Mituri despre slabit

Publicat in

Cele mai frecvente mituri despre slabire, si explicatia lor. Afla ce este adevarat si ce este doar fictiune.

Ca si persoane interesate de fitness si sport, incercam constant sa vedem care este cel mai bun antrenament, cea mai eficienta dieta si cea mai rapida modalitate de a slabi. Din nefericire, multe obstacole stau in calea noastra. Cel mai mare este dezinformarea. Miturile privind slabitul au fost in jurul nostru de cand industria fitness-ului a luat fiinta. Demitizarea lor si aflarea adevarului este cheia optimizarii timpului si efortului in sala si nu numai. Separa faptele de fictiune si vei fi pe drumul cel bun catre corpul pe care il vrei.

MITUL DESPRE SLABIT 1: Exercitiile fizice facute la intensitate mica ard cele mai multe grasimi

Acest mit a luat nastere dintr-o proasta intelegere a datelor stiintifice. Studiiile asupra metabolismului au aratat ca organismul arde mai multe procente de grasime in timpul efortului de intensitate mica. Da, principala sursa de energie atunci cand corpul este in repaus este grasimea. Dar asta nu inseamna ca daca esti lenes si stai toata ziua pe canapea, sau faci aerobic de intensitate mica vei slabi.

Slabim daca ardem calorii, si nu vei face asta daca te axezi pe efort fizic de intensitate redusa. Exercitiile de mare intensitate (efectuate la un ritm cardiac de 75% sau mai mare) sunt solutia. Vei arde mai multe calorii in timpul exercitiilor si dupa incheierea antrenamentului, vei continua sa arzi calorii. Se numeste consum excesiv de oxigen post-antrenament, si iti permite sa arzi grasimi si la o lunga perioada dupa ce ai terminat antrenamentul. Antrenamentele de intensitate scazuta nu ofera acest beneficiu.

Execitiile aerobe sunt importante cand vrei sa arzi grasimi. Combinate cu o dieta buna si antrenament cu greutati, exercitiile aerobice de mare intensitate te pot transforma intr-o masina de ars grasimi.

MITUL DESPRE SLABIT 2: Antreneaza-te cu greutati numai dupa ce ai scapat de grasimea nedorita

Multa lume spune ca vor incepe sa se antreneze cu fiare abia dupa ce vor da jos din excesul de grasime. Este o abordare complet gresita. Exercitiile facute cu greutati faciliteaza procesul de ardere al grasimilor prin mentinerea muschilor scheletici, acestia fiind principalul regulator al metabolismului. Muschii scheletici pot fi considerati cel mai mare organ uman, reprezentand 40% din toata masa unui om. Multi nu inteleg ca muschii nu sunt importanti doar ca sa ai ce arata, ci sunt o componenta vitala a procesului de slabire.

Concluzia, daca vreti sa fiti definiti, trebuie sa ridicati greutati. Mentinerea si adaugarea de masa musculara este singura modalitate de a modifica starea metabolica.

MITUL DESPRE SLABIT 3: Fara grasimi inseamna fara calorii

Rafturile magazinelor sunt pline de produse fara grasimi, infinit de variate. Dar sunt ele alegeri bune atunci cand vrei sa slabesti? Cu siguranta nu! Fara grasimi nu inseamna fara calorii, si nici ca aceste alimente sunt bune pentru tine.

Etichetele "fara grasimi" au devenit utilizate de catre companiile alimentare atunci cand lumea a inceput sa isi faca griji in privinta aportului de grasimi. Chiar daca nu contin multe grasimi, de regula aceste produse sunt pline de zahar. Poate fara sa stii, consumi foarte multe calorii goale, care se transforma direct in tesut adipos. Si mai rau, cei care cred in produsele etichetate "fara grasimi" consuma cantitati mari ale acestora, crezand ca sunt alimente sanatoase si dietetice.

MITUL DESPRE SLABIT 4: Regimurile de slabit ard grasimi

Cel mai rau lucru pe care il poti face este sa urmezi un regim de slabit. A nu se face confuzie cu dieta de slabit. Dieta inseamna modul in care mancam tot timpul, inseamna stilul nostru de viata. Regimurile alimentare au fost inventate pentru persoane bolnave.

Ce se intampla cand o persoana sanatoasa tine un regim alimentar restrictiv? Foarte rapid, metabolismul incepe sa scada. Asta inseamna ca abilitatea organimsului de a arde grasimi se reduce cu mult. In plus, poti ajunge sa retii mai multa grasime cin cauza acestor regimuri

In schimb, mananca ce trebuie ca sa obtii un corp suplu si fara grasime. Calitatea alimentelor si intr-o oarecare masura si frecventa meselor sunt cei mai importanti factori. Consuma 3-6 mese pe zi, dar nu orice iti pica in mana!

