9 mituri despre proteine

Publicat in

Adevar sau minciuna? Este timpul ca 9 dintre cele mai cunoscute mituri despre suplimentul tau preferat, proteina, sa fie deconspirate.

Mitul 1: o proteina este o proteina

Este una din cele mai proaste generalizari din nutritie, alaturi de o calorie este o calorie! In primul rand, exista sute de tipuri de proteine la nivel molecular. Se pare ca exista doua parti la fiecare dezbatere despre proteine: izolat sau concentrat, digerare rapida sau digerare lenta si proteina din zer contra cazeina. 

Rata de absortie este viteza cu care proteina este digerata. Proteinele cu absortie rapida precum cea din zer lovesc rapid muschii, fiind ideale pentru shake-uri proteice dupa antrenament si in timpul antrenamentelor, cand muschii sunt "flamanzi". Proteinele cu absortie lenta precum cazeina se digera mai greu, de aici si recomandarea a se consuma un shake cu cazeina seara. Care este alegerea corecta? Amandoua!

Daca nu vrei sa iti umpli camara cu diferite cutii de pudre proteice, atunci gaseste o proteina de calitate care sa combine proteina din zer cu cazeina cu un procent mare de calorii provenite din proteine. Evita proteinele care contin si alte ingrediente, de umplutura. 

Mitul 2: prea multe proteine afecteaza rinichii

Cine iti spune asa ceva habar nu are ce vorbeste. Si tu ai face bine sa ii intorci spatele si sa nu mai asculti nimic din ce are de spus. Daca nu faci dializa sau daca nu dai pe gat cate o canistra de proteine pe zi, atunci vei fi in regula. 

Dar sa fim bine intelesi: cand digeri multe proteine, ai nevoie de multa apa, asa ca pune mana si bea suficienta apa! 

Mitul 3: gatirea proteinei o denatureaza

Nu poti gati pudra proteica pana proteinele dispar! Nu exista un punct de ardere (pentru cei familiari cu gatirea grasimilor). Gandeste-te la carnea de vita. Presupunand ca nu o arzi pana devine carbune, friptura de vita bine facuta are acelasi numar de proteine ca si cea in sange. O friptura mai insangerata nu iti va aduce mai multe proteine si muschi, ci doar sanse mai mari de E.coli!
Daca vrei sa fii creativ in bucatarie si sa iti faci niste briose cu proteine sau clatite proteice, acestea vor avea acelasi numar de proteine ca si pudra proteica pe care o folosesti.

Mitul 4: o dieta proteica garanteaza ca vei slabi

Daca nu folosesti proteina ingerata in mod activ, corpul o poate descompune in molecule care prin glicoliza va fi transformata si depozitata ca grasime. Este un proces anevoios pentru corp, si se intampla rar, dar se poate intampla. Mai important este ca daca nu vei reduce si numarul de calorii, nu vei slabi, chiar daca ingrasarea este foarte lenta sau non-existenta. 
O dieta bogata in proteine ajuta la slabire, dar doar daca este corelata cu o reducere a caloriilor (nu extrem de mare) si pentru a grabi lucrurile si cu activitate fizica.

Mitul 5: proteiona din zer si cazeina vor transforma femeile in culturiste

Numai TU iti poti modifica corpul intr-o directie sau alta. Si este mult mai greu si complicat decat a bea cateva shakeuri proteice. Exista ceva adevar privind legatura dintre proteina din soia si cresterea estrogenului, dar in rest, consumul de zer sau cazeina nu va marii muschii femeilor incat sa arate diform.

Mitul 6: sportivii de anduranta nu au nevoie de proteine

O mare ineptie! Cand iti construiesti fibrele musculare cu raspuns lent, prin sesiuni lungi si solicitatnte zi de zi, in mod sigur corpul este flamand dupa proteine, materialul necesar pentru reconstructia muschilor. Proteinele sunt un macronutrient universal in corpul nostru, surclasate doar de apa, si majoritatea oamenilor nu consuma suficiente proteine. Asa ca si cei care nu se antreneaza deloc probabil ca au nevoie de un shake proteic pe zi.

