Acizii grasi omega-3: arzator de grasimi inedit

Publicat in

Cand te gandesti la suplimente care ard stratul adipos, cu siguranta nu iti vine in cap uleiul de peste bogat in omega-3. Dar se pare ca acizii grasi omega-3 sunt foarte eficienti in arderea surplusului de grasime din corp.

Obsesia de a deveni mai supli este raspandita in randul unui segment mare din populatia generala, dar si in randul sportivilor. Prin reducerea grasimii se cresc peformantele fizice si se imbunatateste aspectul fizic. In acest articol o sa vorbim de rolul acizilor grasi omega-3 in lipoliza si cum suplimentarea cu ei poate imbunatati compozitia corpului (raportul dintre masa adipoasa si cea musculara). 

Studiile arata in mod repetat ca balanta energetica totala este principalul factor care determina slabirea. Este legat de prima lege a termodinamicii, aplicata echilibrului energetic uman: daca arzi mai multe calorii decat mananci, scazi in greutate. Prima lege a termodinamicii este invariabila: cate calorii arzi si cate mananci determina in cele din urma daca slabesti sau nu. 

Dar in ciuda a ceea ce spun unii, nu toate caloriile sunt la fel. De exemplu, este bine documentat faptul ca o parte din caloriile alimentelor sunt arse la digestie, ceea ce este numit efectul termic al alimentelor. Dintre toti macronutrientii, proteinele au cel mai mare efect termic, aproximativ 25-30% din caloriile continute sunt arse la digestie. 6-8% din caloriile continute de carbohidrati sunt arse la digestie si doar 3% din cele continute de grasimi. Asadar, prin alterarea compozitiei dietei, poti influenta partea de ardere a caloriilor din ecuatia termodinamicii. 

Este adevarat si ca diferite tipuri ale aceluiasi nutrient pot avea efecte metabolice diferite. Este adevarat mai ales in cazul grasimilor. 
Grasimile sunt catalogate in doua parti mari: saturate si nesaturate. Cele saturate se numesc asa pentru ca lantul lor de carbon este complet saturat de atomi de hidrogen. Aceste grasimi sunt solide la temperatura camerei si in mare parte inerte din punct de vedere biologic. Daca nu sunt arse imediat pentru energie, sunt depozitate in tesutul adipos.

Grasimile nesaturate, contin una sau mai multe legaturi duble in lanturile lor de carbon. Pentru fiecare legatura dubla se pierd doi atomi de hidrogen din lant. Rezulta o grasime care nu mai este saturata cu atomi de hidrogen (de aici si numele de nesaturata). Grasimile nesaturate sunt catalogate ca mononesaturate (o legatura dubla) si polinesaturate (doua sau mai multe legaturi duble). 

Grasimile polinesaturate au numeroase subtipuri, prima din ele fiind acizii grasi omega-6, avand prima legatura dubla in pozitia 6 a lantului de carbon. Apoi urmeaza acizii grasi omega-3 care au prima legatura dubla in pozitia 3 a lantului de carbon. Toate sunt considerate grasimi esentiale pentru ca nu pot fi produse de propriul corp. 

Omega-3 si slabirea

Dintre toate tipurile de grasimi, omega-3 are cel mai mare efect asupra lipolizei (arderea grasimilor). Principalul mecanism prin care fac asta este prin partitionarea nutrientilor, crescand oxidarea lipidelor si scad sintetizarea lipidelor. Fac asta pe mai multe fronturi:

