Substanta activa : clordehidrometilandrostenediol |
Denumiri comerciale : Halodrol |
Clordehidrometilandrostenediolul (CDMA) este un steroid anabolic oral derivat din testosteron. Este extrem de apropiat ca si structura de Turanabol, diferenta fiind in substitutia grupului 3-keto cu 3-hidroxil. In esenta este o forma "diol" a Turanabolului, de aceea mai este numit si prohormon sau prosteroid. Acest steroid nu se aromatizeaza si are o tendinta mai anabolica in raport cu componenta androgena.
Clordehidrometilandrostenediolul a fost introdus pe piata in anul 2005, de catre firma Gaspari Nutrition, ca un prohormon. Produsul era considerat ca fiind intr-o zona "gri" a pietei, tehnic fiind legal, pentru ca nu era prezent pe lista substantelor interzise. Dar destinatia sa ca si supliment sportiv era foarte controversata. In noiembrie 2005, un articol critic legat de Halodrol (asa se numea produsul) din ziarul Washington Post a determinat efectuarea unor analize asupra produsului, iar cel care le-a efectuat, Don Catlin, a declarat ca "Halodrol contine un steroid foarte asemanator cu Turanabolul, principala arma secreta din trecut a olimpicilor est germani". De asemenea, a declarat ca ar contine si urme de dezoximetiltestosteron (Madol), dar acest lucru a fost negat de catre cei de la Gaspari Nutrition.
Desi in urma scandalului nu au existat repercusiuni, producatorul a incetat fabricarea Halodolului din proprie initiativa la jumatatea anului 2006. Produsul a fost relansat pe piata sub denumirea de Halodrol Liquigels, dar fara sa contina CDMA, in schimb continand acid arahidonic si inhibitori de aromatizare pentru a mari secretia proprie de testosteron.
In prezent nu se mai gasesc produse care sa contina acest ingredient, cel putin nu la marile firme producatoare de suplimente sportive.
Efectele secundare care pot aparea sunt pielea uleioasa, acneea si cresterea excesiva a parului pe corp. Este si toxic pentru ficat fiind 17-alfa alchilat, asa ca este bine sa se foloseasca si Liv-52 in timpul administrarii. Daca este folosit perioade lungi in doze mai mari poate suprima total si productia proprie de testosteron. Fara o terapie post ciclu aceasta revine singura dupa maxim 4 luni de la incetarea administrarii steroidului.
Dozele eficiente sunt intre 50-100 mg pe zi, in cicluri de maxim 8 saptamani, pentru a reducere riscurile hepatice.
Referinte