Mananca fripturi grase, pielea de pui si bacon

Publicat in

Se pare ca medicina a gresit in privinta consumului de grasimi si duratei de viata. Vezi aici despre ce este vorba.

Dietele sarace in grasimi te omoara?

Decenii la rand ni s-a spus sa ne ferim de grasimile saturate pentru ca ne infunda arterele si ne opresc inima, trimitandu-ne intr-un loc mai bun! Dar conform unui nou studiu din Canada, facut pe un esantion mare de persoane, dietele sarace in grasimi - sau chiar dietele sarace in grasimi saturate - sunt cele care ne omoara. Studiul a mai descoperit ceva surprinzator pentru multi. A aratat ca dietele bogate in carbohidrati ne trimit mai rapid in mormant. 

Ce au facut

O echipa internationala de cercetatori a facut studiul pe 135 335 de indivizi cu varste intre 35 si 70 de ani, indivizi din 18 tari. Aportul alimentar le-a fost inregistrat prin chestionare, fiind urmata de o nou interogare la 7,4 ani dupa. 

Cercetatorii au evaluat asocierile dintre consumul de carbohidrati, grasimi totale si fiecare tip de grasime in parte, si bolile de inima si mortalitate din orice cauza. 

Ce au descoperit

Contrar a ceea ce cred multi, se pare ca cei care si-au redus consumul de grasimi au murit mai devreme decat cei care au mancat unt, branza si carnuri. 

De fapt, cei care mancau putine grasimi si-au crescut riscul de mortalitate cu 25%. Cei care mancau putine grasimi saturate au prezentat un risc de mortalitate cu 13% mai mare decat cei care mancau multe grasimi saturate. 

Cei care mancau cei mai multi carbohidrati - in special carbohidrati simplii si rafinati precum cei din sucuri si carnuri procesate - si-au crescut sansele de deces prematur cu 28%. 

Mancatul de multe grasimi a redus mortalitatea cu 23%. Dietele sarace in grasimi predispun la boli de inima, pe cand dietele bogate in carbohidrati predispun la riscuri mortale din alte cauze precum cancer, dementa si boli respiratorii. 

Cel care a condus acest studiu, Dr. Mahshid Dehghan, a spus: "O dieta bogata in carbohidrati - mai mult de 60% din caloriile zilnice sa provina din carbohidrati - este asociata cu un grad mai ridicat de mortalitate. Aportul mare de grasimi, inclusiv saturate, este asociat cu risc mai mic de mortalitate."

Ce sa faci cu informatiile astea

Intai, trebuie spus ca regula moderatiei ramane valabila. Dar, exista o multime de motive sa nu mai fii atat de incordat cand vine vorba de consumul de grasimi. Multi din cei care fac sport au adoptat deja regula consumului redus de carbohidrati, dar putini au avut curajul de a imbratisa consumul mare de grasimi, in special de grasimi saturate.

Este timpul sa reevaluezi acest aspect. A venit momentul sa mananci si pielea de pe pieptul de pui, sa te bucuri de bacon sisa rontai si ceva branza grasa. Si nu indeparta grasimea de pe friptura aia de vita! 

Cercetatorii canadieni nu au facut si recomandari in privinta aportului de acizi grasi, dar urmatorul grafic iti poate face o idee despre cantitatile optime ale acestor grasimi. Tine cont ca PUFA are atat acizi grasi omega-3 cat si omega-6. 

consum grasimi pentru sanatate

In privinta tuturor macronutrientilor, se pare ca dieta "Zone" avea dreptate, 40/30/30 este o recomandare buna (40% din calorii din carbohidrati, 30% din proteine si 30% din grasimi). Desigur asta este o simplificare grosiera, dietele fiind individualizate in functie de persoana si obiectiv. 

Referinte

  1. Dehghan M, et al. "Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study." Lancet, 2017, Aug 28. pii: S0140-6736(17)32252-3. doi: 10.1016/S0140-6736(17)32252-3.

Articole din aceiasi categorie

inlocuitoarele sanatoase ale zaharului sunt uneori la fel de nocive sau chiar mai rau decat zaharul alb 6 zaharuri sanatoase care iti pot face rau Zaharul este cel mai nociv ingredient din dieta moderna. Lumea a devenit din ce in ce mai constienta de acest lucru si pe piata au aparut o multime de alternative "sanatoase" la zahar. Dar multe din acestea sunt la cel putin la fel de rele, uneori chiar mai nocive. Iata 6 din ele! 06 Nov, 2016
nu mesteca guma daca vrei sa fii sanatos Nu mesteca guma Guma de mestecat nu ar trebui sa existe pentru sportivi si pentru cineva care vrea sa arate bine. Iata de ce! 14 Feb, 2016
5 alimente care REDUC testosteronul 5 alimente care REDUC testosteronul 5 alimente care trebuie evitate pentru ca reduc testosteronul. Astfel de alimente pot fi periculoase pentru sanatatea ta, dar si pentru masa ta musculara. Evita-le pentru a fi mare si sanatos. 29 Jul, 2018
Cea mai mare greseala nutritionala pe care tot o faci cand vrei sa mananci bine Cea mai mare greseala nutritionala pe care o tot faci Cele mai bune deceptii privind autocontrolul, micile esecuri si inceperea de la zero. Nu fa aceste greseli! 05 May, 2019
Susbstante toxice si e-uri in mancarea zilnica 3 substante toxice gasite in mancarea de zi cu zi In zilele noastre substantele toxice abunda, iar industria alimentara a devenit extrem de eficienta in a le ascunde in diferite alimente. Si vorbim de substante de care nici nu te-ai apropia la cativa metrii daca ai stii ce sunt! Iata 3 surse de toxicitate despre care probabil ca nu stii nimic. 15 Aug, 2016
bananele unele dintre cele mai benefice fructe din nutritie Bananele: bune sau rele? Bananele sunt printre cele mai populare fructe din lume. Totutsi exista multa confuzie in legatura cu ele, unii sustinand ca sunt foarte sanatoase si trebuie consumate des, altii spunand ca nu sunt atat de nevinovate. Care este adevarul? 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.