7 beneficii ale uleiului de krill

Publicat in

Uleiul de krill este noul ulei de peste. Sa vedem ce beneficii are uleiul de krill si care sunt diferentele dintre krill si uleiul de peste.

Deja stie mai toata lumea ca acizii grasi omega-3 au efecte remercabile asupra sanatatii umane fiind printre cele mai valoroase suplimente pe care le poti utiliza. Omega-3 au proprietati antiinflamatoare, ajutand in sanatatea inimii, arterelor, imbunatatind sanatatea articulatiilor si putand optimzia chiar si activitatea creierului. Din pacate, 98% din populatie are un aport de omega-3 mult sub dozele minime recomandate. De aceea suplimentarea este esentiala. 

Dar in acest articol o sa punem intrebarea: ce fel de supliment cu omega-3 ar trebui sa iei? Toti stim de uleiul de peste, dar mai putini stiu de beneficiile uleiului de krill. Sa vedem ce beneficii are uleiul de krill si cum sta in fata cunoscutului ulei de peste. 

Ce este uleiul de krill? 

Uleiul de krill este produs din crustacee asemanatoare crevetilor, care traiesc in oceanul Antartic. Krill este o componenta importanta a dietei balenelor, pinguinilor, pasarilor si altor creaturi ale oceanului. 

Krill se hraneste la randul sau cu fitoplancton si zooplancton, surse abundete de micronutrienti. Cum krillul are o dieta asa nutritiva si traieseste in ape reci, departe de poluarea industriala si contaminari, este o sursa extraordinara de omega-3 si antioxidanti

Ca si uleiul de peste, uleiul de krill este bogat in acizi grasi omega-3, EPA si DHA. Dar structura moleculara a uleiului de kril este diferita de cea a uleiului de peste, ceea ce afecteza felul cum este folosit de corp.

1) Uleiul de krill are o rata mare de absortie

Biodisponibilitatea, cunoscuta si ca rata de absortie, uleiului de krill este mai mare decat la uleiul traditional de peste. Acizii grasi esentiali din uleiul de peste sunt legati sub forma de trigliceride, spre deosebire de uleiul de krill unde se gasesc sub forma de fosfolipide. Fosfolipidele sunt aceeasi structura care formeaza membranele celulelor  umane, asa ca pot fi utilizate imediat de corp. Cateva studii au aratat ca uleiul de krill creste nivelurile plasmatice de EPA si DHA mai rapid decat uleiul de peste. 

Mai exact, uleiul de kril se absorbe cu 68% mai bine in 2-3 ore, fata de uleiul de peste care poate fi absorbit pana la 48-72 de ore. Absortia optimizata inseamna o recuperare mai rapida, ceea ce inseamna mai multe antrenamente si mai putine dureri. 

2) Uleiul de krill contine antioxidanti

Antioxidantii protejeaza corpul de stresul oxidativ. Stresul oxidativ este un tip de daune fizice provocate celulelor de molecule numite radicali liberi, mecanism legat de boli cronice. 

Krillul contine in mod natural un antioxidant puternic numit astaxantin. Acesta are proprietati puternic antiinflamatoare, care pot reduce inflamatiile sistemice. 

Unele studii au aratat ca astaxantinul poate imbunatati performantele la sportivi. Un studiu a aratat ca a imbunatatit puterea maxima si viteza la ciclisti antrenati. 

3) Uleiul de krill creste sinteza proteica musculara

Daca ai mai citit articole despre nutritie, suplimente si antrenamente, probabil stii deja ce este sinteza proteica musculara. Este procesul biologic prin care se construiesc noi proteine in tesutul muscular. Sinteza proteinelor apare ca raspuns la exercitiile fizice si utilizeaza aminoacizi pentru a reconstrui si repara muschii.

Un studiu care cerceta efectele uleiului de krill asupra semnalarii mTOR si sintezei proteinelor a descoperit ca aceste poate avea un efect mare asupra sintezei proteinelor si cresterii masei musculare slabe.

4) Uleiul de krill reduce colesterolul

Intr-un studiu randomizat de 12 saptamani, pacienti cu colesterol mediu-mare au primit ulei de krill (doze mici/doze mari), ulei de peste sau placebo. Fiecare grup a avut 30 de pacienti. 

Comparativ cu nivelurile de baza, atat dozele mici si mari de ulei de krill au avut imbunatatiri la toti parametrii, comparativ cu ulei de peste sau placebo. Colesterolul total a scazut cu 13% si 18% pentru grupurile care au luat ulei de krill, fata de o scadere de 6% la uleiul de peste si o crestere de 9% la placebo. 

Pacientii au putut mentine reducerile si chiar sa le imbunatateasca cu doze de doar 500 mg/zi, dupa perioada de 12 saptamania a studiului.

5) Uleiul de krill are efecte anti-imbatranire asupra pielii

Puternicul antioxidant astaxantin combinat cu omega-3 reduce efectele imbatranirii asupra pielii. Suplimentarea cu ulei de krill ajuta la imbunatatirea elasticitatii pielii, reducerea ridurilor si petelor de piele si imbunatatirea texturii pielii.

6) Uleiul de krill confera o sanatate articulara mai buna

Acizii grasi omega-3 au proprietati antiinflamatoare. Atat uleiul de peste cat si uleiul de krill imbunatatesc sanatatea articulara. Unele studii au concluzionat ca acizii grasi omega-3 au aceleasi efecte de reducere a durerilor artritice ca si ibuprofenul, dara fara efectele negative.

