7 beneficii ale zincului pentru femei

Publicat in

Nu stii ce este zincul si ce rol joaca in corp? Daca esti o femeie interesata de sanatate si fitness, ar trebui sa iti pese! Afla totul despre ce beneficii ii aduce zincul.

Zincul este un nutrient esential pentru multe functii ale corpului, de la sustinerea imunitatii si reglarea zaharului din sange pana la mentinerea metabolismului (si multe altele!). Vestea buna: este nevoie doar de o cantitate mica din acest mineral pentru a beneficia de efectele sale uimitoare. Vestea proasta? Deficitul de zinc poate avea riscuri serioase. Sa exploram mai in detaliu.

Zincul este un mineral esential in cantitati foarte mici, ceea ce inseamna ca trebuie sa consumi doar cantitati reduse pentru o sanatate optima. Femeile de 19 ani si mai mult au nevoie de 8 miligrame de zinc pe zi, o femeie insarcinata are nevoie de 11 miligrame, iar o femeie care alapteaza are nevoie de 12 miligrame

Poti absorbi zincul din alimente bogate in acest mineral, cum ar fi stridiile, carnea de pasare si ovazul, sau sub forma de suplimente. Deoarece este nevoie de o cantitate atat de mica, este adesea trecut cu vederea. Dar acea cantitate mica are un impact profund asupra modului in care functioneaza corpul tau. Nu este nevoie de un deficit mare de zinc pentru a te afecta.
Afla exact ce face zincul pentru corp si ce se intampla cand nivelul tau de zinc este scazut.

1) Zincul ajuta femeile la mentinerea unui sistem imunitar sanatos

Zincul ajuta la apararea impotriva toxinelor si substantelor straine care ameninta imunitatea ta. Actioneaza ajutand la dezvoltarea celulelor T esentiale, care ajuta la combaterea celulelor infectate cu virusuri si a celor canceroase, iar unele cercetari sugereaza ca zincul ajuta si la combaterea inflamatiilor.

Practic, un deficit de zinc compromite apararea naturala a imunitatii tale, facandu-te mai susceptibila la boli. Nu e bine.

2) Zincul mentine stabil nivelul de zahar din sange la femei

Insulina este hormonul responsabil pentru reglarea zaharului din sange, sistemul care transforma mancarea in energie pe care corpul tau o poate folosi. Zincul joaca un rol in sinteza, depozitarea si eliberarea insulinei in pancreas, ceea ce inseamna ca joaca indirect un rol in mentinerea nivelului stabil de zahar din sange. Exista chiar cercetari despre legatura dintre deficitul de zinc, diabet si suplimentarea cu zinc ca forma de tratament pentru aceasta boala.

Deci, un deficit de zinc ar putea afecta negativ nivelurile de insulina, ceea ce poate duce la schimbari nedorite in apetit si nivelul de zahar din sange.

3) Zincul ajuta corpul femeilor sa se vindece

Zincul interactioneaza cu trombocitele pentru a ajuta la coagularea sangelui, astfel incat sa obtii suficient zinc este crucial pentru vindecarea zgarieturilor si taieturilor.

Totusi, regenerarea ranilor variaza de la o persoana la alta, deci nu exista o regula stricta despre cat de incet este prea incet pentru ca o rana sa se vindece. Dar daca observi o schimbare in modul in care corpul tau se recupereaza dupa o leziune, deficitul de zinc poate fi cauza.

4) Zincul mentine digestia femeilor in parametri normali

Zincul colaboreaza cu proteinele din fiecare organ si ajuta la buna functionare a aproape 100 de enzime in diferite procese, unul dintre acestea fiind digestia.

Zincul actioneaza ca un co-factor in multe activitati gastrointestinale, ceea ce inseamna ca corpul tau nu poate digera corect alimentele si nu poate absorbi nutrientii fara el. De fapt, un studiu din 2016 a constatat ca si un deficit minor de zinc poate avea impact digestiv mare.

Este usor sa confunzi simptomele precum greata, varsaturile sau diareea cu ceva ca intoleranta la gluten. Dar ar putea fi din cauza unui nivel scazut de zinc.

pastile slabire femei

5) Zincul te ajuta sa simti gustul mancarii

Zincul este esential pentru perceptia gustului, mai ales pentru ca mineralul se gaseste in gustin, o proteina din saliva. Scaderea secretiei de gustin a fost asociata cu dezvoltarea anormala a papilelor gustative si pierderea gustului.

