.
In aceasta etapa a dietei se pot face si mici abateri o data pe saptamana, dar constient, si uneori fiind recomandat ca a doua zi dupa abatere sa se reduca mult carbohidratii pentru a compensa. Principalul lucru este sa intelegeti ca nu veti reveni la obiceiurile vechi de alimentatie, care v-au ingrasat. Sunteti tot intr-o dieta cu consum redus de carbohidrat si trebuie sa aveti asta constant in minte.
Faza 4 a dietei Atkins
Aceasta faza reprezinta mentinerea. Se propune o piramida a alimentelor diferita de cea clasica, baza fiind creata de carne in loc de cereale. Apoi vegetalele si apoi fructele. Dupa acestea vin uleiurile si branzeturile plus nuciferele. Varful piramidei, este reprezentat de cereale, aceastea avand cel mai mic aport.
Este bine sa va cantariti saptamanal pentru a va asigura ca nu reveniti la vechiurile obiceiuri si a va ingrasa din nou.
Dieta Atkins, cum este prezentata mai sus, este mai ales utila celor care sufera de diabet sau de glicemie mare. Acesta dieta nefiind legata de secretia mare de insulina este sigura si ajuta si la mentinerea nivelelor de gluconza din sange constante.
Este buna si pentru cei preponderent "carnivori", care iubesc carnea, dar trebuie avut in vedere ca grasimile trebuiesc consumate cu moderatie.
Acesta dieta nu este recomandata atletilor sau celor care se antreneaza la un nivel mare de intensitate. Eforturile mari si sustinute, au nevoie de carbohidrati pentru energie, asa ca aceasta dieta nu ajuta, ci din contra, diminueaza performantele. Se pot folosi anumite principii ale dietei, precum folosirea carbohidratilor cu indice glicemic scazut, dar totalul ingerat pe zi trebuie mult crescut fata de cat prescrie dieta clasica. Orice sub 100 de garme pe zi nu va putea sustine efortul.
Dieta Atkins moderna, este diferita de forma ei incipienta, fiind mult mai sanatoasa si potrivita pentru a fii urmata pe termen lung. In societatea zilelor noastre oamenii mananca multe alimente rafinate si procesate. Aceasta dieta elimina aceste alimente, carbohidratii consumati in cadrul ei fiind din surse folosite si de stramosii nostrii, cand obezitatea nu era asa comuna ca astazi.
Singurul neajuns al dietei este numaratul gramelor de carbohidrati. Chiar daca nu numaram calorii, si numaratoare carbohidratilor poate parea dificila pentru unii, facandu-i sa renunte. Atkins nu este o dieta perfecta, dar poate obtine 4 puncte din 5, fiind eficienta pentru majoritatea oamenilor.
Referinte