1. Arde mai multe calorii decat consumi. Stiu ca suna banal si logic, dar acest aspect esential scapa la mai multi din cei care incearca sa slabeasca. Nu te lasa pacalit de reviste si reclame care sustin ca au "alimentele minune" sau pastilele minune, care te lasa sa mananci cat vrei, si tot sa slabesti. Nu exista asa ceva!
2. Stabileste ce metabolism bazal ai, si scade din el 500 de calorii pentru a iti calcula aportul caloric zilnic. Cea mai rapida metoda de a iti calcula cu aproximatie rata metabolica bazala este inmultirea numarului total de kilograme cantarite cu 24 sau 26. La rezultat inmultesti o cifra intre 1.5 si 1.9, in functie de activitatea fizica (1.5 fiind sedentar si 1.9 fiind extrem de activ - atlet de performanta); pentru majoritatea 1.55 (activitate moderata) este ce se aplica cel mai des. Rezultatul obtinu este rata metabiolica bazala, din care se scad cele 500 de calorii pentru a determina necesarul caloric zilnic.
3. Tine un jurnal de slabire, in care sa fi onest. Noteaza atent caloriile mancate la fiecare masa, si la finalul zilei trage linie si calculeaza totalul, pentru a fi sigur ca ramai in numarul de calorii pe care ti l-ai propus. Fii sincer, nu te pacali singur, fii cat mai sever, noteaza orice greseala. Daca iti permiti scapari, si scopul final iti va scapa.
4. Alege surse bune de grasimi. Pentru multi, acest sfat inca suna prostesc - nu ar trebui sa eviti grasimile cand vrei sa slabesti? NU! Trebuie sa mananci in continuare anumite grasimi, doar sa nu sari calul. Evita mezelurile, untul, laptele gras, nucile de cocos si alte astfel de alimente. In schimb, asigura-te ca mananci ulei de masline extravirgin si peste gras. Te poti chiar suplimenta cu suplimente cu ulei de peste. Consumati si cate o mana de alune sau alte nucifere, aceasta ajutand la mentinerea nivelelor energetice si sunt pline de grasimi sanatoase.
5. Ia mese mici si frecvente. Ai auzit-o de un milion de ori, dar faptele raman: pentru a pastra constante nivelele zaharurilor in sange trebuie sa mananci cate putin si des, de-a lungul zilei.
6. Nu te "inmuia" la sala cand tii dieta. In astfel de perioade esti in pericol de a pierde multa masa musculara, asa ca foloseste greutati cat de mari poti. Astfel, vei forta organismul sa pastreze masa musculara.
7. Evita alcoolul. Stiu ca este greu, mai ales ca este vara, si este sezonul gratarelor, iar prietenii vin cu bratele incarcate de beri reci. Solutia: umbla cu alti impatitmiti ai acestui sport, cel putin astfel nu vei fi tu singurul care sta intr-un colt cu un pahar de apa in mana, cand ceilalti beau. Pentru cei care au in cap ideea ridicola ca viata nu ar trebui sa se invarta in jurul culturismului: reveniti-va!!!!
8. Fa cardio moderat. A face 45 de minute de cardio zilnic este o modalitate buna de a da ceva kilograme jos. A face doua ore zilnic nu este - mai ales ca vei peirde si foarte multa masa musculara. Cat si cand este o chestiune individuala (si care tine si de cat de mult ai mancat in ziua respectiva), dar evita sesiunile de cardio mai mari de o ora. Daca vrei sa faci mai mult, imparte in doua astfel de antrenamente: dimineata si seara. O alta metoda buna, care economiseste si timp, este efectuarea de cardio pe intervale de intensitate, precum sprinturi, scari sau saritul corzii.
9. Planifica-ti zile de "trisat" ca sa nu o iei razna. A urma o dieta de slabire nu este amuzant deloc! Oricat de motivat si entuziast vei fi la inceput, vei avea zile cand lumea ti se va parea gri si toti au ceva cu tine. Ai grija sa te rasfeti din cand in cand, o data pe saptamana, intr-o anumita zi (sambata este o alegere buna). Astfel, vei avea ceva ce sa astepti toata saptamana. Fa-ti de cap cu mancarea ta preferata (un hamburger suculent, o pizza gustoasa, o prajitura fina). Aceste mancaruri aduc multe calorii, dar daca tragi putin mai tare la antrenamente cu cateva zile inainte, iti prind chiar bine, atat psihic cat si fizic, ajutand la mentinerea unui metabolism ridicat.
10. Nu iti fie frica de soia. Nici eu nu suport carnea surogat, dar soia este totusi numai proteina. Stiu ca nu este cea mai calitativa proteina disponibila, dar daca manaci si oua, mai bei si ceva lapte, soia poate inlocui cu succes carnea, pentru a iti asigura necesarul proteic zilnic, destul de mare in aceasta perioada de slabire. Desigur, recomand cu tarie carnea, nu soia, dar poate fi destul de costisitor sa mananci atat de multa carne in aceste zile de restriste economica.
Referinte