6 beneficii ale otetului de mere

Publicat in

Creste-ti starea de bine generala folosind otetul de mere. Afla cum iti poate imbunatati digestia, sustine slabirea si creste energia.

Otetul de mere este un elixir al sanatatii care exista de secole. Este utilizat deseori ca remediu naturist pentru cresterea imunitatii, lupta cu infectiile si imbunatatirea digestiei. Acest lichid acid este considerat un remediu puternic, dar ce spune stiinta despre el? 

Ce este otetul de mere?

Otetul de mere este facut din mere proaspete, zdrobite si fermentate in butoaie de lemn. Este folosit lemnul pentru ca poate spori fermentatia naturala, comparativ cu alte materiale. Este important ca otetul de mere sa nu fie rafinat, pentru a avea cati mai multi nutrienti. Da, va fi o aroma mai acida si puternica, dar pana la urma vorbim de otet! 

6 beneficii ale otetului de mere

1) Sustine sanatatea intestinala

Otetul de mere ajuta la cresterea aciditatii stomacului, ajutand corpul sa produca mai multa pepsina, o enzima digestiva care descompune proteinele. Dar adevaratul beneficiu vine din cresterea aciditatii generale a stomacului, lucru esential in digestia corecta a alimentelor. Cand ai o aciditate prea mica a stomacului te balonezi repede si ai parte de gaze. Otetul de mere poate fi un bun remediu natural pentru balonare/flatulenta. 

2) Sustine digestia

Poate ca ai auzit ca cei care tin post intermitent beau otet de mere pe stomacul gol. Indiferent daca urmezi un post intermitent sau nu, otetul de mere ajuta digestia prin continutul de pectina. Pectina este o fibra naturala care actioneaza precum un prebiotic, adica hraneste bacteriile benefice din intestine.

3) Sustine o greutate normala si suprima apetitul

Sa slabesti nu este uor, iar otetul de mere poate fi o unealta care sa te ajute in acest proces. Otetul de mere contine enzime naturale si acizi care pot reduce foamea, regula digestia si creste senzatia de satietate dupa mese. Daca te simti satul mai mult timp, nu vei manca la fel de multe calorii. Astfel o dieta hipocalorica devine mai usor de urmat; iar cand vrei sa slabesti, deficitul caloric este esential.

4) Sustine functiile imunitare

Fie ca este vara sau mijlocul sezonului gripal, nu vrei sa lipsesti de la antrenamente din cauza unei raceli. Daca vrei sa previi infectiile si virozele, consuma otet de mere. Cum am zis deja, pectina din otetul de mere sustine bacteriile benefice din intensitine, care la randul lor sunt vitale pentru un sistem imunitar robust. Pe langa aceasta, otetul de mere vine si cu alte vitamine si minerale obtinute in procesul de fermentatie, care la randul lor ajuta sistemul imunitar. 

5) Imbunatateste productia de energie a corpului

Sportivii si cei cu un stil de viata activ sunt obisnuiti cu febra musculara de dupa efortul fizic. Prin suplimentarea zilnica cu otet de mere cresti aportul de potasiu, si usurezi efectele nedorite ale exercitiilor fizice asupra muschilor. Daca sporesti si aportul de vitamina B, productia de energie a corpului creste, mai ales daca ai si o dieta curata. 

6) Sustine sanatatea inimii

Ultimul beneficiu al otetului de mere de care o sa vorbim are de a face cu continutul de vitamina B12 si acid folic, si cum acestea sustin sanatatea inimii. Cum acestea apar natural in otetul de mere, studiile arata ca cei care consuma regulat otet de mere au un LDL (colesterol rau) mai mic si functii cardiovasculare mai bune. 

Alternative la otetul de mere lichid

In loc sa gusti otetul, gusta marul si ia toate beneficiile otetului de mere sub forma de suplimente de jeleuri din otet de mere. Nu numai ca gustul puternic este mascat, dar au si o serie de alte ingrediente benefice, cum ar fi extracte din rodie sau sfecla rosie. Alege jeleuri care folosesc otet de mere nerafinat.

Referinte

  1. Suiryanrayna MVAN, Ramana JV. A review of the effects of dietary organic acids fed to swine. J Anim Sci Biotechnol. 2015;6.
  2. Chatterjee E, GA Manuel S. Effect of fruit pectin on growth of lactic acid bacteria. J Prob Health. 2016;04(02).
  3. Khezri SS, Saidpour A, Hosseinzadeh N, Amiri Z. Beneficial effects of Apple Cider Vinegar on weight management, Visceral Adiposity Index and lipid profile in overweight or obese subjects receiving restricted calorie diet: A randomized clinical trial. Journal of Functional Foods. 2018;43:95-102.
  4. Liljeberg H, Björck I. Delayed gastric emptying rate may explain improved glycaemia in healthy subjects to a starchy meal with added vinegar. Eur J Clin Nutr. 1998;52(5):368-371.
  5. Shokryazdan P, Faseleh Jahromi M, Navidshad B, Liang JB. Effects of prebiotics on immune system and cytokine expression. Med Microbiol Immunol. 2017;206(1):1-9.
  6. Ferreira SS, Passos CP, Madureira P, Vilanova M, Coimbra MA. Structure–function relationships of immunostimulatory polysaccharides: A review. Carbohydrate Polymers. 2015;132:378-396.
  7. Guney T, Yikilmaz AS, Dilek I. Epidemiology of vitamin b12 deficiency. Epidemiology of Communicable and Non-Communicable Diseases - Attributes of Lifestyle and Nature on Humankind. Published online November 9, 2016.
  8. Office of dietary supplements - vitamin b12.
  9. Li Y, Huang T, Zheng Y, Muka T, Troup J, Hu FB. Folic acid supplementation and the risk of cardiovascular diseases: a meta‐analysis of randomized controlled trials. J Am Heart Assoc. 2016;5(8).

 

Articole din aceiasi categorie

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.