Leucina, HMB si creatina, probabil ca toate cresc masa musculara prin proprietatile lor de a inhiba miostatina, o proteina care duce la atrofierea musculara. Cercetatori biomoleculari de la Universitatea Auburn din S.U.A. au scris despre asta in Jurnalul international al nutritiei sportive. Cercetatorii au facut experimente in vitro pe creatina, HMB si leucina si efectele pe care le au auspra celulelor musculare.
Inhibitorii de miostatina
Celulele musculare isi incetinesc singure rata de crestere prin producerea proteinei miostatina. Prin dezactivarea acestei proteine, poti, mai mult sau mai putin, sa construiesti mai multa masa musculara si sa ai mai multa forta musculara, asa ca cercetatorii din intreaga lume cauta substante care sa blocheze actiunea miostatinei.
Majoritatea cercetarilor in domeniu au fost facute de farmacologisti, dar exista si unele studii care nu au la baza medicamentele, ci stilul de viata si suplimentele nutritive, si cum influenteaza acestea miostatina si sintetizarea ei. De exemplu, acum 5 ani, cercetatori iranieni au raportat ca au reusit sa reduca productia de miostatina la sportivi axati pe forta musculara, prin administrarea de suplimente cu creatina.
Studiul
Cercetatorii au expus celule musculare tinere de tipul C2C12 la miostatina (MTSN) si la trei suplimente folosite in culturism: creatina (CrM), lecuina si HMB.
DM/CTL = grupul de control al celulelor, care nu au primit niciun tratament.
Rezultate
Ca rezultat al miostatinei, celulele musculare au produs mai putin MyoD, dar prezenta leucinei, creatinei si HMB, au corectat asta. MyoD este o molecula de semnalare anabolica, implicata in cresterea fibrelor musculare. Permite celulelor stem sa se ataseze de fibrele musculare.
Leucina si HMB, dar mai ales creatina, au stimulat activitatea genei Mighty ("uriasa") din celulele musculare. Aceasta gena saboteaza activitatea miostatinei. Alt nume pentru gena Mighty este Akirin-1. Celulele musculare au format fibre musculare, dar prezenta miostatinei are un efect inhibitor. Leucina, HMB si, din nou, mai ales creatina, reduc efectul inhibitor.
Pentru ca au vrut sa stie sigur daca gena Mighty este esentiala pentru cresterile musculare, cercetatorii au facut un alt experiemnet. De data asta au dezactivat gena Mighty folosind s-RNA. In celulele musculare in care s-a intamplat asta, mai putine fibre musculare au fost formate, decat in celulele musculare in care gena Mighty era activa.
"Am demonstrat ca HMB, leucina si creatina monohidrat inverseaza efectele de atrofie induse de miostatina in miotuburi", noteaza cercetatorii . "Cauza probabila este actiunea independenta a fiecarui ingredient asupra expresiei mRNA a Akirin-1/Mighty. Mai mult, cercetarile noastre sugereaza ca in ciuda tratamentelor cu miostatina, tratamentul cu creatina monohidrat stimuleaza mRNA Akirin-1/Mighty ceea ce duce la un efect hipertrofic independent de sinteza proteinelor."
"Mai multe studii ar trebui facute pentru a se vedea exact cum afecteaza HMB, leucina si/sau creatina, separat sau impreuna, expresia genei Akirin-1/Mighty. Si mai important, desi este evident ca gena Akirin-1/Mighty este necesara pentru mentinerea marimii miofibrelor, este nevoie de mai multe cercetari pentru a examina cum aceasta gena se raporteaza din punct de vedere mecanic la hipertrofia muschilor scheletici, in vivo".
Cu alte cuvinte, cercetatorii se intreaba daca leucina, HMB si creatina pot actiona sinergetic pentru a spori efectul de inhibare al miostatinei. Teoria este plauzibila daca se tine cont de faptul ca leucina si HMB stimuleaza cresterea musculara prin mecanisme diferite.
Referinte