  • Omega-3 cresc fluiditatea membranei celulare. Membranele celulare sunt foarte importante pentru ca regleaza trecerea nutrientilor, hormonilor si chimicalelor in interiorul celulei. Cand membranele celulare sunt mai fluide, devin mai permeabile, permitand substantelor si mesangerilor secundari sa patrunda rapid in citoplasma. Asta are efecte multiple, de la cresterea sintezei proteinelor pana la marirea rezervelor de glicogen muscular, imbunatatirea sensibilitatii la insulina si cresterea productiei de leptina - toti fiind factori cu efecte tangibile asupra slabirii. 
  • Omega-3 suprima productia de malonil-CoA. Malonil-CoA este un precursor al sintezei grasimilor. Principala sa metoda de actiune este prin inhibarea activitatii enzimei carnitina palmitoiltransferaza. Aceasta enzima transporta acizii grasi existenti inapoi in mitocondrii, pentru a fi arsi. Prin suprimarea malonil-CoA, nivelurile de carnitina palmitoiltransferaza cresc si astfel creste si fluxul de grasimi arse in mitocondrii. 
  • Omega-3 actioneaza ca ligant pentru un receptor hormonal anume, numit recepotrul alfa activat de proliferator peroxisom (PPAR-alfa). PPAR-alfa se gaseste in nucleul celular al multor tesuturi din corp, in special in cele cu un catabolism mare al acizilor grasi precum inima, ficat, rinichi si muschi. Una din functiile sale principale este gestionarea glucozei si acizilor grasi. Mai exact activeaza unele proteine care codifica genele implicate in transportul si oxidarea lipidelor, inclusiv carnitin palmitoiltransferaza hepatica si peroxizomal acil-CoA oxidaza hepatica si musculara. Asadar, omega- 3 creste activitatea acestor enzime care ard grasimi. PPAR creste si nivelurile unei componente care arde grasimi numite proteine de decuplare (UCP), in special UCP-3, care se gaseste mai ales in muschi. UCP-3 este un factior de baza al reglarii ratei metabolice bazale (cate calorii arzi cand stai degeaba). Prin medierea PPAR-alfa, omega-3 creste activitatea UCP-3, crescand capacitatea lipolitica.
  • Omega-3 descresc continutul nucleic al proteinei de legare al elementului regulator al sterolilor hepatici (SREBP-1). Aceasta regleaza expresia a numeroase gene hepatice implicate in metabolismul glucozei si biosinteza lipidelor. Suplimentarea cu omega-3 poate scadea cu pana la 85% SREBP-1, suprimand transcriptia genei lipogenice. Prin scaderea numarului de enzime lipogenice, capacitatea corpului de a stoca grasime este diminuata. 

suplimente la steroizi

Doze

Este clar ca a consuma suficienti acizi grasi omega-3 ajuta la slabire. Din pacate dozele exacte nu se cunosc. Nu exista nici macar date clare in privinta deficientelor sau suficientelor de omega-3. 

Ce se stie este raportul dintre omega-6 si omega-3. In societatea moderna se consuma omega-6 in exces si prea putin omega-3, raportul fiind de 20-30:1. Asta duce la multe probleme de sanatate si o compozitie a corpului precara. 

Nu exista cercetari in privinta slabirii si raportului omega-6:omega-3, dar pentru sanatate unul de 4:1 este considerat bun. In privinta aspectului fizic si slabirii, probabil ca ideal ar fi un raport de 1:1. Stramosii nostri paleolitici aveau un astfel de raport, si avem aceleasi gene ca ei. Dieta lor era alcatuita exclusiv din carnuri salbatice, peste, leguminoase salbatice, fructe de padure, toate avand omega-3. Se pare ca nu exista efecte nedorite cand consumi cantitati egale de omega-6 si omega-3, si nici cand omega-3 depaseste omega-6. 

Suplimentarea cu omega-3 pentru a slabi

Cand vrei sa slabesti, in primul rand trebuie sa asiguri un deficit caloric, si apoi sa te suplimentezi cu omega-3. Cea mai buna sursa de omega-3 este uleiul de peste. Alege un supliment de calitate, care sa nu fie oxidat, si ia o doza de 5-10 grame pe zi (cate o capsula de 1 grame pentru fiecare 10 kg cantarite - daca ai 80 de kg, iei 8 g de omega-3 pe zi). Cum omega-3 se oxideaaza rapid, ia si un supliment cu antioxidanti.

Si uleiul din ficat de cod este o sursa buna de omega-3 si are si cantitati mari de vitamina D. Dar are un gust cam intepator, ceea ce ii da pe multi inapoi. 

Incearca sa mananci cat mai des peste, si in zilele cand mananci produse marine redu dozele de  suplimente cu omega-3. 

