De-a lungul timpului au existat diferite mituri nutritionale. Ele sunt dinamice, schimbund-se si adaptandu-se la la trenduri si la timpurile in care traim. Suntem la inceput de an 2015, si deja putem vedea ce mituri nutritionale vor fi la moda in acest an. Probabil ca vei vedea diferite articole legate de "pericolele" unor alimente, in reviste si pe internet. Iata ce este real si ce nu, si cum poti profita cu adevarat de alimente si nutrienti, pentru a arata cat mai bine si a fi cat mai sanatos.
1. Soia iti micsoreaza testiculele, dar macar este proteina de calitate
Acum 15 ani se raspandea vestea ca soia duce la micsorarea testiculelor si scaderea nivelului de testosteron. Astazi este aproape un fapt. Totusi, exista persoane care inca sustin ca proteina din soia este cel putin buna pentru a construi masa musculara.
Sustinatorii acestui mit isi bazeaza afirmatiile pe un studiu subred, care sustinea ca proteina din soia este diferita de soia, in sensul ca izoflavonoidele implicate in descresterea testosteronului si micsorarea testiculelor sunt indepartate in procesul de creare a pudrelor proteice din soia. Asta poate fi adevarat, sau nu, pentru ca au fost raportate izoflavonoide in anumite pudre proteice din soia, de la anumite marci. Indiferent ce parere ai, cercetarile recente ne dau un motiv cu totul diferit pentru a evita soia.
Se pare ca in ceea ce priveste sinteza proteinelor in muschi, soia este la fel de utila ca si apa. Cercetatorii au dat la 30 de barbati 0 grame de proteine, 20 de grame de proteina din soia sau 40 de grame de proteine din soia, in repaus si dupa efort anaerob cu greutati. Apoi au comparat rezultatele cu un grup de barbati care au folosit 20 sau 40 de grame de proteina din zer.
40 de grame de proteine din soia au ridicat modest sinteza proteinelor, iar 20 de grame de proteine din soia au functionat la fel ca si 0 grame de proteine din soia. Dar, proteina din zer (atat 20 de grame cat si 40 de grame) au crescut semnificativ sinteza proteinelor. Se crede ca proteina din zer functioneaza atat de bine (si soia nu) pentru ca are un procent mai mare de leucina, aminoacidul suprem pentru construirea de masa musculara.
Mai mult, o buna parte din aminoacizii prezenti in proteina de soia, inclusiv leucina, sunt redirectionati catre oxidare (ardere) facandu-i indisponibili pentru sinteza proteinelor. Asadar, daca vrei muschi, e vita proteinele din soia!
2. Ficatul tau este o groapa de gunoi! Detoxifica-l!
Pe parcurs, un neuropat bine intentionat, un erborizator sau un obsedat de sanatate NUMAI prin plante, a avut ideea ca organismele noastre au nevoie de o detoxifiere periodica.
Rationamentul era ca aerul, apa si mancarea pe care le respiram sau ingeram sunt pline de toxine si chimicale. Cei mentionati mai sus recomanda sa ne abtinem periodic de la a manca ceva solid si in loc sa dam pe gat amestecuri respingatoare de varza furajera, telina si napi, pentru a ne "curata' de aceste toxine. Lucrurile sunt pe jumatate adevarate!
Aerul, apa si mancarea sunt pline de toxine, dar corpul dispune de mijloacele proprii de detoxifiere, care se gasesc in ficat, rinichi si splina. Si nu exista niciun argument stiintific cum ca a consuma numai sucuri le ajuta cu ceva.
Dar toate sistemele de detoxifiere ale corpului au nevoie de suport nutritional. Paradoxal, a tine post negru priveaza ficatul de aminoacizi (cisteina, glutamina, glicina) care sunt foarte importanti in procesul de detoxifiere naturala. Aminoacizii fac si toxinele mai solubile in apa, putand fi eliminate prin bila.
3. Hormonii de crestere din lapte duc la dereglari hormonale
O mare prostie! Este adevarat ca unii producatori de lactate folosesc hormoni de crestere pentru a spori productia, si da, o parte ajung si in lapte. Ce-i cu asta?
Hormonul de crestere este o molecula mare formata din proteine, si cand este inghitit, este descompus in aminoacizi. La fel ca orice alta proteina care ajunge in sistemul nostru digestiv.
Si mai trebuie tinut cont si ca este hormon de crestere bovin, iar daca nici unul dintre perintii tai nu a avut patru camere in stomac, nu ar avea niciun efect asupra ta.
4. Cancerul se hraneste cu ursi gumati
In 2007, cineva a lansat pe internet o frasa sub denumirea de "Cancer Update from John Hopkins." Printre alte lucruri, se spunea si ca, cancerul se hraneste cu anumite alimente, precum zaharul. A speriat foarte tare pacientii de cancer din intreaga lume, si multi au inceput sa evite zaharul. Situatia a fost si mai rea in 2012, cand o faimoasa emisiune americana - "60 minutes" - a difuzat un interviu cu un doctor care a facut aceeasi afirmatie.
