Glucophage

Publicat in

Glucophage este un antidiabetic, folosit de culturisti si sportivi in incercarea de a acumula mai multa masa musculara. Este considerat o introducere in folosirea insulinei.

Substanta activa : metformin HCL
Denumiri comerciale : Glucophage, Mellitron, Metformin, Siofor 

 

Glucophage este denumirea comercicala a antidiabeticului oral, metformin. Acest tip de medicament este folosit in controlul diabetului de tip II, atunci cand dieta si exercitiile fizice nu au fost suficiente pentru controlarea bolii, dar nu este cazul administrarii de insulina pentru ca hormonul este inca prezent in organism in mod natural. 

Functia de baza a metofmrinului este de a creste utilizarea glucozei din sange, dar nu face acest lucru prin imitarea insulinei. Modul exact de actiune al acestui medicament este necunsocut, dar se crede ca reduce rezistenta la insulina prin mecanisme periferice. Administrarea acestui medicament va descreste cu siguranta nivelele de glucoza din sange, dar nu va cauza hipoglicemie, daca se greseste doza administrata, asa cum se intampla in cazul insulinei. 

Conceptul de exploatare a insulinei, exista de mult in sport. Insulina este considerata un "hormon de stocare". Transporta aminoacizii, acizii grasi si carbohidratii (glucoza) in diferite celule din organism. Acest proces include si stocarea proteinelor in celulele muschilor scheletici, ceea ce inseamna un posibil efect anabolic. Dar nu este atat de simplu cand vine vorba de insulina, aceasta poate favoriza si stocarea in celulele grase. Sportivii au constatat ca in perioadele de antrenamente intense, fara excese calorice, insulina are o afinitate mai mare pentru stocarea proteinelor si carbohidratilor in celulele musculare. Prin manipularea nivelelor de insulina (sau a sensibilitatii la insulina), se pot inregistra cresteri notabile. Aplicata corect, aceasta tehnica duce la un aspect mai plin si mai definit la muschilor. Administrarea de insulina inejctabila este totusi extrem de periculoasa, si riscurile depasesc cu mult efectele benifice, mai ales in cazul culturistilor si sportivilor amatori, care vor doar efectele cosmetice. O doza incorecta sau cantitati insuficiente de carbohidrati consumati, pot avea efecte serioase asupra sanatatii. In cazuri severe hipoglicemia (nivele foarte scazute ale glucozei) poate duce la coma si chiar la moarte. Cum hipoglicemia este extrem de rara cand vine vorba de Glucophage, este considerat de multi ca o introducere in manipularea insulinei. 

Rata de absortie a metforminului este foarte lenta. Medicamentul va ajunge in sange usor, in decursul a 6 ore. In randul culturistilor, administrarea se face de regula in doze de 850 mg, de doua ori pe zi. Trebuie sa se suplimenteze si aportul de carbohidrati si de creatina monohidrat, in special dupa antrenamente. Rezultatul nu va fi unul drastic, dar se va vedea un oarecare efect anabolic. Se foloseste in cicluri, care nu dureaza mai mult de 2-3 luni, urmate de pauze cel putin la fel de lungi ca durata ciclurilor. A nu se lua inainte de culcare, ci cu 4-6 ore inainte. 

Chiar daca este considerat un medicament sigur, nu este lipsit de riscuri. Cea mai severa complicatie care poate aparea este acidoza lactica. Asta presupune cresterea acidului lactic si scaderea dramatica a PH-ului sangelui, ceea ce duce de regula la moarte. Nu trebuie consumat alcool deloc pe perioada cat se foloseste Glucophage. Nu se administreaza persoanelor cu probleme renale sau hepatice, acidoza metabolica, boli pulmonare, afectiuni cardiace severe. 

Efectele secundare cele mai uzale sunt: greata, gust metalic in gura, diaree. De regula aceste efecte secundare dispar de la sine dupa o perioada. Daca diareea nu dispare, se inceteaza administrarea. Alte efecte secundare posibile: oboseala, slabicune, malabsortia vitaminei B12. Pentru a evita cat mai mult efecte secundare, se poate imparti in 3 doze de cate 500 mg pe zi, luate in timpul meselor. Daca apar stari de greata sevara sau voma, se intrerupe imediat administrarea! Aceste simptome, desi pot aparea singure, pot fi i semnul acidozei lactice, asa ca mai bine nu riscati. 

Parerile  despre Glucophage, in randul culturistilor sunt impartite, unii fiind foarte dezamagiti de efectele obtinute. Se pare ca se poate inlocui cu doze de 2-3 grame pe zi de ALA (acid alfa lipoic), sau doze 700 mg - 1 g/ zi, de R-ALA (o forma mai pura si mai eficienta de ALA). Asta atunci cand se vrea utilizarea metforminului pentru a reduce stratul adipos, in cazul persoanelor rezistente la insulina. Nu exista dovezi concrete ca metforminul reduce rezistenta la insulina si in cazul persoanelor care nu sufera de diabet, dar in mod normal ar trebui sa faca aiba acest efect.  Personal, recomand folosirea ALA, chiar daca are un pret mai ridicat fata de metformin

Multi folosesc Glucophage sau ALA in timpul dietelor ketogenice, pentru a intra in cetoza mult mai rapid ( de obicei in 24 de ore), si pentru a supercompensa in zilele cu aport mare de carbohidrati. 

Se depoziteaza ferit de lumina. Se gaseste rar pe piata neagra, nefiind foarte cautat, pentru ca nu este considerat un agent prea puternic. Se gaseste in farmacii,  sub diferite denumiri comerciale, si se elibereaza pe baza de prescriptie medicala.

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.