7) Uleiul de krill sporeste functiile cognitive

Omega-3 au fost studiati intens in privinta proprietatilor asupra functiilor cognitive, sustinand comportamente anti-depresive si mentinand o stare psihica buna. DHA creste nivelurile de dopamina si serotonina, hormonii fericirii. EPA reduce inflamatiile din creier. Antioxidantul astaxantin are un efect neuroprotector. 

Uleiul de krill: concluzii

Atat uleiul de krill cat si uleiul de peste au beneficii valoroase pentru sanatatea umana. Dar uleiul de krill are cateva avantaje distincte cand vine vorba de rata de absortie, nivelul de antioxidanti, performantele sportive si reducerea colesterolului. Plus ca este nevoie de doze mai mici. 

Referinte

  1. Ulven, Stine M, and Kirsten B Holven. “Comparison of bioavailability of krill oil versus fish oil and health effect.” Vascular health and risk management vol. 11 511-24. 28 Aug. 2015, doi:10.2147/VHRM.S85165
  2. Köhler A, Sarkkinen E, Tapola N, Niskanen T, Bruheim I. Bioavailability of fatty acids from krill oil, krill meal and fish oil in healthy subjects--a randomized, single-dose, cross-over trial. Lipids Health Dis. 2015 Mar 15;14:19. doi: 10.1186/s12944-015-0015-4. PMID: 25884846; PMCID: PMC4374210.
  3. Ulven SM, Kirkhus B, Lamglait A, Basu S, Elind E, Haider T, Berge K, Vik H, Pedersen JI. Metabolic effects of krill oil are essentially similar to those of fish oil but at lower dose of EPA and DHA, in healthy volunteers. Lipids. 2011 Jan;46(1):37-46. doi: 10.1007/s11745-010-3490-4. Epub 2010 Nov 2. PMID: 21042875; PMCID: PMC3024511.
  4. Schuchardt JP, Schneider I, Meyer H, Neubronner J, von Schacky C, Hahn A. Incorporation of EPA and DHA into plasma phospholipids in response to different omega-3 fatty acid formulations--a comparative bioavailability study of fish oil vs. krill oil. Lipids Health Dis. 2011 Aug 22;10:145. doi: 10.1186/1476-511X-10-145. PMID: 21854650; PMCID: PMC3168413.
  5. Georges J, Sharp MH, Lowery RP, et al. The Effects of Krill Oil on mTOR Signaling and Resistance Exercise: A Pilot Study. J Nutr Metab. 2018;2018:7625981. Published 2018 Apr 26. doi:10.1155/2018/7625981
  6. Earnest CP, Lupo M, White KM, Church TS. Effect of astaxanthin on cycling time trial performance. Int J Sports Med. 2011 Nov;32(11):882-8. doi: 10.1055/s-0031-1280779. Epub 2011 Oct 7. PMID: 21984399.
  7. Malmsten C. L., Lignell Å. Dietary supplementation with astaxanthin-rich algal meal improves strength endurance–a double blind placebo controlled study on male students. Carotenoid Science. 2008;13:20–22.
  8. Davinelli S, Nielsen ME, Scapagnini G. Astaxanthin in Skin Health, Repair, and Disease: A Comprehensive Review. Nutrients. 2018 Apr 22;10(4):522. doi: 10.3390/nu10040522. PMID: 29690549; PMCID: PMC5946307.
  9. Maroon JC, Bost JW. Omega-3 fatty acids (fish oil) as an anti-inflammatory: an alternative to nonsteroidal anti-inflammatory drugs for discogenic pain. Surg Neurol. 2006 Apr;65(4):326-31. doi: 10.1016/j.surneu.2005.10.023. PMID: 16531187.
  10. Wibrand K, Berge K, Messaoudi M, et al. Enhanced cognitive function and antidepressant-like effects after krill oil supplementation in rats. Lipids Health Dis. 2013;12:6. Published 2013 Jan 25. doi:10.1186/1476-511X-12-6
  11. Yook JS, Okamoto M, Rakwal R, Shibato J, Lee MC, Matsui T, Chang H, Cho JY, Soya H. Astaxanthin supplementation enhances adult hippocampal neurogenesis and spatial memory in mice. Mol Nutr Food Res. 2016 Mar;60(3):589-99. doi: 10.1002/mnfr.201500634. Epub 2016 Jan 7. PMID: 26643409.
  12. Barros MP, Poppe SC, Bondan EF. Neuroprotective properties of the marine carotenoid astaxanthin and omega-3 fatty acids, and perspectives for the natural combination of both in krill oil. Nutrients. 2014;6(3):1293-1317. Published 2014 Mar 24. doi:10.3390/nu6031293
  13. Meyer BJ, Byrne MK, Collier C, et al. Baseline omega-3 index correlates with aggressive and attention deficit disorder behaviours in adult prisoners [published correction appears in PLoS One. 2015;10(6):e0129984] [published correction appears in PLoS One. 2018 May 7;13(5):e0197231]. PLoS One. 2015;10(3):e0120220. Published 2015 Mar 20. doi:10.1371/journal.pone.0120220
  14. Cole GM, Ma QL, Frautschy SA. Omega-3 fatty acids and dementia. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2009;81(2-3):213-221. doi:10.1016/j.plefa.2009.05.015
  15. Backes JM, Howard PA. Krill oil for cardiovascular risk prevention: is it for real?. Hosp Pharm. 2014;49(10):907-912. doi:10.1310/hpj4910-907

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.