In incercarea de a slabi si a arata mai bine, oamenii fac uneori lucruri extreme, dincolo de taramul normalitatii. Dietele pe care le voi prezenta mai jos vor face sa para dieta ta saraca in carbohidrati, sau in stilul paleo, o joaca de copii.
Chiar daca toti stiu ca o dieta echilibrata si exercitiile fizice sunt cheia pentru a slabi, exista persoane care ating nivele extreme. Putini din ei reusesc, iar marea parte dau gres sau experimenteaza efectul yo-yo, si ulterior se ingrasa si mai mult.
Lista cu diete ciudate este lunga si bizara. Dar si la cele mai nebune diete poti gasi parti bune, asa ca iata mai jos o lista cu cele mai bune sfaturi, preluate de la cele mai proaste diete.
1. Dieta cu limonada
Probabil ca sunt multi care cunosc pe cineva care a incercat o astfel de dieta/detoxifiere. Este o metoda faimoasa, chiar si in randul unor celebritati, si a aparut in multe asa-zise "articole de specialitate". Regulile sunt simple. Fara hrana solida sau suplimente. Tot ce trebuie sa ingerezi este un elixir magic. Iata reteta:
- 2 linguri suc de lamaie proaspat stors
- 2 linguri sirop de artar
- un varf de lingurita cu piper de cayenne macinat
- 300 ml apa plata
Dieta dueraza intre 4 si 14 zile. Apoi se reintroduce treptat mancarea solida.
Ce nu este bine
Curatarile organismului nu sunt dovedite stiintific ca ajuta cu ceva. Marea parte a cercetarilor arata ca organismul este capabil sa scape sigur de deseuri, fara ajutor din exterior. In plus, e posibil ca aceste curatatri sa deranjeze echilibrul chimic si hormonal al corpului.
In ceea ce privetse slabitul, doctorii sustin ca detoxifierile nu sunt necesare, si orice greutate pierduta prin diete lichide, va reveni rapid.
Ce putem invata
Scopul detoxifierii este de a scapa de deseurile, chimicalele si produsele nenaturale acumulate in colon din cauza mancarii. Dar daca esti preocupat de intoxicarea cu astfel de substante, incearca mai bine sa mananci cat mai natural si alimente cat mai putin procesate si naturale.
In ceea ce priveste slabitul, daca nu obtii rezultate de la a manca 6 mese mici pe zi, incearca cealalta extreme a spectrului dietelor de slabit - postul intermitent. Atunci vei manca strategic, o singura data pe zi, sau intr-o anumita fereastra de timp, predeterminata.
2. Dieta cu tub de hranire/ KEN
Da, este exact cum suna. Mancarea este furnizata printr-un tub de hranire, in loc de traditionalul mestecat si inghitit. Tubul de hranire, care este conectat la o punga cu fluide, intra in nas merge in jos pe esofag si intra in stomac. Punga cu fluide contine numarul de calorii de care ai nevoie pentru a slabi (500-800 de calorii).
Fluidele sunt formate dintr-un amestec bogat in grasimi si in proteine, si sarac in carbohidrati, ceea ce iti pune corpul in starea de chetoza. Se spune ca prin aceasta dieta poti slabi 10 kg in 10 zile.
Ce nu este bine
Aceasta dieta nu poate fi urmata timp indelungata, si inglobata in stilul tau de viata. In plus, este o dieta scumpa. Exista si posibile efecte secundare care pot aparea din pricina tuburilor varate in stomac prin nas!, printre care tuse severa, infectii, scurgeri nazale.
Ce putem invata
Mai bine incearca o abordare ketogenica clasica. Dietele bogate in grasimi si proteine, si sarace in carbohidrati, inlocuiesc sursa de energie a corpului cu cetone, in loc de glucoza. Combinarea unei diete ketogenice cu exercitii fizice este o alegere mai desteapta si mai sustenabila pe termen lung, decat un doctor care iti baga tuburi de plastic pe nas.
3. Dieta cu mancare de bebelusi
Ideea de baza este a consuma mancare pentru bebelusi. Toata ziua. 14 borcane de pasta delicioasa! Teoria din spatele acestei diete extreme este ca a manca portii controlate (din borcane mici) de mancare vascoasa si fara gust, te va impiedica sa mananci prea mult, sau si mai bine, sa te bucuri macar un pic de mancare!
14 portii de mancare pentru bebelusi au aproximativ 1000 de calorii. Cu un deficit caloric atat de mare, cu siguranta ca vei scadea in greutate.
Ce nu este bine
Nevoile nutritionale ale adultilor difera mult de cele ale copiilor nou nascuti. Majoritatea alimentelor pentru bebelusi sunt sarace in carbohidrati si grasimi, dar le lipsesc si fibrele alimentare, calciul si vitamina D.
Mancarea sub forma de piure iti mai poate afecta negativ si tractul digestiv. Nutritionistii spun ca este doar o alta pacaleala. Daca iti controlezi portiile de mancare normala, nu trebuie sa arunci banii pe alimente pentru bebelusi.
Ce putem invata
Mancarea destinata bebelusilor este folosita in dietele pre-competitionale ale culturistilor profesionisti de mult timp. Se mai foloseste si in tehnicile de gatit axate exclusiv pe sanatate, fiind alimente bogate in nutrienti si fara adaosuri chimice.
