Gradul de eficienta al unei diete de slabire este dat de masura in care este fezabila de urmat mai mult timp. In viata se spune ca exista doua certitudini: moartea si taxele catre stat. Cand vine vorba de dietele de slabire oamenii au alte doua certitudini: grele si plictisitoare. Da, va fi ceva de munca sa iti pui la punct nutritia ca sa slabesti, dar nu trebuie sa fie o corvoada herculiana. Daca iti folosesti dieta sa slabesti, iata cateva trucuri practice pentru a o usura.
#1) Invata sa asezonezi carnea
Daca vrei sa slabesti eficient si rapid ai nevoie de carne slaba. Evitarea sosurilor dense caloric si condimentelor calorice este obligatoriu cand vrei sa slabesti. Dar asta face dieta extrem de saraca in gust si savoare. Piept uscat de pui si broccoli fiert, puse intr-o caserola, nu intra la categoria fine dining.
Daca folosesti optiuni fara calorii pecum mustar sau sosuri speciale, acestea pot acoperi gustul carnii, care atunci cand este gatita corect poate fi deliciosa. Sa inveti sa iti asezonezi corect carnea este o metoda eficienta de a diminua caloriile si costurile si de a imbunatati gustul.
Dupa ce inveti ce fel de condimente merg cel mai bine cu un anumit fel de carne, cerul este limita. De la carnea de pui la cea de vita sau oaie, fiecare carne poate fi imbunatatita cu anumite condimente si mirodenii. Combina-le in diferite feluri si vezi ce iti place cel mai mult.
Aliment |
Condiment |
Vita |
Busuioc, foi de dafin, piper, chilli, chimion, curry, usturoi, pudra de mustar uscat, ardei verde, ceapa, oregano, rozmarin, salvie, cimbru |
Peste |
Foi de dafin, chilli, pudra de curry, seminte de telina, cepsoara, fenicul, marar, menta, pudra uscata de mustar, coaja de lamaie, maghiran, ceapa, paprika, patrunjel, ardei rosu, sofran, salvie, seminte de susan, tarhon, turmenic, cimbru |
Miel |
Busuioc, scortisoara, chimion, pudra de curry, usturoi, maghiran, menta, ceapa, oregano, rozmarin, salvie, seminte de susan, cimbru |
Pasari |
Busuioc, foi de dafin, coriandru, scortisoara, pudra de curry, usturoi, maghiran, menta, ceapa, paprika, patrunjel, salvie, rozmarin, cimbru, tarhon, sofran, nucsoara |
Porc |
Ienibahar, chimen, seminte de telina, cuisoare, coriandru, fenicul, ghimbir, ienupar, paprika, pudra de mustar, salvie |
Vitel |
Foi de dafin, piper negru, ghimbir, pudra de curry, lamaie, maghiran, menta, oregano, paprika, patrunjel, sofran, tarhon, salvie |
Oua |
Busuioc, cepsoara, pudra de curry, pudra de mustar, ardei rosu si verde, paprika, patrunjel, tarhon |
Branza |
Cepsoara, nucsoara, oregano, ardei rosu, salvie, tarhon, cimbru |
Utilizarea condimentelor corecte in curry-uri sau carnuri la gratar poate fi la fel de gustos precum folosirea de sosuri, asa ca te scuteste de o groaza de calorii.
#2) Coace sau frige legumele
Mama ta avea dreptate: trebuie sa mananci legume! Este unul din cele mai bune sfaturi nutritionale pe care le poti primi. Dar sa gatesti legume poate fi neplacut si sa fim seriosi, nimeni nu le mananca pentru gust! De exemplu, varza de bruxelles, una din cele mai sanatoase legume care exista este si printre cele mai "urate" legume. Varza de bruxelles este fiarta pana la sange si apoi data copiilor nefericiti (si adultii sunt la fel de nefericiti cand o mananca).
Dar in loc sa o fierbi, de ce sa nu o frigi? Pune-le pe un grill 5 minute; apoi intoarce-le, adauga putin otet balsamic si gateste-le alte 3-5 minute. Dupa ce le iei de pe gratar pune-le intr-o caserola cu capac cateva minute ca aburul din ele sa le gateasca in continuare.
Morcovii au aceeasi soarta: sunt fierti sau facuti la aburi atat de mult incat devin la fel de atractivi precum mersul la biserica! Dar ai incercat sa ii coci? Pune-i in cuptor langa carnea pe care o gatesti. Atat! Nu ii atinge; nici macar sa nu folosesti ulei. Lasa-i cat mai mult in cuptor. Brusc, ratusca cea urata se transforma in frumoasa balului, fara niciun efort.
3) Cumpara un slow-cooker
Fie ca esti lenes sau un bucatar iscusit dar fara timp, un slow coocker (sau Crock-Pot) este arma ta secreta. Timpul indelungat de gatire face carnea extrem de frageda si scoate savoarea din multe feluri de mancare. Este usor si sa iti fortifici dieta, fiind usor sa adaugi legume aproape oricarei retete facute la slow cooker.
Sa gatesti la acest aparat este extrem de simplu: rumeneste carea intr-o tigaie, pune-o in slow cooker, adauga niste zeama de carne, ceapa, morcovi, praz si cartof (sau alte legume) si lasa totul sa se gateasca pentru cat poti de mult (8 ore este un standard bun). Optional, poti amesteca la cateva ore.
