Multa lume incearca ani la rand sa scape de surplusul de grasime fara a avea succes. Mai mereu apare efectul de yo-yo si se urmeaza un rollercoaster al dietelor. Cand motivarea este ridicata grasimea este atacata cu furie, dar la prima vedere a unei pizza aburinde totul se duce de rapa. Si astfel nu se fac deloc progrese. A slabi este obiectivul cel mai urmarit in fitness, dar nu este usor sa fie atins.
Daca duci lupta cu grasimea de ceva vreme si nu ai avut progrese semnificative, probabil ca faci una sau mai multe greseli din lista de mai jos.
Greseala 1: mananci prea mult
Stiu ca pare o greseala evidenta, dar multa lume habar nu are cate calorii mananca zilnic. Sa mananci o salata pare ceva inteligent de facut, dar poti consuma astfel 600 de calorii fara sa iti dai seama. Sosurile, dressingurile, ketchupul si uleiurile, toate au calorii la care probabil nici nu te gandesti. Mai ales daca nu gatesti frecvent acasa, probabil mananci mai multe calorii decat crezi.
Auzi mereu ca a slabi este simplu: mananci mai putine calorii decat arzi. Dar aceasta metoda simplista de calorii introduse, calorii arse, mai rau incurca. teoretic, sistemul ar functiona si daca ai manca 1500 de calorii venite din prajituri si ai arde 2000, dar corpul uman nu este un calculator. Ce fel de calorii mananci conteaza! O dieta bazata pe carbohidrati nu te va avantaja cand vrei sa slabesti. Ai nevoie de combinarea potrivita intre proteine, carbohidrati si grasimi. Pentru majoritatea, o combinatie de 40/40/20 functioneaza cel mai bine. Daca 40% din calorii vin din proteine, 40% din calorii din carbohidrati si 20% din calorii vin din grasimi, atunci esti pe drumul cel bun. Procentele de mai sus nu reprezinta o regula de aur, valabila tuturor. Trebuie sa experimentezi si sa gasesti ce functioneaza cel mai bine pentru tine.
Multi trebuie sa scada si mai mult cantitatea de carbohidrati pentru a slabi eficient. Daca faci asta, ai grija sa sporesti aportul de calorii din grasimi, pentru ca organismul sa aibe in continuare o sursa de energie.
Greseala 2: nu mananci destule proteine
Proteinele fac mai mult decat doar sa construiasca si sa repare tesut muscular. Un studiu din 2003 a constatat ca desi doua grupuri de femei supraponderale au consumat un numar identic de calorii, grupul de femei care a consumat o dieta care includea 128 de grame de proteine pe zi a slabit mai mult decat membrele grupului care au consumat doar 68 de grame de proteine pe zi.
Proteinele cresc satietatea la mese, ceea ce te ajuta sa te simti mai putin flamand si sa ai un consum caloric mai mic, pe intreaga zi. Dietele bogate in proteine au si un impact pozitiv asupra lipidelor din sange, nivelelor de glucoza si raportului dintre masa musculara si grasime.
Proteinele sunt un macronutrient grozav pentru a slabi, dar nu iti imagina ca vei vedea imediat rezultate daca doar adaugi un shake proteic dietei. Slabirea necesita dedicatie si urmarea unui plan nutritional corect. Consuma alimente proteice la fiecare masa - in special in locul alimentelor bogate in carbohidrati - si in timp vei avea rezultate.
Greseala 3: bei prea mult
Singurul lichid de care corpul are nevoie este apa. Desigur, poti bea cafea, ceai si uneori lapte, dar un flux continuu de bauturi dulci iti va submina incercarile de a slabi. Bauturile indulcite pe baza de cafea pot avea si peste 300 de calorii. Daca bei zilnic un plus de 300 de calorii, iti faci un deserviciu. Sa slabesti este destul de dificil, nu complica si mai rau lucrurile.
Si alcoolul te poate face sa pierzi razboiul cu colaceii! O bere din cand in cand nu va avea niciun impact, dar nu trebuie sa faci orgii bahice in fiecare weekend. Bauturile alcoolice sunt pline de calorii care ingrasa, si cel mai rau, alcoolul opreste procesele de ardere a grasimilor. Mai mult, iti afecteaza judecata si te face mai predispus la excese culinare.
