Cum a dat vina industria zaharului pe grasimi

Publicat in

Un articol din New York Times despre cum a dat vina industria zaharului pe grasimi in privinta ingrasarii, obezitatii si bolilor asociate cu aceste conditii.

Industria zaharului a platit oameni de stiinta in anii 1960 pentru a reduce legatura dintre zahar si bolile de inima si sa arunce vina pe grasimile saturate, arata documente abia eliberate publicului.

Documentele interne din industria zaharului, descoperite recent de un cercetator de la Universitatea din California si publicate in JAMA Internal Medicine sugereaza ca multe din cercetarile facute privind nutritia si bolile de inima, inclusiv multe din recomandarile nutritionale inca in vigoare, au fost in mare parte alterate de industria zaharului.

"Au putut abate discutiile despre zahar timp de decenii", spune Stanton Glantz un profesor de medicina la Universitatea din California. si autorul articolului din JAMA Internal Medicine. 

Documentele arata ca un grup de comert numit "Sugar Research Foundation", cunoscut astazi ca "Sugar Association", a platit 3 cercetatori de la Harvard echivalentul a 50,000 $ in banii de astazi pentru a publica in 1967 un document despre cercetarile privind zaharul, grasimile si bolile de inima. Studiile folosite erau alese de cei din grupul asociat cu industria zaharului si acel articol, publicat in prestigioasa publicatie "New England Journal of Medicine", a diminuat legatura dintre zahar si bolile de inima si a ponegrit rolul grasimilor saturate in aceasta problema.

Chiar daca aceste documente arata ca datele au fost influentate acum 50 de ani, rapoarte mai recente arata ca industria alimentara (toate ramurile sale, nu numai cea a zaharului) a continuat sa influenteze stiinta nutritiei.

In 2015 un articol tot din New York Times a aratat ca, Coca-Cola, una din cele mai mari companii producatoare de bauturi cu zahar, a investit milioane de dolari in cercetari care sa demonstreze ca nu exista legatura intre obezitate si bauturile dulci. In iulie anul trecut (2016) The Associated Press - cea mai veche si prestigioasa asociatie de stiri din lume - a raportat ca producatorii de bomboane finantau studii care sa arate cum copiii care mancau bomboane cantareau mai putin decat cei care nu consumau.

Cercetatorii de la Harvard si reprezentatii companiilor din industria zaharului, care au colaborat pentru publicarea studiilor, nu mai activeaza in domeniile lor. Unul din cercetatorii platiti a fost Mark Hegsted, care a si devenit seful Departamentului de Agricultura S.U.A., si in 1977 a ajutat la trasarea recomandarilor nutritionale date de guvernul federal. Altul a fost doctorul Fredrick J. Stare, seful departamentului de nutritie de la Harvard.

Intr-un raspuns la raportul din JAMA, Asociatia Zaharului aspus ca in 1967 legislatia nu obliga sa se spuna sursa finantarilor studiilor stiintifice. Abia in 1984 s-a inceput sa se ceara si astfel de informatii.

slabeste eficient

In acelasi raspuns al Asoicatiei Zaharului se spune ca "industria zaharului ar fi trebuit sa aibe o transparenta mai mare in privinta activitatilor de cercetare". Dar mai spun ca aceste cercetari au fost importante si informative in dezbaterile stiintifice. Declaratia celor de la Asociatia Zaharului se termina spunand ca deceniile de cercetare au concluzionat ca "zaharul nu joaca un rol unic in bolile de inima".

Aceste informatii sunt importante pentru ca dezbaterea asupra efectelor nocive relative ale zaharului si grasimilor saturate continua si astazi, spune doctorul Glantz. Decenii intregi oficialii americani au incurajat populatia sa reduca consumul de grasimi, ceea ce a dus la diete sarace in grasimi si bogate in zahar, unii experti spunand ca tocmai aceasta schimbare a alimentat epidemia de obezitate

"A fost un lucru foarte inteligent ceea ce au facut cei din industria zaharului, pentru ca jurnalele stiintifice - mai ales publicate in surse de incredere, tind sa modeleze intreaga discutie stiinfitica", spune acelasi doctor Glantz. 

Dr. Hegsted, unul din cercetatorii platiti de industria zaharului, si-a folosit cercetarile pentru a influenta decizii guvernamentale in privinta recomandarilor nutritionale, decizii care spuneau ca grasimile saturate provoaca boli de inima, iar zaharul era legat mai ales de calorii goale si carii dentare. Si in zilele noastre majoritatea organelor de sanatate publica au aceleasi recomandari nutritionale, care au ca piatra de capatai evitarea grasimilor saturate, desi in ultimii ani "American Heart Association"si "World Health Organization", plus alte autoritati in domeniu au inceput sa avertizeze ca prea mult zahar duce la risc crescut de boli cardiovasculare.

Marion Nestle, profesor in nutritie si studii asupra alimentelor si sanatate publica la Universitatea din New York a scris un editorial in care spunea ca documentele descoperite arata clar cum industria zaharului a finantat cercetari cu singurul scop de a exonera zaharul ca factor de risc in bolile de inima. 

Dr. Walter Willett, presedintele departamentului de nutritie de la Harvard T. H. Chan School of Public Health a spus ca regulile privind conflictul de interese in domeniul academic s-au schimba mult din 1967 si ca acele cercetari ar trebui sa ne reaminteasca de ce studiile trebuie finantate din fonduri publice in loc de fonduri private.