#4) Invata sa gatesti prin metoda stir-fry
Metoda stir-fry este cel mai simplu fel cunoscut de om de a gati rapid o masa sanatoasa. Tot ce ai nevoie este un wok/tigaie mare si putin ulei. Dupa ce incingi uleiul adaugi carne taiata fin si legume si obti o masa nutritiva si gustoasa in doar 10 minute. Ca la orice reteta, asezonarea si ingredientele potrivite fac un stir-fry reusit.
Iata o reteta delicioasa pe care o poti prepara in doar 10 minute si este ideala cand vrei sa slabesti.
Ingrediente: sos de soia, ghimbir ras, ceapa verde, un catel mare de usturoi (tocat fin), broccoli, carne (vita, porc, pui), condiment chinezesc five-spice, taitei de orez (optional).
Preparare: toarna putin ulei in wok incinge-l si adauga usturoiul si ghimbirul. Gateste rapid amestecand constant ca sa nu se arda usturoiul. Adauga carnea si gateste cateva minute, amestecand continuu. Apoi adauga ceapa verde si broccoli. Presara condimentul si adauga sosul de soia. La final adauga taiteii de orez deja inmuiati in apa si amesteca totul.
Imparte mancarea in caserole si o sa ai mese pentru mai multe zile.
#5) Studiaza-ti retetele
Sa iti folosesti dieta ca sa iti modifici corpul este la fel ca a asambla mobila. Ai multe piese in jur pentru a crea ce vrei, dar ai nevoie de o lista cu instructiuni ca sa fii sigur ca iese ce trebuie. Din pacate multi nu isi dau interesul sa gaseasca acea lista cu instructiuni. Rezulta multe scaune cu 3 picioare (adica diete instabile).
Sa te interesezi putin despre mancare iti permite sa gasesti versiunile mai sarace in calorii, dar este si o modalitate buna de a invata mai multe despre stilul preferat de gatit. Daca iti place mancarea mexicana (sau romaneasca, chinezeasca, italiana, indiana, etc.) incearca sa recreezi unele din felurile de mancare mai putin cunoscute ale acestor culturi. Ai fi uimit cat de delicioase pot fi si deseori si mai sanatoase.
Sa cauti "retete sanatoase" pe googele iti gaseste sute de retete, dar sa le afli pe cele cu adevarat bune dureaza mult. Este 2018, profita de social media! Sa dai like la o pagina cu retete pe Facebook sau sa explorezi anumite stiluri de mancare pe Pinterest sau Instagram te ajuta sa gasesti o multime de retete bune intr-un fel rapid.
Sa creezi propriile retete poate fi distractiv, dar sa le gatesti pe cele deja incercate si cunoscute este mai eficient. La unele retete gasesti si caloriile si macronutrientii continuti.
#6) Fa pereche buna intre legume si carne
Sa adaugi legume la intamplare unei mese este ca si cum ai adauga condimente la intamplare: gustul poate lasa de dorit. Pe internet gasesti o multime de informatii despre ce legume merg cu anumite tipuri de carne.
Cateva exemple de imperecheri de carne si legume:
- Peste: Cartofi, rosii, castraveti, ceapa, mazare
- Vita: Orice legume
- Oaie si miel: Orice legume, dar fac pereche buna in special cu salata verde si mazarea
- Porc: Cartofiu, cartofi dulci, dovleac, ceapa, napi, morcovi, pastarnac, rosii,spanac, conopida, varza de bruxelles, mere (chiar daca sunt fructe)
- Vitel: Baby carrots, napi albi, spanac
- Pasari: cartofi, conopida, pastarnac, tulpini de telina, ceapa, napi
#7) Planifica-ti mesele cu o saptamana inainte
Ultimul truc este una din cele mai mari schimbari pe care le poti face. Sa nu reusesti sa planifici inseamna sa planifici sa nu reusesti, spune o zicala...pentru ca este adevarat! Cea mai buna reteta de slabit din lume nu inseamna nimic daca nu ai ingredientele potrivite. Si sa inlocuiesti sau substitui ingredientele din retete de regula duce la preparate plictisitoare sau chiar neplacute la gust.
Creeaza-ti un meniu pentru o saptamana, du-te si cumpara ingredientele si nu neglija nimic, nici macar ingredientele marunte. Iti poti gati mesele in avans sau separat de-a lungul saptamanii. Daca incerci cate o reteta noua in fiecare saptamana in cele din urma o sa ajungi sa ai un repertoriu impresionant de retete sanatoase din care sa alegi.
Concluzii
Sa ai cea mai buna dieta pe hartie nu face nimic daca mancarea este atat de fada incat ajungi sa nu respecti dieta. Cu totii stiu cat de importanta este dieta pentru a obtine ce doresti, dar cei mai multi indentifica dieta ca principalul obstacol. Adevarul este ca oricat de mult iti place sa faci sport, nu poti intrece prin antrenamente o dieta proasta.
Asadar, sa fii un bucatar bun este la fel ca a fi bun in sala de forta. Trebuie sa urmezi instructiuni simple in mod consecvent pentru a crea o fundatie solida ca sa poti experimenta cu arome/tehnici mai avansate. Detinerea de echipament adecvat ajuta, iar sa cercetezi cum se gateste cel mai bine un anume fel de carne sau o leguma poate schimba multe. Trateaza-ti bucataria ca sala de forta si nu vei mai fi dezamagit de nicio reteta!
Referinte