Proteinele din zer sunt proteine complete, adica contin toti aminoacizii esentiali de care corpul uman are nevoie pentru a functiona corect si pentru a isi repara tesuturile. Proteinele din zer sunt si o sursa foarte buna de aminoacizi cu lanturi ramificate (BCAA), l-leucina, l-isoleucina si l-valina. Aceasta sursa naturala de proteine calitative, care se gaseste in lactate, si astazi este promovata ca supliment nutritiv, era candva considerata un subprodus rezultat in urma fabricarii branzei.
Care sunt beneficiile proteinei din zer?
Proteina din zer este una din cele mai calitative surse proteice si alegerea ideala atat pentru barbati cat si pentru femei, de toate varstele. Nu numai ca furnizeaza doze mari de BCAA, dar asigura repararea si refacerea tesutului muscular. Proteina din zer este absorbita rapid datorita lanturilor scurte de aminoacizi care ofera crestere si recuperare optima. Beneficiile asupra sanatatii oferite de proteina din zer sunt multiple si includ un mai bun control al greutatii, intarirea sistemului cardiovascular si o mai buna sanatate a oaselor, sa amintim cateva.
Care sunt diferentele dintre izolatul proteic din zer si concentratul proteic din zer?
Izolatul proteic din zer este o pudra proteica naturala derivata din lactate, care contine cel putin 90% proteine. Ca si sursa de proteine, izolatul proteic din zer este superior concentratului proteic din zer, care contine 80% proteine. Mai mult, izolatul proteic din zer nu contine zaharuri, lactoza sau grasimi. Chiar daca izolatul are mai multe proteine, concentratul din zer este mai economic, si cel mai avantajos la pret pe gramul de proteina.
Daca 80% din concentratul proteic din zer este proteine, ce reprezinta restul de 20% ?
Orice pudra proteica, fie ca este din zer, soia, caseina, etc. contine si umezeala. De fapt, 5% din toata formula este apa. Alte 3-5 procente reprezinta mineralele care se gasesc in mod natural in zer. Restul de 10-12% este o combinatie de carbohidrati si grasimi.
Este pudra proteica pasteurizata?
Proteina din zer este facuta din lapte pasteurizat, ca si materie prima, dar pudra in sine este procesata la temperaturi mici, intr-un mediu steril, pentru a preveni denaturarea proteinelor. Zerul poate fii denaturat prin incalzire.
Temperaturile inalte (precum cele sustinute la peste 72 grade Celsius, folosite la pasteurizare) denatureaza proteinele din zer. Proteinele din zer native nu se coaguleaza la acidificare laptelui, dar denaturarea lor duce la declansarea interactiilor hidrofobice cu alte proteine si la formarea unui gel proteic.
Cand expira proteina din zer?
Toate pudrele proteice din zer au trecuta o data de expirare pe ambalaj. A consuma proteina din zer dupa ce a expirat poate crea discomfort abdominal, dar si reactii mai severe cauzate de descompunerea colorantilor si aromelor continute de aceste produse.
Sansele ca o proteina din zer sa se strice din cauza bacteriilor sunt mici, pentru ca sunt ambalate in recipiente opace, sub forma de pudra, fara continut mare de apa si umezeala. Chiar daca proteina din zer nu are grasimi, daca totusi exista grasimi, precum la concentratul proteic din zer sau la amestecuri de mai multe pudre proteice, grasimile pot rancezii in contact cu oxigenul. Cel mai sigur este sa te ghidezi dupa data de expirare trecuta pe ambalaj, pentru a fii 100% sigur.
Pot consuma proteina din zer cei care nu au toleranta la lactoza?
Izolatul proteic din zer are practic zero lactoza, dar poate contine urme infime (mai putin de 0,5 g pe portie). Majoritatea celor care sunt intoleranti la lactoza pot consuma proteina din zer fara a se expune efectelor negative, dar este recomandat sa se consulte un medic specialist inainte.
De ce contine proteina din zer cantitati mici de lecitina din soia?
Proteina din zer contine urme de lecitina din soia pentru a o ajuta sa se dizolve rapid si complet in alimente si lichide. Dupa filtrarea prin membrane, pulverizarea uscata este folosita pentru a transforma solutia proteica foarte concentrata, intr-o pudra care este gata de utilizat.
Procesul necesita si folosirea de lecitina din soia (o componenta naturala care este des folosita in industria alimentara) in cantitati foarte mici; aceasta imbraca particulele de pudra proteica pentru a le ajuta sa se dizolve aproape instant in apa.
Referinte