Hexarelin (His-D-2-methyl-Trp-Ala-Trp-D-Phe-Lys-NH2) este o peptida hormonala secretagoga, asemanatoare cu GHRP-6. Cu alte cuvinte stimuleaza organismul sa elibereze hormon de crestere, pe cale naturala. Chiar daca este relativ noua, capata din ce in ce mai multi adepti in lumea sportiva si a culturismului.
Datorita capacitatii sale de a ridica productia hormonului de crestere, efectele sale sunt asemanatoare cu injectarea hormonului de crestere sintetic, cu foarte putin mai reduse. Aceste efecte includ: cresterea fortei, cresterea masei musculare prin productia de noi fibre musculare, dar si prin marirea volumului fibrelor musculare deja existente, protectie neuronala, revigorarea articulatiilor, vindecare mai rapida. Datorita receptorilor hormonului de crestere din stratul adipos, o data cu administrarea Hexarelin se produce si diminuarea depozitelor de grasime.
Nivelele marite de hormon de crestere datorate folosirii Hexarelin duc la secretia sporita de IGF-1 in ficat. IGF-1 este principalul factor declansator al cresterii masei musculare ca raspuns la hormonul de crestere.
Spuneam ca Hexarelin este asemanator cu GHRP-6. Singura diferenta este aditia unui grup 2-Methil-Trp in loc de TRP. Dar acestea aditie produce unele schimbari importante. In primul rand, Hexarelin nu cauzeaza foamea extrema produsa de GHRP-6 (foame cauzata de cresterea nivelului hormonului ghrelina). Mai mult, datorita structurii, este si mai stabil decat GHRP-6. Durata de viata este mai mare in cazul Hexarelin (70 de minute), fata de GHRP-6.
Datorita aceastui fapt, Hexarelin induce o sceretie putin mai mare a hormonului de crestere.
Dezavantajul Hexarelin fata de GHRP-6 apare la administrarea de seara, inainte de culcare. Toate peptidele hormonale care elibereaza hormon de crestere trebuie administrare de doua ori pe zi, una din administrari fiind seara, pentru a se suprapune cu pulsul natural de eliberare al hormonului de crestere. Cand este administrat seara, Hexarelin interfereaza cu capacitatea de a obtine un somn adanc, care la randul sau intrerupe pulsul de eliberare de hormon de crestere. Acest efect nedorit este mult mai scazut la GHRP-6.
Solutia ar fi o administrare mixta. Combinarea unezi doze mici de GHRP-6 sau GHRP-2 impreuna cu Hexarelin.
Dozele de administrare varieaza intre 200 mcg/zi si 400 mcg/ zi. La aceste doze rezultatele sunt similare cu administrarea unor doze reduse de HGH. Mai mult, pe perioada administrarii accidentarile vechi incep sa se vindece si nu mai se resimt in timpul antrenamentelor.
Se combina foarte bine cu un GHRH (hormon care elibereaza hormon de crestere), precum Geref, cele doua avand o actiune sinergetica (actioneaza mult mai puternic impreuna decat administrate separat) - este foarte recomandata o astfel de asociere pentru rezultate maxime. Se administeraza prin injectii subcutanate, de doua ori pe zi, una din administrari fiind inainte de culcare.
Multi culturisti prefera Hexarelin sau alti secretagogi ai hormonului de crestere in locul HGH pentru ca acestea nu prezinta riscurile de crestere a organelor interne si oaselor, dar si pentru ca nu inhiba secretia proprie de hormon de crestere; din contra Hexarelin se poate folosi dupa o cura de HGH sau IGF pentru a ajuna la revenirea secretiei proprii de hormon de crestere.
Se foloseste in cicluri de 4 saptamani. Se administeraza 4 saptamani, apoi se face pauza 2-3 saptamani pana la urmatorul mini-ciclu. Asta se face pentru a evita desensibilizarea receptorilor, fenomen care ii reduce actiunile benefice.
Ca orice peptidqa hormonala, efectele secundare sunt reduse, cele mai multe fiind legate de locul injectarii (umflaturi si iritatii). Cum am mentionat deja, un efect secundar specific Hexarelin pot fi insomniile, sau incapacitatea de a obtine un somn profund, odihnitor. Dar nu toti utilizatorii experimenteaza aceste neplaceri.
Alte efecte benefice ale Hexarelin includ marirea densitatii osoase, si o protectie cardiovasculara sporita, datorita activarii receptorilor din muschiul cardiac.
Hexarelin pare a fi una din cele mai puternice peptide care elibereaza hormon de crestere disponibile in momentul de fata.
Referinte