Sa iei l-carnitina impreuna cu ulei de peste cu omega-3, este cel mai simplu lucru pe care il poti face pentru a arata mai bine si pentru a avea mai multa energie. Si cel mai bine, daca iti cresti nivelele de carnitina din muschi, vei experimenta si o imbunatatire a calitatii vietii.
Slabirea si mai multa energie sunt doar doua din multele beneficii pe care le aduce suplimentarea cu l-carnitina. Altele sunt:
- Capacitate mai buna de a face efort de mare intensitate.
- Cresterea performantelor fizice.
- Recuperare mai buna dupa efort fizic.
- Face creierul sa functioneze mai bine.
- Previne stresul oxidativ care poate provoca boli cardiovasculare, diabet si inflamatie cronica.
In acest articol vom discuta mai pe larg principalele 10 beneficii de a te suplimenta cu l-carnitina si de a creste rezervele de carnitina din muschi. Accentul va fi pus pe imbunatatirea aspectului fizic.
1. Ia l-carnitina pentru a arde grasimi: notiunile de baza
Carnitina este un aminoacid compus din lizina si metionina. Exista mai multe forme de carnitina, precum acetil-L-carnitina si L-carnitina tartrat; vom analiza ce forma ar trebui sa folosesti, si cand. In acest articol, daca nu se mentioneaza altceva, cand spun carnitina sau l-carnitina, ma refer l-canitina tartrat.
Carnitina este un arzator de grasimi pentru ca este responsabila cu transportul grasimilor la celule pentru a fi arse si folosite ca energie. Prin cresterea nivelelor de carnitina din corp, sustii arderile grasimilor si pentru ca organismul devine mai eficient in procesarea combustibilului, vei avea nivele mai mari de energie.
Cresterea nivelelor de carnitina va duce si la imbunatatirea performantelor fizice, pentru ca se vor arde mai multe grasimi, conservand glicogenul din muschi, se va elimina mai eficient lactatul din muschi si se vor optimiza nivelele hormonale.
2. Pentru a slabi combina l-carnitina cu ulei de peste cu omega-3
Pentru a fi eficienta, carnitina are nevoie de nivele optime de omega-3. Acizii grasi omega-3 sunt importanti pentru ca vor imbunatati sanatatea celulelor din corp. Celulele sunt formate din doua straturi de lipide, care pot fi compuse din grasimi sanatoase sau nesanatoase, in functie de ceea ce mananci.
Daca peretii celulelor sunt formati din grasimi omega-3, celulele vor fi mai sanatoase, si mai sensibile la insulina. Daca celulele sunt sensibile la insulina, vor utiliza la maxim carnitina pentru producerea energiei. Omega-3 cresc rata metabolica prin intensificarea activitatii celulare. Carnitina este sistemul de transport al acizilor grasi cu lanturi lungi, asa ca nivele mici de carnitina duc la un transport redus de acizi grasi catre celule, ceea ce inseamna ca nu vor fi arsi pentru energie, ci vor ramane stocati in depozitele de grasimi.
3. Nu este nevoie de carbohidrati: doar carnitina si omega-3
Un studiu de amploare a demonstrat ca a lua carnitina cu carbohidrati este o metoda foarte eficienta de a creste nivelele de carnitina din muschi si de a imbunatati performantele fizice.
Dar daca vrei sa slabesti, nu vrei sa consumi prea multi carbohidrati. Din fericire, carbohidratii nu sunt obligatorii, atata timp cat ai un aport corespunzator de acizi grasi omega-3. Un alt studiu publicat intr-o revista de specialitate a aratat ca daca combini l-carnitina cu omega-3 si polifenoli se reduce nivelul lipidelor din sange si se sporeste energia produsa de metabolismul celular. Studiul a durat doar 12 saptamani, asa ca nu s-a putut observa si efectele asupra arderii depozitelor de grasimi.
In aceasta perioada de 12 saptamani, trigliceridele au scazut cu 24% si acizii grasi liberi cu 29%, comparativ cu un grup placebo, la care nu au scazut deloc. Aceste schimbari au indicat imbunatatiri ale profilului colesterolului, o utilizare mai buna a energiei si arderi de grasimi care in cele din urma vor duce la slabire.
