10 sfaturi pentru achizitionarea de suplimente de calitate

Publicat in

Nu mereu ce scrie pe eticheta unui supliment este si in cutie. Ca sa ai rezultatele asteptate alege numai suplimente de calitate. Iata 10 lucruri dupa care sa te ghidezi cand cumperi astfel de produse.

Majoritatea pleaca de la premiza ca suplimentele si producatorii lor sunt de buna credinta.Ce platesti, aia primesti! Dar suplimentele nutritive contaminate si de proasta calitate sunt o mare problema. Daca probioticul tau ar fi contaminat cu o ciuperca care sa iti puna sanatatea in pericol? Si daca echinacea ta ar contine doar plante de ghiveci tocate marunt si ceva grau? Sau suplimentul pentru masa musculara ar contine steroizi anabolizanti ascunsi?

Toate acestea s-au intamplat si mult mai frecvent decat ai crede. In 2015, procurorii din New York au descoperti ca 80% din suplimentele pe baza de plante vandute in Walmart, Walgreens, Target, si GNC nu contineau niciuna din plantele listate. Majoritatea aveau substante de umplutura ieftine precum orez, fasole, mazare si plante de ghiveci.

Pentru sportivii de performanta care fac teste anti-doping situatia este si mai serioasa, 20% din suplimentele de pe piata avand in compozitie substante interzise precum steroizii anabolizanti.

Asta nu inseamna ca trebuie sa eviti complet suplimentele. Exista multe companii care ofera suplimente de calitate la preturi decente. Iata 10 sfaturi despre alegerea unui supliment de calitate ca sa nu iti pui sanatatea si rezultatele in pericol.

1) Cauta erori de scriere pe eticheta

Ai fi surprins de cate greseli poti gasi pe etichete. De la erori de listare ale ingredientelor (de exemplu numirea vitaminei B12 ca piroxidina, care este de fapt B6) pana la a avea etichete cu cantitati diferite in fata si pe spate. Daca o companie nu este in stare sa faca corect eticheta, ce spune asta despre calitatea produsului?

2) Alege un brand avizat

Un produs pe care scrie "natural" sau "calitate de top" nu inseamna nimic fara teste avizate in spate. Avizul inseamna ca se fac teste asupra ingredientelor continute si uneori inclusiv asupra celor care furnizeaza materia prima pentru suplimente.

3) Uita-te dupa minerale chelate

Mineralele precum magneziul sau calciul sunt mereu legate de alte componente pentru stabilitate. Mineralele legate de aminoacizi sunt usor absorbite pentru ca organismul le considera proteine. Cand vine vorba de mineralele legate de saruri organice doar o mica parte este absorbita pentru ca sunt blocate usor de fibre alimentare, fitati si cafea. 

Exemple de saruri minerale de evitat sunt "carbonat" si "oxid". In schimb cauta aminoacizi chelati precum "taurat", "glicinat" si "citrat".

4) Lista cu "alte ingrediente" sa fie cat mai mica

Uneori este nevoie de ceva substante de umplutura; evita totusi aromele artificiale, colorantii si conservantii.

supliment preworkout de vanzare

5) Cauta formule clare sustinute de cercetari

Multivitaminele si formulele gandite sa combata anumite probleme specifice de sanatate precum diminuarea stresului ar trebui bazate pe studii umane si testate pentru a li se determina eficienta. Oricine poate creea un supliment combinand cateva ingrediente naturale dar unele astfel de combinatii pot fi periculoase. De exemplu poti amesteca ingrediente care suprima apetitul precum guarana, CLA, citrus aurantium si ceai verde. Dar fara teste nu stii efectele exacte si dozele corecte si fiind supliment orice persoana cu anumite probleme medicale le poate folosi.

6) Nu cumpara cele mai ieftine suplimente

Suplimentele ieftine contin nutrienti greu absoriti de corp. Un supliment nu te ajuta cu nimic daca corpul nu il poate digera. 

De exemplu, substanta antiinflamatoare curcumina poate fi cumparata in forma sa standard la un sfert din pretul unei forme legate de piperina, o componenta a piperului negru. Combinatia de piperina si curcumina este absorbita de 10 ori mai bine decat forma standard de curcumina. Ai mai mult de castigat daca se absoarbe bine decat sa dai banii degeaba pe ceva ce corpul nu proceseaza.

7) Are trecuta pe ambalaj data de expirare?

Daca un produs nu are data de expirare este clar ca nu este de calitate. Legal trebuie sa aibe o astfel de data si orice producator serios o va lista. 

Mai ales la ceva precum uleiul de peste, care se poate rancezi, sau probiotice, care trebuie sa fie in viata pentru a fi eficiente, data de expirare este foarte importanta. Pentru probiotice citeste pe eticheta ca produsul sa fie garantat pe toata durata vietii de raft, nu doar la momentul producerii. 

8) Pune intrebari

Pune-ti aceste intrebari inainte de a cumpara un supliment, a treia fiind pentru sportivii de performanta:

  1. Ma va ajuta acest supliment?
  2. Imi va face rau?
  3. Voi fi testat pozitiv la un test anti-doping?

De exemplu, cafeina este printre cele mai puternice suplimente pe care le poti cumpara legal, daca dozele sunt rezonabile (1-5 mg/kg corp).

La doze mai mari sau daca ai anumite boli sau polimorfism genetic (care te face foarte sensibil la cafeina), poate fi periculoasa. In unele sporturi cafeina este tolerata pe cand in altele este interzisa. 

9) Este hipoalergenic?

Companiile de top listeaza alergenii cei mai importanti si specifica daca produsul ii contine sau nu. Cauta ceva de genul "Formula fara: grau, gluten, soia, oua, oleaginoase, coloranti, arome si conservanti".

10) Suna prea bine ca sa fie adevarat?

Ceea ce sustine ca face suplimentul respectiv pare nerealist? Probabil ca este. Foloseste-ti bunul simt cand alegi sa crezi ceea ce spun promotorii suplimentelor sportive. Chiar daca aduce rezultate spectaculoase poate insemna ca are in compozitie substante interzise. 

Referinte

  1. Chan, K. Some aspects of toxic contaminants in herbal medicines. 2003. Chemosphere. 52(9):1361-71.
  2. Cohen, Pieter. Assessing Supplement Safety. New England Journal of Medicine. 2012. 366(5), 389-391.
  3. Geyer, H., et al. Nutritional supplements cross-contaminated and faked with doping substances. Journal of Mass Spectrometry. 2008. 43, 892-902.
  4. Newmaster, S., et al. DNA barcoding detects contamination and substitution in North American herbal products. 2013. BMC Medicine. 11(222).
  5. Roadmaps for Retailers. Council for Responsible Nutrition. http://www.crnusa.org/roadmap/CRN-RoadMapRetailers0111.pdf. Retrieved 19 November 2016.

 

Articole din aceiasi categorie

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.