Fiecare masa trebuie sa fie bazata pe principiile alimentatiei sanatoase, si sa fie moderata. Nu da buzna in fast food si cere cel mai mare meniu pe care il au. Fiecare individ este unic, si metabolismele sunt diferite. Dar, ca reguli generale pentru marea parte a oamenilor, se poate spune ca aveti nevoie de: surse  calitative de proteine: oua, piept de pui, peste, carnuri slabe; grasimi sanatoase: avocado, ulei de peste, seminte de in, nucifere, si chiar si ceva branzeturi grase; carbohidrati compelcsi: fulgi de ovaz, orez integral, paste integrale 100%, cartofi dulci. Trebuie evitate zaharurile si grasimile trans (grasimile hidrogenate). Legumele trebuie sa fie prezente la fiecare masa.

MITUL DESPRE SLABIT 5: Suplimentele de ars grasimi sunt solutia

Du-te la orice magazin naturist si vei gasi tone de produse care sustin ca ard grasimi. Functioneaza? Unele da, dar marea parte sunt doar o risipa de bani.

O sa luam cel mai elocvent exemplu. Un supliment care se bucura de o mare popularite ca arzator de grasimi, dar care nu ajuta mai cu nimic in acest sens este carnitina. Rolul sau fiziologic este de a fi o componenta a mai multor enzime care transporta acizii grasi cu lanturi lungi in mitocondrii. Teoretic, o crestere a carnitinei din muschi ar mari arderile grasimilor in timpul efortului fizic si ar pastra glicogenul din muschi. Dar studiile au demonstrat ca administrarea orala a carnitinei nu este eficienta. Cu toate acestea cea mai mare parte a arzatoarelor de grasimi de pe piata se bazeaza pe l-carnitina.

Alte suplimente disponibile, au efecte secundare serioase, si pot modifica fiziologia normala a organismului.

Un supliment de calitate de ars grasimi este foarte util si te poate scapa de mult stres inutil. Dar nu exista nicio pilula magica de la care sa arzi grasimea fara efort. Si nu orice produs care sustine ca arde grasimi o si face.

MITUL DESPRE SLABIT 6: Concentreaza-te pe zonele problema prin slabirea localizata

Cel mai adesea, slabirea localizata implica efectuare de anumite exercitii despre care se crede ca reduc tesutul adipos intr-o anumita zona. Teoria este ca daca antrenezi mai mult o anumita zona sau muschi, vei arde grasimi in acea zona. Cel mai bun exemplu: lumea inca crede ca daca faci o multime de abdomene vei reduce tesutul adipos abdominal. Oricat de logic suna pentru unii, cresterea activitatii unui muschi NU face ca grasimea din acel loc sa dispara. Slabirea localizata este o pierdere de timp.

Modul in care organismul depoziteaza si arde grasimea tine de genetic si este un proces extrem de complex. Exercitiile fizice stimuleaza mobilizarea acizilor grasi prin hormoni, care ajung si actioneaza asupra depozitelor de grasimi prin sange, in intregul corp. Acesti hormoni sunt eliberati in cantitati mai mari in zonele unde muschii lucreaza mai intens, dar actiunea lor este egala in tot corpul, nu se rezuma doar la acea zona.

Inca sceptic? Exista un studiu facut in 1971, in care s-a masurat grasimea subcutanata a bratelor unor tenismeni. S-a constata ca musculatura era mult mai dezvoltata in bratul dominant al tenismenilor, dar procentul de grasime era acelasi la ambele brate. Efortul mai intens cu bratul dominant a cauzat hipertrofia (cresterea musculara) dar nu a dus la o reducere mai mare a stratului adipos.

MITUL DESPRE SLABIT 7: Elimina grasimile din dieta

Nu fa greseala sa crezi ca toate grasimile sunt rele. A avea un aport adecvat de grasimi sanatoase este o componenta importanta a procesului de slabire. Si sanatatea beneficieaza de pe urma aportului de grasimi. Vitamine precum A, D, E si K, sunt solubile in grasimi, si nu pot fi absorbite cum trebuie daca aceste grasimi nu sunt prezente. Grasimile dau si o mai mare senzatie de satietate, si previn accesele de foame. Este unul din motivele pentru care dietele foarte sarace in grasimi esueaza. Din totalul caloriilor, 20-30% ar trebui sa provina din grasimi. Cum am mai spus, evitati orice fel de grasime trans (daca pe eticheta unui produs gasiti cuvintele hidrogenat sau partial hidrogenat stati departe de el) si orice fel de prajeala.

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.