Multi pacienti de cancer au inceput sa evite orice avea cea mai mica urma de zahar. Problema este ca multe alimente contin zahar, si o mare problema la pacientii de cancer este chiar faptul ca nu au un aport suficient de nutrienti si calorii, pentru ca isi pierd pofta de mancare de la chimioterapie.
Exista numeroase probleme asociate cu nemancatul, dar una in special este mai grava. Daca greutatea corpului scade sub 66% din ideal, sau numarul celulelor se reduce sub 54% din normal, mori, indiferent de ce altceva se intampla in corp. Asa ca, pentru pacientii de cancer era important sa manance orice, numai sa aibe un aport de calorii.
Si cancerul nu se hraneste propriu-zis cu zahar. Ii palce sa utilizeze zaharul, dar stim ca intermediarul metabolic uzual necesita zaharuri cu 6 carboni, adica toti carbohidratii, nu numai zaharul. Poti infometa celulele cancerigene inlaturand toti carbohidratii? Probabil, dar o sa ai alte probleme de sanatate inainte sa infometezi cancerul. Asadar, acest mit despre cancer si zahar trebuie repede uitat.
5. Pui cu ginecomastie
Este bine ca mamele ingrijorate cauta caserolele cu piept de pui pe care scriu "natural" sau "fara hormoni" , dar este o risipa de energie. Eticheta "fara hormoni" este manipulativa si inutila, pentru ca folosirea hormonilor la pasari este ilegala. In ceea ce priveste "natural", inseamna ca nu exista conservanti si alte ingrediente artificiale in pui, dar asta este adevarat pentru orice fel de pasare, din orice magazin.
Si ca tot suntem la etichete, "crescut in aer liber" sugereaza ca puii au dus vieti idilice pe pasuni. Din pecate, inseamna doar ca au avut acces in exteriorul cladirii in care cresc, si asta poate insemna si ca este o gaura in unul din ziduri, prin care pot sa se tarasca afara, sau ca au acces la o curte mica, impresmuita cu gard; si nu e vorba de nicio pasune, de obicei este doar beton.
"Crescut la ferma" este cea mai stupida, pentru ca putini pui sunt crescuti pe terenuri de golf, in apartamente sau in biroul corporatiilor care ii si vand!
6. Ia-ti portia completa de nutrienti
Am mai scris despre cum poti, in teorie, sa mananci pana la refuz alimente dense nutritional fara sa te ingrasi. Asta pentru ca alimentele dense nutritional sunt sarace in calorii, si daca te umplii cu astfel de alimente, iti vei reduce apetitul si nu vei putea manca suficient de mult incat sa te ingrasi.
Dar exista si persoane care mananca sanatos si se ingrasa. Aparent, au gasit o hiba in teoria de mai sus. Iata ce se intampla: la micul dejun mananca oua cu toast integral si unt organic. Si ceva iaurt. Si granola. O da, si niste suc de protocale si un bol cu fructe. Si bacon.
Au imbratisat ideea nutritiei complete si a alimentelor dense nutritional, dar au dus-o la extreme absurde prin incercarea de a avea un aport al tuturor nutrientilor, la fiecare masa. Ca urmare, aportul caloric este peste limite. In ciuda alimentatiei sanatoase, se ingrasa din ce in ce mai mult.
Au neglijat faptul ca nu trebuie sa iti iei toti nutrientii la fiecare masa. Ii iei la diferite mese din zi. Nici macar nu este necesar sa iti iei toti micronutrientii in aceeasi zi. Poti privi nutritia in calupuri de 2-3 zile, sau chiar o saptamana. Chiar daca exista cerinte zilnice pentru multe vitamine, multe altele sunt stocate pentru a fi utilizate mai tarziu.
Un exemplu extrem este vitamina B12. Cerinta corpului pentru vitamina B12 este foarte mica, dar organismul o recicleaza si depozitele pot ajunge pentru perioade cuprinse intre 5 luni si 30 de ani!
Consuma alimente dense nutritional, dar nu este nevoie sa fi obsedat sa ai fiecare macronutrient la fiecare masa, sau fiecare vitamina la fiecare masa.
7. Laptele gras este otrava
Multi ani lumea occidentala s-a ferit de lapte, de parca ar fi un lichid folosit la transportul ebola. Lumea credea ca te ingrasa, creste colesterolul, si iti intareste arterele, asa ca au ales variantele cu continut redus de grasimi (chiar si 0%). Dar, multe dovezi sustin ca cei care consuma lapte gras (si mananca lactate grase in general) au sanse mai mici de a se ingrasa, decat cei care consuma variantele fara grasimi.
Studiile care stau la baza afirmatiilor sunt serioase si facute responsabil. Un studiu a monitorizat barbati care au consumat lactate grase timp de 12 ani, si altul a fost o meta analiza a alte 16 studii. Ambele au demonstrat ca o dieta bogata in grasimi este asociata cu un risc redus de obezitate.
Exista si alte concluzii, care inca nu sunt pe deplin validate, cum ca laptele gras contine substante bioactive care ne ajuta sa ardem grasimi si sa avem energie. Desigur, aceasta substanta bioactiva ar putea fi acidul linoleic conjugat (CLA), un acid gras despre care se stie ca este un arzator de grasimi.