Dr. Willett mai spune ca cercetatorii au la dispozitie date limitate pentru evaluarea corecta a riscurilor zaharului si grasimilor. "Avand la dispozitie datele certe din zilele noastre, am aratat cum carbohidratii rafinati si in special bauturile indulcite sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare, dar si ca tipul de grasimi pe care le mananci este important". 

Documentele publicate in JAMA arata ca in 1964, John Hickson, un director din industria zaharului, a discutat un plan cu alte persoane importante din aceasta industrie pentru a schimba opinia publica "prin cercetari, informatii si programe legislative".

La acea vreme, unele studii incepusera sa descopere legatura dintre dietele bogate in zahar si nivelele mari de boli coronariene din S.U.A.. In acelasi timp alti cercetatori, inclusiv fiziologistul Ancel Keys, investigau o teorie conform careia grasimile saturate si colesterolul din alimente prezinta cele mai mari riscuri pentru inima. 

Hickson a propus contracararea informatiilor alarmante despre zahar cu cercetari finantate din findurile lor. "Ca sa putem publica datele si sa ne respingem detractorii", a scris acesta.

In 1965, Hickson a recrutat cercetatorii de la Harvard pentru a scrie o recenzie care sa demaste studiile anti-zahar. I-a platit in total 6500 $, echivalentul a 49000 $ in banii de astazi. Hickson a ales ce lucrari stiintifice trebuie acestia sa combata si a spus clar ca doreste ca rezultatele sa favorizeze zaharul.

In timpul prepararii lucrarilor care sa sustina zaharul, cercetatorii s-au consultat cu Hickson si acesta trebuia sa isi dea aprobarea asupra a ceea ce scriau. Astfel cercetatorii au respins datele care asociau zaharul si bolile de inima si au spus ca grasimile saturate au un impact mai mare. 

Dupa publicarea recenziei favorabile zaharului, dezbaterile privind zaharul si bolile de inima au incetat aproape complet, si dietele sarace in grasimi au venit la putere, spune Dr. Glantz. "Dupa standardele actuale, au avut un comportament foarte precar", spune acesta.

Referinte

  1. Anahad O’connor. How the Sugar Industry Shifted Blame to Fat. nytimes.com, SEPT. 12, 2016
  2. Cristin E. Kearns, Laura A. Schmidt, Stanton A. Glantz. Sugar Industry and Coronary Heart Disease Research
  3. A Historical Analysis of Internal Industry Documents. JAMA Intern Med. 2016;176(11):1680-1685. doi: 10.1001/jamainternmed.2016.5394.
  4. McGandy RB, Hegsted DM, Stare FJ. Dietary fats, carbohydrates and atherosclerotic vascular disease. N Engl J Med. 1967 Aug 3;277(5):245-7 concl. 
  5. Anahad O’connor. Coca-Cola Funds Scientists Who Shift Blame for Obesity Away From Bad Diets. nytimes.com, AUGUST 9, 2015 5:25 PM.
  6. Marion Nestle, Food Industry Funding of Nutrition Research The Relevance of History for Current Debates. JAMA Intern Med. 2016;176(11):1685-1686. doi: 10.1001/jamainternmed.2016.5400.

 

Articole din aceiasi categorie

Ce te poate invata un gandac despre mancare Ce te poate invata un gandac despre mancare Exista un gandac care incearca sa faca sex cu sticle de bere. Pe bune! Si poti invata multe despre cum sa mananci, de la acest gandac. Iata despre ce este vorba! 30 Aug, 2020
Mananca mai multe proteine de calitate fara a manca si grasimi nocive 6 surse de proteine fara grasimi nocive Sase surse de proteine vegetale, care nu au pic de grasimi nesanatoase. Sunt ideale pentru cei care isi fac griji in privinta stratului adipos, sau pentru vegetarieni. Cu aceste alimente iti vei lua portia zilnica de grasimi sanatoase si le vei evita pe cele nocive. 14 Feb, 2016
Unele mituri nutritionale sunt mai idioate decat altele. In 2015 acestea sunt cele mai stupide mituri nutritionale Cele mai stupide mituri nutritionale din 2015 Cele mai perfide mituri nutritionale sunt cele care sunt stupide, dar aproape ca par justificate. Iata ce mituri sunt la moda in 2015. Ai grija sa nu cazi in plasa! 14 Feb, 2016
Proteine pentru vegetarieni: cum sa alegi cele mai bune surse Proteine pentru vegetarieni: cum sa alegi cele mai bune surse Cum sa mananci suficiente proteine este o intrebare pusa de oricine mananca vegetarian, vegan sau incearca sa consume cat mai putine produse animale. Aici gasesti un raspuns amplu si detaliat. 23 May, 2021
somon salbatic sau somon de cultura? Somon salbatic vs somon de cultura Somonul este unul din cele mai sanatoase si nutritive alimente, si ar trebui inclus cat mai des in dieta oricarui sportiv. Are proteine, vitamine si acizi grasi esentiali. Dar exista doua tipuri de somon: salbatic si de cultura. Care este mai bun pentru tine? 14 Feb, 2016
grasimile un ghid despre cel mai neinteles macronutrient Grasimile: un ghid despre cel mai neinteles macronutrient Invinge frica si preconceptiile depsre grasimi, si paseste catre calea spre o viata mai buna, o sanatate mai mare a inimii si un profil lipidic mai bun. O analiza detaliata a grasimilor din dieta si efectul lor asupra organismului uman. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.