Stevia dulce este un inlocuitor 100% natural al zaharului; este de aproape 300 de ori mai dulce, dar este dietetica, pentru ca nu are calorii si mai ales nu are influenta zaharului asupra glucozei din sange.
Ce este stevia dulce?
Stevia dulce (Stevia Rebaudiana) este o planta sub forma de tufa nativa din Paraguay. Planta mai este cultivata si in China, Brazilia si Japonia.
Varianta provenita din China este de calitate indoielnica, si produsele chinezesti care contin extract de stevie dulce pot fii contaminate cu diverse pesticide.
Extractul folosit provine din frunze si se gaseste sub formna de pudra verde sau alba, sau sub forma unui lichid maroniu. Este important sa se tina cont de culoarea pudrei (alba sau verde) una fiind mai sanatoasa si calitativa decat cealalta.
Pudra verde se obtine prin folosirea intregii frunze de stevie. Pudra alba se obtine prin folosirea din frunze doar a indulcitorului (glicozid). Se recomanda, daca este posibil, sa se foloseasca pudra verde, provenita din intreaga frunza de stevie, pentru ca pe langa puterea de indulcire mai contine si vitamine, minerale si alte substante imuno-stimulatoare.
Cele mai dulci glicozide din frunza de stevie sunt de 210-270 de ori mai dulci decat zaharul alb rafinat. Partea cea mai buna, si de interes pentru cineva care vrea sa slabeasca, este ca stevia dulce nu are aproape nicio calorie, fata de zaharul alb care are 4.5 calorii pe gram. Concentratul de stevie dulce, cand este pus pe limba, lasa un usor gust amarui, care staruie o perioada de timp. Acest gust care ramane dupa folosire depinde de calitatea produsului folosit.
Ce face stevia dulce?
Extractul de stevie este folosit ca si indulcitor, in locul indulcitorilor artificiali ca aspartamul. Frunzele de stevie ducle sunt folosite de mii de ani de catre oameni, si in prezent sunt folosite mai ales de catre diabetici si persoane cu glicemie ridicata, datorita capacitatii sale de a regla glicemia sangelui.
Stevia dulce are si alte calitati. Poate sustine buna dispozitie, ridica nivelele de energie ale organismului si mari vigilenta mentala. Mai poate opri dezvoltarea bacteriilor in gura, responsabile de producerea gingivitei si cariilor.
Tot datorita efectelor asupra glicemiei si faptului ca nu contie aproape nicio calorie este de mare folos culturistilor care vor sa se defineasca sau persoanelor obeze care vor sa slabeasca. Pentru ca este dulce, reduce poftele de prajituri sau ciocolata. Practic, stevia dulce pacaleste corpul si induce o stare de satietate. Rezultatul este mai putine pofte (si astfel mai putina hrana consumata), ceea ce duce la un deficit caloric - absolut obligatoriu atunci cand se vrea arderea grasimilor.
Stevia dulce reduce pofta de dulce si pofta de mancare fara a fii nevoie sa se apeleze la substante stimulante.
Stevia ducle este folosita si in industria cosmetica. Daca este aplicata topic ( pe piele) reduce petele. Stevia dulce mai poate ajuta si la reglarea functiilor gastrice.
Cine are nevoie de stevia dulce?
Nu exista simptome ale deficitului de stevie dulce, nefiind o componenta esentiala. Cel mai mult beneficieaza de pe urma folosirii steviei dulci: diabeticii, persoanele obeze, copii, batranii si sportivii.
Diabeticii, personele cu probleme de glicemie si persoanele obeze beneficieaza de pe urma proprietatilor steviei dulci de reglare a glicemiei.
Si cardiacii pot gasi stevia ducle utila. Aceasta actioneaza ca un vasodilatator, reducand hipertensiunea arteriala.
Orice sportiv sau persoana care vrea sa arda ceva grasimi va avea enorm de castigat daca va inlcoui zaharul din dieta cu stevie dulce. Isi va reduce pofta de mancare, isi va satisface apetitul pentru dulce si isi va regla glicemia.
Are stevia dulce efecte secundare?
Cel mai des stevia ducle se consuma sub forma de pastile sau ca bautura. Din frunzele ei uscate se pot face si ceaiuri. Este total lipsita de efecte secundare si nu este deloc toxica. Chiar si uzul pe perioade foarte lungi de timp este sigur, si nu exista niciun efect secundar asociat cu stevia dulce.
Doza zilncia recomandata de stevia dulce este de 5.0 - 7.9 mg/ kg corp.
Stevia dulce se poate gasi mai ales la magazine naturiste, ca si inlocuitor pentru zaharul de masa.
Referinte