Greseala 4: crezi ca mancarea sanatoasa este obligatoriu buna si la slabit
Nu conteaza cat de sanatos este un aliment; daca mananci prea mult iti va fi greu sa slabesti. Este important sa consumi alimente integrale, dar sa mananci prea mult unt de arahide organic, este tot prea mult! Doua exemple la indemana de alimente foarte sanatoase dar care pot ingrasa daca sunt consumate in exces sunt nucile si semintele. Acizii grasi omega, micronutrientii si fitogenii din aceste "superalimente" sunt grozave pentru sanatatea ta, dar caloriile pe care le contin pot fi prea mult cand vrei sa slabesti. Nu inseamna ca trebuie sa le eviti complet, dar cand vrei sa gusti niste migdale, nu manca cativa pumni, ci doar unul.
Cel mai bine le vei numara; cand vrei sa slabesti limiteaza-te la 10 migdale la o masa. Chiar daca grasimile din migdale sunt benefice, mai bine sa te indopi cu alimente dense in micronutrienti, precum broccoli, care nu au atat de multe calorii.
Greseala 5: nu te antrenezi suficient de intens
Incepatorii trebuie sa inceapa incet. Dar, pe masura ce te obisnuiesti cu greutatile, aparatele si atmosfera din sala de forta, trebuie sa lucrezi din ce in ce mai tare. Nu poti lua piciorul de pe pedala de acceleratie, pentru ca te vei lovi de o plafonare.
De data asta sa luam ca exemplu reprezentantele sexului frumos. De cate ori nu ati vazut in sala fete care fac flexii cu gantere de 2 kg, zeci de repetari, fara ca macar sa le curga o picatura de transpiratie?! Si asta intr-un intreg antrenament! Si daca le intrebi de ce nu se antreneaza mai intens, si nu folosesc niste greutati ceva mai mari, care sa fie cat de cat provocatoare, raspund ca nu vor sa devina prea masive. Barbat sau femeie, trebuie sa folosesti greutati provocatoare intr-un ritm intens, si nu are nimic de a face cu masivitatea.
Daca vrei sa slabesti, trebuie sa creezi o cerere mare de energie, pentru ca aspectul fizic al corpului sa se schimbe. Sa lucrezi zi de zi cu aceleasi greutati usoare nu te va ajuta deloc, si nu vei ajunge sa arati asa cum iti doresti.
Greseala 6: faci prea mult cardio de intensitate mica
Stiu, probabil ca te gandesti "Nu tocmai ce mi-a spus sa ma antrenez mai intens? Acum imi spune ca fac prea mult. Ce vrea sa insemne asta?" Dar, antrenamentul cardiovascular nu este la fel ca cel cu greutati. Se afla intr-un spectru diferit al fitness-ului. Nu te astepta ca o alergare de doua ore sa aibe aceleasi rezultate ca o ora de antrenament cu greutati.
Daca vrei sa faci cardio de pe urma caruia vei avea de castigat cu adevarat, transforma unele din antrenamentele cu greutati in antrenamente ale intregului corp, si fa pauze cat mai mici intre seturi. Prin implicarea intregului corp si scurtarea odihnei, vei stimula atat sistemul cardiovascular cat si pe cel muscular.
O alta optiune este sistemul de antrenament pe intervale de intensitate (HIIT), care presupune alternarea intre explozii de energie si cardio la intensitate mica. Un articol util pe aceasta tema este "Adevarul despre cardio si slabire".
Greseala 7: esti prea stresat
Stresul este criminalul tacut. Cand te stresezi corpul produce cortizol peste limite. Cortizolul ridicat in mod constant poate fi raspunzator pentru toata grasimea pe care o acumulezi, plus alte consecinte negative. Chiar daca dieta si antrenamentele sunt perfecte, stresul in exces iti poate sta in cale.
Relaxeaza-te! Chiar daca poate fi mai usor de spus decat de facut, a folosi tehnici de relaxare zilnic poate avea un impact major asupra psihicului si sanatatii generale (si asupra aspectului fizic). Incearca yoga, fa o baie, citeste o carte, uita-te la un film, sau fa 15 minute de meditatie profunda pe zi.
Greseala 8: nu dormi suficient
Ca si stresul, lipsa somnului creste nivelele de cortizol. Cand nu dormi suficient iti descreste si sensibilitatea la insulina. Combinate, aceste probleme dau nastere unui mediu deloc propice slabitului. Pentru a modifica felul in care arati, fa din somn o prioritate. Nu poti petrece in fiecare noapte, sa lesini pana dimineata pentru cateva ore si apoi sa te duci la munca sau scoala si sa te astepti ca organismul sa raspunda pozitiv.
Tinteste sa dormi cel putin 8 ore pe noapte. Limiteaza aportul de electroliti inainte de somn, nu bea cafea dupa-amiaza si da-ti un ragaz de timp in care sa progresezi usor spre a avea un somn de calitate.
Referinte