Acest simptom al deficitului de zinc apare treptat si poate fi subtil, astfel ca cea mai buna metoda de a-l identifica este sa fii atenta la modul in care mananci.

6) Zincul ar putea ajuta la atentie

Desi nu este inca concludent, cercetarile au aratat ca nivelurile de zinc ar putea afecta cat timp poti sa te concentrezi.

Cercetatorii au observat schimbari comportamentale cand persoanele cu deficiente au mancat alimente bogate in zinc. Nu au fost identificate mecanisme specifice care sa explice de ce zincul scazut afecteaza atentia, dar corelatia este acolo.

7) Zincul mentine metabolismul femeilor in forma maxima

Zincul ajuta la metabolizarea proteinelor, carbohidratilor si grasimilor. Cand nu ai suficient zinc, poti experimenta o scadere a energiei si o stare de letargie. De asemenea, iti poate fi mai greu sa slabesti — de fapt, un studiu publicat in 2019 a descoperit ca suplimentele de zinc pot ajuta la pierderea in greutate.

Doar aminteste-ti: nu exagera cu suplimentele daca ai oricare dintre aceste simptome de deficit de zinc. Deoarece ai nevoie de atat de putin zinc, este usor sa depasesti doza si sa ai efecte negative. In schimb, mananca mai multe alimente bogate in zinc, cum ar fi leguminoasele, nucile si semintele, pentru a vedea beneficiile zincului.

Care sunt simptomele deficitului de zinc la femei?

Deficitul de zinc poate afecta intregul corp, de la oase la sistemele digestiv, reproductiv, nervos central si imunitar, conform Institutului National de Sanatate.

Simptomele acestuia se manifesta diferit in functie de varsta, dar pentru adulti adesea aduce intarzieri in vindecarea ranilor, schimbari in functia cognitiva si probleme digestive.

Desi poate fi tentant, daca experimentezi aceste simptome, este important sa nu te grabesti sa iei suplimente. Cum am zis deja, pentru ca ai nevoie de atat de putin zinc, este usor sa depasesti doza si sa vezi efecte negative. In schimb, prioritizeaza obtinerea sa din mai multe alimente bogate in zinc in dieta ta, cum ar fi leguminoasele, nucile si semintele, carnuri de pasare, etc. — si curand vei incepe sa vezi beneficiile acestui mineral.

Referinte

  1. Prasad, A. S. (2008). Zinc in human health: effect of zinc on immune cells. Molecular Medicine, 14(5-6), 353–357. doi: 10.2119/2008-00033.Prasad
  2. Wessels, I., Maywald, M., & Rink, L. (2017). Zinc as a gatekeeper of immune function. Nutrients, 9(12), 1286. doi: 10.3390/nu9121286
  3. Chausmer, A. B. (1998). Zinc, insulin, and diabetes. Journal of the American College of Nutrition, 17(2), 109–115. doi: 10.1080/07315724.1998.10718741
  4. Jayawardena, R., Ranasinghe, P., Galappatthy, P., Malkanthi, R. L., Constantine, G. R., & Katulanda, P. (2012). Zinc and diabetes mellitus: understanding molecular mechanisms and clinical implications. Diabetic Medicine, 29(10), 1323–1332. doi: 10.1111/j.1464-5491.2012.03675.x
  5. Lansdown, A. B. G., Mirastschijski, U., Stubbs, N., Scanlon, E., & Ågren, M. S. (2007). Zinc in wound healing: theoretical, experimental, and clinical aspects. Wound Repair and Regeneration, 15(1), 2–16. doi: 10.1111/j.1524-475X.2006.00179.x
  6. King, J. C., & Keen, C. L. (1999). Zinc. In Modern nutrition in health and disease (pp. 223–239). Philadelphia, PA: Lippincott Williams & Wilkins.
  7. Heyneman, C. A. (1996). Zinc deficiency and taste disorders. Annals of Pharmacotherapy, 30(2), 186–187. doi: 10.1177/106002809603000217
  8. Sandstead, H. H., Penland, J. G., Alcock, N. W., Dayal, H. H., Chenard, C. A., Li, J. S., ... & Prasad, A. S. (1998). Effects of repletion with zinc and other micronutrients on neuropsychologic performance and growth of Chinese children. The American Journal of Clinical Nutrition, 68(2 Suppl), 470S–475S. doi: 10.1093/ajcn/68.2.470S
  9. Saper, R. B., & Rash, R. (2009). Zinc: an essential micronutrient. American Family Physician, 79(9), 768–772.
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.