Uleiul din nuca de cocos

Publicat in

Cauti o sursa sanatoasa de grasimi, pe care sa o folosesti la gatit? Cautarile au luat sfarist; este vorba despre uleiul din nuca de cocos si proprietatile sale de ardere a grasimilor si revigorare a metabolismului.

Este o greseala sa incercam sa definim dieta perfecta doar din prisma carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. Multiple diete si carti au fost scrise in incercarea de a stabili proportiile optime pentru slabit sau pentru acumularea de masa musculara - atatea grame de proteine, atate de grasimi, etc. Dar, de fapt, cu adevarat conteaza calitatea alimentelor pe care le consumam. 

Pana de curand orice specialist nutritional ti-ar fi spus ca uleiul din nuca de cocos este nociv, pentru ca are grasimi saturate. Si inca sunt persoane care gandesc asa. Dar, cred ca asta este una din cele mai gresite conceptii din lumea nutritionala. Este timpul ca acest mit sa fie spulberat. Grasimile continute de uleiul de cocos sunt printre cele mai sanatoase pe care le poti consuma. Acest ulei are capacitatea de a ajuta pe cei care vor sa slabeasca sa arda mai multe grasimi, si este o sursa excelneta de energie pentru sportivi.

Pomul vietii

Vestile bune despre uleiul din nuca de cocos au inceput sa apara inca din anii 1970 si 1980, in cadrul unor cercetari numite "experimentele naturale". Cercetatorii au conceput un studiu pe termen lung, multidisciplinar, pentru a examina sanatatea oamenilor care traiau pe micile si idilice insule Tokelau si Pukapuka. Fiecare masa a acestor comunitati se invartea in jurul nucilor de cocos, culese din ce ei numeau "pomul vietii". Beau laptele de cocos si apa; gateau "carnea" fibroasa a nucilor de cocos sau o mancau cruda si isi gateau toate plantele si alimentele in ulei de cocos, procesat in mod natural.

Dietele acestor comunitati erau cu certitudine bogate in grasimi - 30-50 de procente din calorii proveneau din grasimi, majoritatea saturate. Medicii care vizitau insulele au concluzionat ca este posibil ca Tokelauanii in special, aveau printrele cel mai mare aport de grasimi saturate din lume. Dar nu erau grasi deloc. Din contra, aveau procente mici de grasime si erau sanatosi. In comunitatile lor nu exista arteroscleroza, boli de inima si cancer. Iar constipatiile si colonul iritabil erau rare. 

Initial a fost tentant sa se spuna ca aceste comunitati erau sanatoase "in ciuda" dietei bogate in grasimi saturate, dar unii cercetatori au inceput sa creada ca erau sanatoase datorita dietei bogate in grasimi saturate. 
Toate acestea s-au schimbat cand nativii acestor insule s-au mutat in Noua Zeelanda si au adoptat o dieta occidentala, renuntand la uleiul din nuca de cocos in favoarea uleiurilor polinesaturate, considerate mai sanatoase. Incidenta bolilor cardiovasculare a crescut dramatic. Obezitate si problemele legate de greutate au devenit rapid lucru comun in randul comunitatii.

Au fost si alti factori care au contribuit la degradarea sanatatii acestor oameni? Cu siguranta! Dar inca din 1981, cand in toata lumea erau la moda dietele fara nicio grasime, cercetatorii au concluzionat: "Nu exista niciun motiv pentru a schimba dieta popoarelor care consuma grasimi din cocos pentru a evita boli coronariene". 

Uleiul din nuca de cocos, atunci si acum

Candva, uleiul din nuca de cocos era etalonul grasimilor rele, si era folosit la floricelele pline de grasimi trans vandute la cinematografe, sau in alimentele de tip fast food. Este acest fel de ulei de nuca de cocos sanatos? Cu certitudine nu. Iata diferentele.

Uleiul din nuca de cocos rafinat

  • extras folosind hexan si alti solventi;
  • rafinat, albit, deodorizat si amestecat cu conservanti;
  • hidrogenat, ceea ce reduce continutul de grasimi saturate sanatoase si il creste pe cel de grasimi trans nesanatoase;
  • legat de boli coronariene si nivele mari de colesterol rau;

Uleiul din nuca de cocos extra virgin

  • procesat astfel incat se pastreze grasimile saturate sanatoase;
  • corelat cu arderea grasimilor si imbunatatirea sanatatii cardiovasculare;
  • rezistent la oxidare si rancezire;
  • reglementat de Comunitatea Cocosului din Asia si Pacific;
  • are aroma si miros fine, de nuca de cocos;

Singurul ulei din nuca de cocos care va merita atentia si banii este cel extra virgin care este vandut fie ca supliment, fie in recipiente, fiind destinat gatitului; arata ca o pasta alba.

Magia trigliceridelor cu lanturi medii

Astazi toata lumea vorbeste de grasimile bune. Ceea ce este bine, dar tot ramane o categorisire a grasimilor in grasimi rele si grasimi bune. De fapt, exista grasimi bune si grasimi excelente. Grasimile saturate din uleiul de nuca de cocos nu sunt doar sanatoase, sunt speciale si merita cu varf si indesat eticheta de super-aliment.

Dovezile impotriva grasimilor saturate sunt din ce in ce mai slabe. Mai multe lucrari de specialitate au exclus grasimile saturate ca si cauza a bolilor de inima. Si chiar inainte de nebunia cu uleiul de cocos, unii cercetatori reputati au spus ca uleiurile tropicale precum cel din nuca de cocos ar trebui excluse din cruciada impotriva grasimilor. 