Mai mult, genele care intensifica arderile grasimilor in corp au fost activate, ducand la un metabolism mai eficient. Polifenolii au fost inclusi in experiment pentru a creste nivelul antioxidant. Nu sunt necesari pentru eficienta carnitinei.
4. Carnitina arde grasimea viscerala
Grasimea viscerala este un tip de grasime de care scapi foarte greu, dupa ce s-a depus. Cel mai grav este ca aceste depozite de grasime sunt si cele care iti afecteaza negativ sanatatea. Dupa ce grasimea viscerala incepe sa se acumuleze in jurul abdomenului, incepe sa se acumuleze si in organe precum ficat, inima si chiar muschi. Grasimea din ficat duce la boala ficatului gras si grasimea epicardica este un tip de grasime din jurul inimii, care este considerata un organ activ care altereaza negativ functiile inimii.
L-carnitina va lupta cu aceasta grasime viscerala, eliminand trigliceridele si lipidele cu densitate mica pentru ca acestea sa nu se acumuleze si sa creasca colesterolul.
Intr-un experiment, soareci au fost ingrasati printr-o dieta supracalorica bogata in grasimi. In acest timp unui grup de soareci i s-a administrat l-carnitina si altui grup nu. Grupul care a consumat L-carnitina a inregistrat o acumulare mai mica de grasime viscerala si subcutanata.
5. Ia l-carnitina pentru performante fizice mai bune
Intr-un studiu de amploare, publicat in "The Journal of Physiology", cercetatorii au dat un supliment cu l-carnitina tartrat si carbohidrati (2 g carnitina si 80 g carbohidrati) unor sportivi experimentati care se antrenau pentru un triatlon, de 3-5 ori pe saptamana. In diferite perioade ale studiului subiectii au efectuat urmatoarele teste fizice: doua reprize de 30 de minute de exercitii fizice (prima repriza facuta la 50% din capacitatea pulmonara maxima si a doua la 80%), urmate de un test de performanta de 30 de minute.
Dupa 24 de saptamani de suplimentare cu l-carnitina, performantele de baza au crescut cu 11% in cadrul testelor de performanta, comparativ cu un grup care nu a luat carnitina si ale caror performante nu au crescut deloc. De asemenea, cei care au luat carnitina au raportat si o reducere a senzatiei de efort in timpul testelor.
Doua puncte cheie trebuie intelese din acest studiu foarte important, in ceea ce priveste l-carnitina si performanta fizica. In primul rand, este nevoie de o perioada lunga de suplimentare cu l-carnitina pentru a ii simtii efectele, mai ales in ceea ce priveste performanta fizica. In primele trei luni nu au existat modificari ale performantelor, dar dupa 6 luni acestea au fost semnificative si importante din punct de vedere statistic.
In al doilea rand, carnitina nu se acumuleaza sau "incarca" in muschi, decat daca este acompaniata de nivele mari de insulina. De aceea multe alte studii facute anterior, dar care nu au folosit si carbohidrati, nu au inregistrat cresteri ale carnitinei musculare, chiar si la doze mari.
In acest studiu, carnitina a fost luata alaturi de carbohidrati pentru ca acestia duc la eliberarea de insulina, care incarca carnitina in muschi. In prezent exista un curent important care sustine reducerea la minim a secretiei de insulina, pentru a arata cat mai bine. Dar nu trebuie uitat ca insulina este cel mai anabolic hormon din corp, si daca celulele sunt sensibile la ea are beneficii enorme.
Sa combini carnitina cu carbohidrati este o optiune, dar cum am discutat deja, si combinarea ei cu omega-3 este o optiune la fel de eficienta, mai ales pentru cei al caror scop principal este sa slabeasca .
6. L-carnitina creste capacitatea de efort
Un alt beneficiu al carnitinei este ca te poti antrena mai intens, dar nu vei resimti asta ca pe un efort fizic suplimentar. Vei putea ridica greutati mai mari, sa faci mai multe repetari sau sa alergi mai tare si mai mult, percepand efortul ca mai mic.
