Migdalele pot ajuta la mai buna functionare a colesterolului

Publicat in

Consumul regulat de migdale poate creste nivelele de HDL (colesterol bun) si simultan imbunatati si felul in care colesterolul este curatat din corp.

Intr-un studiu, cercetatorii au comparat nivelele si functiile lipoproteinei cu densitate mare (HDL) la oameni care au manca midgale zi de zi, cu nivelele si functiile HDL la aceeasi oameni dar cand au mancat o briosa zi de zi, in loc de migdale. S-a descoperit ca atunci cand mancau migdalele, functiile si nivelele HDL au fost imbunatatite.

Studiul, publicat in "Journal of Nutrition" confirma ceea ce au descoperit si alte studii anterioare, ca migdalele au un efect pozitiv asupra colesterolului. 

Exista multe dovezi care arata ca o dieta bogata in migdale scade lipoproteinele cu densitate mica (LDL sau colesterolul rau). Dar nu se stiu multe despre efectele migdalelor asupra HDL, colesterolul bun care ajuta la scaderea riscurilor bolilor de inima. 

Cercetatorii au vrut sa vada daca migdalele nu doar pot creste nivelele de HDL dar ii pot imbunatati si functiile, adica adunarea colesterolului depus pe tesuturi preucm artere si eliminarea sa din corp.

HDL este foarte mic cand este eliberat in circulatie. Este precum un sac de gunoi care se mareste treptat pe masura ce acumuleaza in el colesterol din celule si tesuturi si apoi il depoziteaza in ficat pentru a fi descompus. 

In functie de cat colesterol aduna, HDL este imparit in 5 subcategorii care variaza de la foarte mici, pre beta-1 la foarte mari, matur-1. Cecetatorii sperau ca migdalele sa creasca nivelele de pre beta-1, ceea ce ar insemna ca HDL functioneaza mai bine. 

In studiu, 48 de femei si barbati cu LDL marit au urmat doua perioade de cate 6 saptamani de dieta. In ambele perioade dietele le-au fost aceleasi cu exceptia gustarilor zilnice. In perioada cand au mancat migdale participantii au primit aproximativ 43 de grame -  cam o mana - de migdale pe zi. In perioada de control au primit in loc de migdale o briosa cu banane.

La finalul fiecarei perioade de dieta nivelele si functiile HDL au fost masurate. Apoi rezultatele au fost comparate cu masuratorile de baza facute la inceputul studiului. S-a constatat ca fata de dieta de control, cea cu migdale a crescut matur beta-1 HDL cu 19%. Mai mult, functiile HDL au fost imbunatatite cu 6,5%, la cei cu greutate normala.

S-a putut demonstra ca in sange au existat particule mai mari de HDL cand s-au mancat migdale, decat cand nu s-au mancat migdale. Asta insemana ca particulele mici fac ce trebuie mult mai bine, adica merg la tesuturi si acumuleaza colesterol, se maresc si duc colesterolul la ficat pentru a fi indepartat din corp. 

Chiar daca migdalele nu elimina complet riscul de boli cardiovasculare, sa inlocuiesti cu ele alte gustari va fi o mutare sanatoasa. Migdalele au si grasimi sanatoase, vitamina E si fibre alimentare. 

Migdalele nu reprezinta un panaceu universal, dar cand sunt mancate cu moderatie - mai ales cand inlocuiesc alimente de o valoare nutritionala inferioarta - sunt o aditie grozava dietei tale. 

Referinte

  1. Claire E Berryman, Jennifer A Fleming, Penny M Kris-Etherton. Inclusion of Almonds in a Cholesterol-Lowering Diet Improves Plasma HDL Subspecies and Cholesterol Efflux to Serum in Normal-Weight Individuals with Elevated LDL Cholesterol. The Journal of Nutrition, 2017; 147 (8): 1517 DOI: 10.3945/jn.116.245126

Articole din aceiasi categorie

Lactatele bune sau rele Lactatele bune sau rele? In acest articol nutritional, o sa exploram beneficiile si neajunsurile laptelui si produselor lactate. 13 Jan, 2019
catic arbohidrati poti manca si ce toleranta la carbohidrati ai Toleranta la carbohidrati Abilitatea de a manca carbohidrati iti este dictata de gene? De ce unii pot manca cantitati mari de carbohidrati fara sa se ingrase pe cand altii doar se uita la un cartof si se ingrasa? Poate ca de vina sunt genele. Citeste acest mic ghid despre toleranta la carbohidrati. 02 Sep, 2018
detoxifiere cu succes garantat Detoxifiere cu succes garantat Sa urmezi cure de detoxifiere si sa bei cat mai multe fresh-uri de fructe si legume este noul trend in materie de sanatate si wellness. Dar sa bei freshuri si alte sucuri pentru a te detoxifia (detoxifiere cu lichide) nu este cea mai buna varianta. Iata ce sa faci pentru o detoxifiere de succes. 08 May, 2016
mananca mai multe legume pentru a fi mai sanatos si a arata mai bine 12 motive pentru a manca mai multe legume Majoritatea dintre noi nu mancam suficiente legume. Cei care fac sport si vor sa arate cat mai bine se gandesc intai la carnuri, lactate si alte surse de proteine si lasa pe plan secund legumele. Mare greseala! Iata de ce sunt atat de importante legumele. 14 Feb, 2016
este nevoie sa urmezi o detoixifiere sau corpul se poate descurca pe cale naturala? Ar trebui sa urmezi o cura de detoxifiere? Curele de detoxifiere sunt foarte la moda in prezent, dar sunt oare atat de necesare si utile? Sa analizam avantajele si dezavantajele curelor de detoxifiere, mai ales pentru sportivi. 14 Feb, 2016
Fibrele alimentare si importanta lor in dieta Fibrele alimentare Probabil ca ati tot auzit si citit ca este bine sa consumati alimente bogate in fibre alimentare. Dar ce sunt ele? Ce rol au si cum ne ajuta sa avem muschi mai mari? 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.