Ce face din uleiul de cocos ceva atat de special? Mai mult de jumatate din acizii grasi continuti de uleiul din nuca de cocos sunt un fel de grasimi saturate speciale numite trigliceride cu lanturi medii (TLM). Acestea se gasesc in laptele unor mamifere - chiar si in laptele matern uman, in cantitati mici - dar sunt rare la plante, iar nucile de cocos sunt cea mai accesibila sursa comerciala. TLM sunt metabolizate diferit fata de alte grasimi saturate. Rar sunt stocate ca grasimi; in schimb, corpul prefera sa le foloseasca ca sursa de energie rapida, aproape la fel ca pe carbohidrati, dar au avantajul de a nu ridica nivelele de zaharuri din sange.

Gradul mare de absortie fac trigliceridele cu lanturi medii ideale pentru culturistii care vor sa se defineasca; acestia au nevoie de calorii pentru energie, dar nu vor si acumularea de grasime. Si sportivii de anduranta folosesc TLM la antrenamente sau competitii ca si sursa rapida de energie. Sunt populare si in randul celor care urmeaza diete bogate in proteine si sarace in carbohidrati, pentru ca TLM pot fi convertite in ketone, folosite de creier si corp pentru energie atunci cand lipsesc carbohidratii.

Uleiul din nuca de cocos - arzator de grasimi

Uleiul de cocos este o unealta nutritionala al carei uz nu este limitat doar la sportivii de performanta. Un studiu a descoperit ca trigliceridele cu lanturi medii din uleiul de nuca de cocos a ajutat persoanele obeze sa arda mai multe grasimi, si a impiedicat formarea unor noi depozite de grasime. Un alt studiu a constatat ca, consumul de grasimi din ulei de cocos a dus la arderea crescuta a grasimilor la femei, dar si o ardere mai mare a totalului caloric. Dar, aceste studii au folosit un numar mare de calorii provenite din TLM, aproximativ 30% din dieta, cifre greu de atins de persoanele de rand.

Cu toate acestea, se pare ca uleiul de cocos ajuta la arderea unui numar mai mare de grasimi si calorii, datorita TLM continute, in special atunci cand acestea inlocuiesc alte grasimi din dieta, precum uleiul de floarea soarelui, sau uleiul de soia, si uleiurile care au un continut mare de omega-6. Deci, TLM pot actiona ca agenti de prevenire a obezitatii, sporind senzatia de satietate, mai ales cand inlocuiesc alte uleiuri in dieta.

Dar poate fi folosit uleiul din nuca de cocos ca supliment pentru slabit? Un studiu a presupus ca 40 de femei cu varste intre 20 si 40 de ani sa se suplimenteze zilnic fie cu ulei de soia, fie cu ulei de nuca de cocos, timp de 12 saptamani. Toti subiectii au avut o dieta echilibrata, cu acelasi numar de calorii si ca activitate fizica, au mers cate 50 de minute pe zi. La finalul studiului, grupul care a luat ulei de cocos avea un nivel HDL (colesterolul bun) mai mare, si un raport impresionant intre HDL si LDL (colesterolul rau). Grupul care a folosit ulei de soia a inregistrat o scadere a HDL.

Dar iata ce este si mai impresionant. Ambele grupuri au inregistrat scaderi similare ale indexului de masa corporala, dar grupul care a luat ulei de nuca de cocos a inregistrat o reducere mai mare a circumferintei taliei. Mai mult, persoanele din grupul care a consumat ulei de cocos, si-a redus spontan consumul de carbohidrati si l-a crescut pe cel de fibre alimentare. 

Chiar daca nu exista destule studii care sa se concentreze in mod special pe utilitatea uleiului de cocos in lupta cu kilogramele, studiile care au cercetat efectele sale asupra metabolismului sunt incurajatoare, si indica ca poate fi folosit cu succes intr-o dieta de slabire/definire. 

Cum sa folosesti uleiul din nuca de cocos

Este greu sa se faca o recomandare in privinta cantitatii care trebuie folosita, ca si supliment. O sugestie ar fi o lingura la fiecare masa. Dar cea mai buna abordare este de a gati cu el.

Uleiul de cocos este bun la prajit si gatit pentru ca are un punct de ardere ridicat, 232 de grade Celsius, si un nivel mic de oxidare, adica rezista la aparitia radicalilor liberi. De aceea este bine sa se foloseacsa grasimi saturate la gatit: nu se denatureaza la fel de rapid precum uleiurile vegetale. Un alt uz al uleiului de cocos este ca substitut pentru unt, chiar si in prajituri sau alte preparate. 

Puteti sota legume in el, sau sa il folositi pentru a gati ouale. Daca sunteti obisnuiti cu uleiul de floarea soarelui rafinat, in esenta fara gust, veti simti rapid nota de nuca a acestui ulei. Dar, chiar daca nu o sa agreati la inceput, incercati sa tolerati gustul si pana la urma va va cucerii. 

Este la fel de bogat caloric ca orice alta grasime, dar daca este adaugat unei diete echilibrate cu siguranta isi merita renumele de super-aliment. 

Iata si o reteta mai neobisnuita, dar delicioasa si plina de nutrienti, pentru un mic-dejun al campionilor. In reteta se foloseste si ulei din nuca de cocos, desigur!

Ingrediente:

  • o linguri ulei de cocos
  • doua lingurite unt
  • doua mere, cojite, cotorul scos si taiate in cuburi potrivite
  • 300 g spanac baby
  • 4 oua batute usor
  • 1/2 lingurita turmenic
  • sare si piper dupa gust

Topiti untul si uleiul de cocos pe foc. Adaugati merele si gatiti 4-6 minute, pana se caramelizeaza. Adaugati spanacul si mai gatiti 1-2 minute. Turnati peste ouale, si amestecati bine. Presarati tumenicul, sarea si piperul, amestecati din nou si gatiti pana cand ouale se incheaga.
Rezulta doua portii mari, sau patru portii mici. 

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.