Insulina te poate face gras sau te poate face musculos si definit. Depinde daca esti sensibil la insulina sau rezistent la insulina. Fara o sensibilitate la insulina optima proteinele pe care le mananci nu ajung la muschi; in schimb, multe din ele ajung in depozitele de grasime. De aceea este foarte important sa iti optimizezi sensibilitatea la insulina.
Iata o metoda simpla de a face asta: pune otet in orice! Otetul nu numai ca atenueaza raspunsul glucozei si insulinei dupa mesele cu carbohidrati, dar si creste sensibilitatea la insulina. Mai multe studii au confirmat asta, si un studiu raporteaza ca otetul a crescut sensibilitatea la insulina dupa 60 de minute de la masa cu 34%. Asta se intampla pentru ca acidul acetic (otetul) suprima activitatea dizaharidelor, avand astfel efecte fiziologice similare cu metforminul sau acarbose (medicamente anti-diabetice).
Alt studiu a impartit 29 de oameni in 3 grupuri: un grup cu diabet de tip Ii, unul cu semne pre-diabetice si un grup sanatos. Toti au primit otet de mere inainte de o masa. Rezultatele au fost impresionante:
- Toate trei grupurile au inregistrat un control mai bun al zaharurilor din sange, comparativ cu placebo.
- Diabeticii si-au imbunatatit glicemia cu 25%.
- Cei cu semne pre-diabetice au avut o glicemie mai buna decat a grupului de persoane sanatoase.
- Grupul pre-diabetic a avut cele mai mari beneficii, concentratiile de glucoza din sange aproape injumatatindu-se.
Un studiu care l-a urmat pe acesta a concluzionat ca folosirea regulata de otet a dus la o slabire medie de 900 g de grasime in 4 saptamani, un rezultat impresionant. Desigur, aceste rezultate se obtin si urmand o dieta usor hipocalorica ;daca pui otet pe cartofi prajiti nu te va ajuta foarte mult!
Referinte
- Johnston, Carol S., et al, Vinegar Improves Insulin Sensitivity to a High-Carbohydrate Meal in Subjects With Insulin Resistance or Type 2 Diabetes Care, January 2004 vol. 27 no. 1 281-282.