In ceea ce priveste bolile de inima, pe langa faptul ca laptele gras contine multe grasimi saturate - despre care se considera acum ca au un rol minim in bolile cardiovasculare - contine si acid oleic, acidul gras care face din uleiul extravirgin de masline ceva atat de sanatos.
Ingrijorator este paradoxul vitaminelor, care apare la laptele degresat (dar si la alte lactate degresate). Laptele contine vitamine solubile in grasimi precum A, D, E si K. Dar, cand elimini grasimea elimini si aceste vitamine, care trebuie apoi readaugate. Dar, daca nu ingerezi niste grasimi cu laptele sau nu planuiesti sa ingerezi grasimi imediat dupa, mare parte a vitaminelor vor fi evacuate din intestine, pentru ca nu exista grasimi care sa le transporte unde este nevoie (de aceea se numesc solubile in grasimi).
Daca esti o persoana care numara caloriile, continua cu laptele degresat. Daca nu, pune mana si bea lapte gras!
Esti gras si ai acnee pentru ca mananci fructoza
Corpul uman prefera glucoza ca sursa de energie. Dar, este dispus sa accepte cu usurinta si fructoza! Dupa ce este ingerata, fructoza este trimisa in ficat (exceptie fiind atunci cand ai un deficit major de energie), si de acolo este redirectionata in mitocondriile din ficat, care fie o depoziteaza ca glicogen pentru uz pe termen scurt, fie o depoziteaza ca grasime.
Procesul este reversibil, dar nu este bine pentru ficat daca procesele au loc pe perioade mai indelungate de timp. Unii cercetatori au numit fructoza "alcool fara betie".
Faptul ca fructoza poate fi depozitata ca grasime si are un efect potential vatamator pentru ficat, a dus la o frica excesiva de fructoza, o fobie numita : "sindromul dereglarii de fructoza".
Cercatrile pur si simplu nu sustin frica. Cercetatori din Canada au analizat 41 de studii care au avut subiecti umani si au notat ca atunci cand oamenii mananca acelasi numar de calorii, fie ca este din fructoza sau alta sursa de carbohidrati, s-au ingrasat la fel.
9. Carnea de curcan te adoarme
Multi cred ca, carnea de curcan iti da senzatia de somnolenta pentru ca are in compozitie triptofan, un aminoacid precursor al hormonului care te face sa te simti bine, serotonina. Da, carnea de curcan contine triptofan, dar la fel toate sursele complete de proteine.
Mai mult, molecula de triptofan este mare si inceata, si nu reuseste cu succes sa treaca de bariera creierului. Situatia se schimba daca ingerezi doar triptofan, dar este alta poveste. Notiunea ca adormi daca mananci carne de curcan este o mare prostie!
Probabil ca mitul vine de la cina de recunostinta a americanilor, cand se mananca cantitati mari de curcan alaturi de alte surse de grasimi si carbohidrati, care ar face pe oricine sa lesine cu fata in farfurie.
10. Sarea de masa te omoara
Nu voi discuta despre cum legatura dintre aportul de sodiu si hipertensiune este cel putin subtire. Voi vorbi de ceva mai perfid, care are de a face cu mitul sarii care te omoara si ce a facut acest mit multora, din punct de vedere nutritional.
Stiati ca organismul are nevoie de iod, nu? Il foloseste pentru a sintetiza hormonii galndei tiroide, T3 si T4. Daca nu exista iod apar probleme de sanatate ale acestei glande. Dar, o deficienta medie de iod duce la alte probleme: iti este greu sa nu te ingrasi, esti mereu obosit, suferi de depresie, ai boli autoimune neexplicabile, o probleme psihiatrica si chiar cancer. Alte probleme mai putin severe pot include pielea uscata si constipatia.
Daca traiesti langa ocean (sau mare), si mananci alimente locale, nu ai probleme cu iodul. Dar cu cat esti mai departe de ocean, cu atat deficienta de iod devine o problema. De aceea inca din 1924 a inceput sa se puna iod in sare. Asta a rezolvat problema deficientei de iod.
Apoi a aparut fobia de sare, si ideea ca daca mananci sare multa faci hipertensiune si mori de boli de inima. Lumea nu a mai consumat sare si au reaparut problemele legate de iod.
Dar exista si alte date care fac probabila ideea ca suferi de deficienta de iod. Intai, chimicalele din apa precum clorul sau florul concureaza pentru absortie cu iodul. Apoi sunt si cei care fac mult sport si transpira, si prin transpiratie pierd iod. Se pare ca pana la 74% dintre adultii din societatile occidentale sunt deficienti in iod.
Ce trebuie sa faci? Sa folosesti sare iodata. Nu te gandi ca mananci suficiente alimente care contin sare...producatorii de alimente si chiar si unele restaurante (mai rar, ce-i drept), nu folosesc sare iodata. De asemenea, sarea de mare si cea roz contin cantitati foarte mici de iod. Ia sare iodata, si foloseste-o!
Referinte