Nu trebuie sa abordezi complet dieta cu mancare de bebelusi. Doar inlocuieste gustarile bogate caloric, cu multe zaharuri si grasimi, cu borcanele de mancare de bebelusi.
4. Dieta 5 imbucaturi
Strategia acestei diete arata asa:
- nu manca micul-dejun;
- musca din ceva doar de 5 ori la pranz;
- musca din ceva doar de 5 ori la cina;
- foloseste un supliment cu multivitamine;
- nu bea niciun lichid care contine calorii;
- ai grija ca din ceea ce mananci sa ai si aport proteic;
Poti manca orice doresti in aceasta dieta, dar trebuie sa te limitezi foarte strict. Vrei un cheeseburger? foarte bine, dar nu poti musca decat de 5 ori din el. Scopul acestei diete - ca si scopul tuturor mentionate pana acum - este sa limitezi aportul caloric.
Aceasta dieta te poate ajuta daca ai probleme in a evalua corect marimea protiilor pe care le mananci, dar in niciun caz nu trebuie urmata mult timp.
Ce nu este bine
Dupa ce ai atins numarul de kilograme dorit, te vei intorce la dieta ta obisnuita. Ceea ce va aduce si fenomenul de yo-yo. In plus, dieta cere suplimentarea cu multivitamine, tocmai pentru a compensa deficitul de nutrienti pe care il provoaca.
Scopul multivitaminelor este de a umple golurile ocazionale, de aici si numele de supliment. Daca te bazezi pe multivitamine ca sa iti faca corpul sa functioneze corect, o cauti cu lumanarea!
Ce putem invata
Controlul portiilor! Epidemia de obezitate la nivel planetar are la baza, in mare parte, volumul imens de mancare pe care oamenii o consuma.
Chiar daca aceasta dieta duce controlul protiilor la nivele ridicole, putem lua o lectie de aici si sa fim mai atenti cu cantitatile de mancare pe care le consumam. Nu ai nevoie sa mananci 4 cartofi deodata (fie ei si dulci), unul sau chiar si jumatate este suficient.
5. Dieta cu lapte
Aceasta nu este o dieta pentru slabit, ci tocmai invers, este destinata celor care vor sa creasca in greutate. Ca sa cresti in greutate trebuie sa mananci. Pentru unele persoane, sa mananci destul pentru a lua cateva kilograme in plus este dificil. De aceea a luat nastere aceasta dieta, dieta cu lapte, care presupune a bea 4 L de lapte pe zi. Asta se traduce prin 2400 de calorii, 200 de grame de carbohidrati, 120 de grame de proteine si 120 de grame de grasimi. Asta pe langa celelate 4 mese pe care le vei avea. Daca esti perseverent cu siguranta in 1-2 luni vei avea cresteri semnificative in greutate.
Ce nu este bine
Chiar daca urmezi un antrenament extrem de dur si intens, marea parte a ceea ce vei lua in greutate va fi grasime. Vei creste cu 2-3% masa adipoasa pe luna. In plus, te vei simti tot timpul balonat.
Un alt aspect negativ este monotonia. Ti se va lua rapid sa bei lapte atat de mult zilnic. Este dificil sa bei 4 litrii de apa pe zi, imagineaza-ti cum este sa bei lapte. Iar daca organismul tau nu digera bine laptele, nu te vei simti prea bine.
Ce putem invata
Oamenii au avut succes cu aceasta dieta. Este greu sa nu iei in greutate cand consumi atat de multe calorii. Este utila pentru hard-gaineri, care vor pune rapid ceva masa.
Este si destul de ieftina, pentru cantitatea de proteine, grasimi, vitamine si minerale pe care o ofera. Se pare si ca ingerarea de lapte duce la marirea sintezei proteinelor, asa ca ura! pentru muschi.
6. Dieta pe aer/ alimentatia virtuala
Este o dieta originara din Franta. S-au gandit ei ca in loc sa dea pe gat franzele, clatite si croissante, mai bine se prefac ca mananca.
A fost inspirata de o reclama la Dolce & Gabana, in care Madonna tine mancarea la gura, dar nu o mananca. Deci, dieta presupune sa te asezi in fata mancarii, sa o mirosi, sa te uiti la ea, sa-i simti caldura, sa te prefaci ca o pui pe buze, DAR sa nu o mananci. In loc de mancare vei bea apa si o supa facuta din apa si sare. Delicios!
Ce nu este bine
Totul! Probabil ca vei slabi rapid la o astfel de dieta. Dar la fel de bine poti intra in greva foamei, si sa te scutesti de chinul de a mirosi mancarea si a o da la o parte.
Ce putem invata
Este foarte deificil sa gasesti ceva pozitiv la aceasta dieta, dar putem extrapola ca mancarea este mai mult decat combustibil, este o experienta. Si nu trebuie sa o turnam in noi ca intr-un caine flamand, ci sa o savuram. Organismul chiar beneficieaza daca mancarea este consumata lent, si in cantitati nu exagerate.
Mirosul, mestecatul lent si gustul bun al mancarii declanseaza eliberarea de hormoni care semnaleaza satietatea si palcerea mai rapid decat atunci cand bagi un copan de pui cu totul in gura.
Referinte