Mitul 7: proteinele cauzeaza gaze

Majoritatea pudrelor proteice sunt derivate din lactate (zer, cazeina, izolatul din lapte) asa ca pentru anumite persoane gazele pot reprezenta o problema. Si daca toata ziua nu ai baut decat shake-uri proteice, este ca si cum ai da pe gat cativa litrii de lapte. Dar daca ai o dieta echilibrata, nu esti intolerant la lactoza si mananci legume si grasimi plus proteine din alimente integrale, suplimentele cu proteine nu iti vor cauza probleme.

Mitul 8: corpul nu poate digera mai mult de 30 de grame de proteina deodata

Crezi ca am fi astazi aici daca corpurile noastre nu ar putea digera decat 30 de grame de proteine deodata? Adevarul este ca mai multe proteine au un timp mai mare de digestie si utilizare. Iti amintesti diferenta dintre cazeina si zer? Digerarea unei mese tipice este incompleta dupa cinci ore, si aminoacizi inca sunt eliberati in sange si absorbiti in muschi! Asa ca poti consuma cate proteine vrei la o masa, doar ca dupa un anumit prag efectul nu va fi mai mare, ci doar se va incetini rata de absortie si utilizarea.

Mitul 9: pudrele proteice sunt periculoase pentru copii

Copiii au nevoie de proteine. Studiile arata ca obiceiurile care se dezvolta din consumul de zaharuri si grasimi procesate sunt adevaratele pericole pentru copii. Dupa ce nou nascutii ies din faza primara (dupa 18 luni) dezvolta rapid nou tesut muscular. In aceste momente au nevoie de multe proteine pentru ca metabolismul lucreaza mai intens decat o va face vreodata in viata lor. Pericolele proteinelor pentru copii sunt mituri vechi care nu isi au locul in nutritia moderna. Desigur, cand vorbim de copii si suplimente nutritive, calitatea trebuie sa fie impecabila.

Referinte

  1. Sugar and Fat Bingeing Have Notable Differences in Addictive-like Behavior
  2. Athletes and Protein Intake By Densie Webb, PhD, RD Today’s Dietitian Vol. 16 No. 6 P. 22

Articole din aceiasi categorie

Proteina din zer: doze, administrare, efecte Totul despre proteina din zer Proteina din zer este cel mai utilizat supliment nutritiv din culturism. Afla ce este, ce beneficii are si cum se foloseste. 14 Feb, 2016
suplimente nutritive ieftine pentru masa musculara Suplimente ieftine pentru cresterea masei musculare Un articol old school, in care vorbim despre suplimentele din culturism care au trecut testul timpului. Nu veti gasi ultimele suplimente nutritive de pe piata, ci doar pe cele care sunt folosite cu succes de zeci de ani si au un cost decent. 14 Feb, 2016
taurina - de ce sa te suplimentezi cu ea Beneficiile suplimentarii cu taurina Taurina este un aminoacid cunoscut mai ales ca facand parte din bauturile sportive. Dar te poti suplimenta cu taurina fara a consuma bauturi pline de zahar si cafeina, pentru a reduce stresul si a imbunatati metabolismul. 14 Feb, 2016
Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit ca supliment pentru intarzaierea oboselii. Anduranta Bicarbonat de sodiu ca supliment sportiv? Exista o substanta ascunsa in bucataria ta care te poate ajuta sa treci mai usor de antrenamentele de intensitate. Este vorba de bicarbonatul de sodiu. Iata ce trebuie sa stii despre acesta substanta care devine un adevarat supliment sportiv. 14 Feb, 2016
Culturistii NU au nevoie de apa in plus Culturistii NU au nevoie de apa in plus! Adevarul despre hidratare si sanatate, performante, masa musculara. 11 Jul, 2022
Energie fara stimularea sistemului nervos 3 ingrediente non-stimulatoare pentru a te energiza Suplimentele cu stimulente sunt din ce in ce mai populare, pentru ca te ajuta sa ai antrenamente eficiente, sa fii pompat si sa te simti energizat fara a avea efecte secundare. Dar exista si persoane care nu pot suporta sau folosi stimulente precum cafeina, din diferite motive. Vestea buna este ca exista si alternative foarte eficiente. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.