Asta se intampla pentru ca nivelele mari de carnitina ajuta la descresterea durerii, avariilor musculare si markerilor de stres metabolic, cauzate de efort fizic intens.
Nivelele mari de carnitina cresc energia dar au si avantajul de a actiona ca un tampon intre muschi si ionii de hidrogen, mentinand PH-ul muschilor. Practic, carnitina ajuta la eliminarea metabolitilor rezultati in urma efortului fizic intens, cei care cauzeaza senzatia de durere si arsura musculara. Acumularea de lactat in muschi se poate reduce cu pana la 44% la cei care folosesc carnitina. De asemenea, la eforturile de intensitate medie, se foloseste mai putin glicogen muscular, ceea ce inseamna ca se ard mai multe grasimi pentru sustinerea efortului fizic.
7. L-carnitina imbunatateste recuperarea dupa efort fizic
L-carnitina imbunatateste recuperarea pe termen scurt si lung. Te face sa te simti mai energizat, cu mai putine dureri si febra musculara. Acumularea de lactat in muschi este un factor limitator care inhiba performanta si cauzeaza dureri musculare. Daca se diminueaza aceasta acumulare, si recuperarea va fi mai rapida si eficienta.
Suplimentarea cu l-carnitina va sustine si mediul anabolic din corp, prin sensibilizarea receptorilor androgeni, ceea ce va media o recuperare mai rapida. Suplimentarea cu l-carnitina pentru doar 21 de zile duce la cresterea receptorilor androgeni care se leaga de testosteron, ceea ce creeaza automat un mediu anabolic mai bun.
8. Acetil-L-carnitina imbunatateste functiile cognitive si motivatia
Forma de carnitina numita Acetil-L-carnitina va imbunatati functiile cerebrale si va spori motivatia, fiind utila celor care vor sa faca sport si sa arate mai bine, dar se simt nemotivati si neatrasi de exercitiile fizice.
Acetil-L-carnitina este un antioxidant foarte puternic si poate preveni acumularea de metale grele in creier. Daca se combina cu acid alfa lipoic si DHA va sustine nivelele de dopamina, si va creste atentia si motivarea.
Pentru cei deprimati sau care vor sa slabeasca, face minuni in ceea ce priveste motivarea de a se antrena, dar si de a avea un stil de viata mai sanatos. Si, acetil-l-carnitina va aduce in continuare toate celelalte beneficii ale carnitinei.
9. L-carnitina previne diabetul de tip II si imbunatateste functiile insulinei
L-carnitina incepe sa fie privita ca un supliment puternic de prevenire a diabetului de tip II datorita actiunii sale asupra metabolismului lipidelor. Poate preveni sindromul metabolic (o boala din ce in ce mai raspandita din cauza dietei de proasta calitate a populatiei) prin prevenirea arterosclerozei si protejarea sistemului cardiovascular, concomitent cu sustinerea arderii grasimilor.
Depozitele mari de carnitina din muschi vor lupta si cu alti factori care pot induce diabetul de tip II prin proprietatile antioxidante. Pentru a fi eficienta, carnitina are nevoie ca urmatorii factori sa fie indepliniti:
- Aport adecvat de omega-3 (2-3 grame pe zi).
- Suplimentare cu l-carnitina (si chiar si acetil-l-carnitina) in mod constant si pe perioade lungi de timp.
- Dieta bogata in proteine si exercitii fizice.
10. Carnitina imbunatateste sanatatea si aspectul pielii
Cremele cu carnitina care se aplica pe piele pot imbunatati aspectul acesteia prin reducerea cantitatii de ulei eliberata prin pori. Un nou studiu a descoperit ca, cremele cu carnitina cresc cantitatea de grasimi care intra in celule, si astfel o scad pe cea care iese prin porii pielii.
Asta duce la un aspect mai putin uleios al pielii si la o textura catifelata. Demonstreaza si eficienta folosirii carnitinei pentru a transporta grasimile la celule pentru a fi arse ca sursa de energie. Dar trebuie sa reamintesc: pentru a fi eficienta, carnitina are nevoie de o suplimentare indelungata (luni de zile), de suficienti acizi grasi omega-3 in dieta si de exercitii fizice!
Referinte