Beta alanina este un aminoacid neesential, care se gaseste in mod natural in organism sau in alimente, precum pieptul de pui de exemplu. Consumata oral, sub forma de supliment, produce rezultate care ii entuziasmeaza pe cercetatori si face orice culturist sa se dea peste cap de bucurie. De fapt, face fericit pe oricine isi ia in serios antrenamentele, si vrea sa devina mai mare, mai definit si mai puternic. Daca va este lene sa cititi detaliile, si vreti sa stiti doar ce poate face pentru voi beta alanina, puteti sari direct la concluzii, in josul paginii.
Cum actioneaza beta alanina?
Cand beta alanina intra in celula musculara, se intampla ceea ce numim limitarea ratei de sinteza a carnosinei. Ce este carnosina? Este o dipeptida gasita mai ales in fibrele musculare cu raspuns rapid, a carei principala functie, in ceea ce ne priveste pe noi, este de a actiona ca un tampon pentru ionii de hidrogen.
Daca reduci actiunea ionilor de hidrogen, previi scaderea nivelului PH-ului in muschi. Aceasta scadere da arsura musculara simtita in timpul antrenamentelor, care duce la oboseala si la terminarea setului. Asa ca un PH stabil duce la o performanta mai buna.
Pe scurt, mai multa carnosina previne scaderea PH-ului. Astfel, poti face mai multe repetari, rezista la o intensitate mai mare, sau pur si simplu folosi greutati mai mari.
Asadar, de ce sa nu dublezi carnosina? In primul rand, carnosina nu se absorbe prea bine. Cand este ingerata si apoi digerata, doar o mica cantitate ramane intreaga, dar si aceea vine cu unele probleme. Carnosina intacta este hidrolizata in histidina si beta alanina, care sunt absorbite de muschii scheletici, si acolo sunt transformate la loc in carnosina. Asa ca este mai logic sa iei direct beta alanina!
S-a demonstrat ca antrenamentul de tip HIT (de mare intensitate) duce la cresterea nivelelor de carnosina, la indivizii neantrenati. S-a observat o legatura intre carnosina si performanta in ceea ce priveste antrenamentele de mare intensitate - cu cat exista mai multa carnosina cu atat poti face sport mai eficient.
Dar iata ce este cu adevarat interesant: s-a descoperit si ca la sportivii antrenati, sau la orice persoana cu o pregatire fizica buna, nivelele de carnosina nu pot fii crescute decat prin suplimentarea cu beta-alanina, nu prin antrenamente.
Cu alte cuvinte, pe masura ce te antrenezi si progresezi, nivelele de carnosina vor ajunge la un plafon, si vor stagna. Din acest punct doar suplimentarea cu beta alanina va putea sa le mai ridice, antrenamentul singur nu va reusi.
Cat de bine functioneaza beta-alanina?
Acum ca stim, ca este mai bine fizic dar si financiar sa luam beta alanina in loc de carnosina, sa aruncam o privire asupra unui studiu. In primul rand trebuie sa stim daca beta alanina ajuta cu adevarat la ridicarea nivelelor de carnosina si cat de repede si eficient.
Intr-un studiu, s-a vazut ca suplimentarea cu 6-8 grame de beta alanina pe zi, timp de 4 saptamani, a dus la o crestere a carnosinei cu 64%. Dupa 10 saptamani, nivelele au ajuns la 80%. Interesant este ca aceasta crestere a carnosinei a avut loc in toate tipurile de fibre musculare (I, IIa si
IIb). Asta demonstreaza ca in urma suplimentarii cu beta alanina beneficiaza orice tip de sportiv, indiferent de specificul sportului practicat.
Sunt si unele studii care au aratat ca in ceea ce priveste cresterea capacitatii de antrenament (intarzaierea oboselii) beta alanina este mai eficienta si decat creatina.
Efectele combinarii beta alaninei si creatinei asupra masei musculare, slabirii si performantelor
Acum ca stim cum actioneaza beta alanina, sa vedem si daca poate fii combinata cu alte suplimente, si cel mai logic ar fii creatina.
Un experiment efectuat asupra a 33 de jucatori de fotbal american, impartiti in doua grupuri, carora li s-a administrat 5 grame de creatina, de doua ori pe zi, primului grup si 5 g de creatina si 1.6 grame de beta alanina pe zi, celui de al doilea grup, a ajuns la urmatoarele concluzii:
- Cand se combina beta alanina cu creatina, volumul antrenamentului creste si creste si forta. Sportivii au putut sa efectueze mai multe repetari cu aceleasi greutati.
- Forta maxima (o singura repetare efectuata corect) la impinsul cu haltera a crescut la grupul suplimentat cu creatina si beta alanina cu 12 kg in medie, fata de celalat grup, la care cresterea a fost de 6 kg, in medie.
- Forta maxima la genuflexiuni a crescut cu o medie de 20 de kg la grupul creatina + beta alanina, si cu putin sub 20 kg la grupul suplimentat doar cu creatina.
- Efectele cele mai pronuntate ale administrarii de beta alanina, in acest studiu, au constat in cresterea masei musculare line, concomitent cu scaderea procentului de grasime, in medie cu 1.2%; la grupul suplimentat doar cu creatina nu s-a inregistrat nicio scadere a stratului adipos.
Concluzii asupra beta-alaninei
Se poate concluziona din cele de mai sus ca beta alanina poate fii unul din cele mai versatile suplimente descoperite pana acum - indiferent de ce sport practici. Este o cale simpla spre succes.
Luand beta alanina putem deveni mai puternici, mai rapizi si avea o anduranta mai mare. Putem ridica greutati mai mari, pentru mai multe repetari si cum s-a vazut si in unul din studiile de mai sus, se poate creste in masa musculara si arde grasimile, in acelasi timp.
Asa ca, suplimentele pe baza de beta alanina, sunt obligatorii pentru oricine isi doreste cresterea performantelor, indiferent in ce sport.
Referinte