Referinte

  1. Alexander, J.W. Immunonutrition: The role of omega-3 fatty acids. Nutrition. 14(7–8):627–633. (Review). 1998.
  2. Boss, O., S. Samec, A. Paoloni-Giacobino, C. Rossier, A. Dulloo, J.Seydoux, P. Muzzin, and J.P.Giacobino. Uncoupling protein-3: A new member of the mitochondrial carrier family with tissue-specific expression. FEBS Lett. 12;408(1):39-42. 1997.
  3. Bravata, D.M., L. Sanders, J. Huang, H.M. Krumholz, I. Olkin, and C.D. Gardner. Efficacy and safety of lowcarbohydrate diets: A systematic review. JAMA. 289(14):1837–1850. (Review). 2003.
  4. Cha, M.C. and P.J. Jones. Dietary fat type and energy restriction interactively influence plasma leptin concentration in rats. J. Lipid Res. 39(8):1655–1660. 1998.
  5. Clarke, S.D. Polyunsaturated fatty acid regulation of gene transcription: A molecular mechanism to improve the metabolic syndrome. J. Nutr. 131(4): 1129–1132. (Review). 2001.
  6. Clarke, S.D. and D. Jump. Polyunsaturated fatty acids regulate lipogenic and peroxisomal gene expression by independent mechanisms. Prostaglandins Leukot. Essent. Fatty Acids. 57(1):65–69. (Review). 1997.
  7. Clarke, S.D. Polyunsaturated fatty acid regulation of gene transcription: A mechanism to improve energy balance and insulin resistance. Br. J. Nutr. 83:S59–S66. 2000.
  8. Cunnane, S.C., K.R. McAdoo, and D.F. Horrobin. n-3 Essential fatty acids decrease weight gain in genetically obese mice. Br. J. Nutr. 56:87–95. 1986.
  9. Diep, Q.N., R.M. Touyz, and E.L. Schiffrin. Docosahexaenoic acid, a peroxisome proliferator-activated receptor-alpha ligand, induces apoptosis in vascular smooth muscle cells by stimulation of p38 mitogen-activated protein kinase. Hypertension. 36(5):851–855. 2000.
  10. Foulon, T., M.J. Richard, N. Payen, J.L. Bourrain, J.C. Beani, F. Laporte, and A. Hadjian. Effects of fish oil fatty acids on plasma lipids and lipoproteins and oxidant-antioxidant imbalance in healthy subjects. Scand. J. Clin. Lab. Invest. 59(4):239–248. 1999.
  11. Froidevaux, F., Y. Schutz, L. Christin, and E. Jequier. Energy expenditure in obese women before and during weight loss, after refeeding, and in the weight-relapse period. Am. J. Clin. Nutr. 57:35–42. 1993.
  12. Golay, A., A.F. Allaz, Y. Morel, and N. de Tonnac. Similar weight loss with low- or high-carbohydrate diets. Am. J. Clin. Nutr. 63(2):174–178. 1996.
  13. Hainault, I., M. Carolotti, E. Hajduch, C. Guichard, and M. Lavau. Fish oil in a high lard diet prevents obesity, hyperlipidemia, and adipocyte insulin resistance in rats. Ann. N. Y. Acad. Sci. 683:98–101. 1993.
  14. Harper, M.-E., R. Dent, S. Monemdjou, V. Bezaire, L. Van Wyck, G. Wells, G. Nihan Kavaslar, A. Gauthier, F. Tesson, and R. McPherson. Decreased mitochondrial proton leak and reduced expression of uncoupling protein 3 in skeletal muscle of obese dietresistant women. Diabetes. 51(8): 2459–2466. 2002.
  15. Huang, H.Y., L.J. Appel, K.D Croft, E.R. Miller, 3rd, T.A. Mori, and I.B. Puddey. Effects of vitamin C and vitamin E on in vivo lipid peroxidation: Results of a randomized controlled trial. Am. J. Clin Nutr. 76(3):549–555. 2002.
  16. DeLany, J.P., M.M. Windhauser, C.M. Champagne, and G.A. Bray. Differential oxidation of individual dietary fatty acids in humans. Am. J. Clin. Nutr. 72:905–911. 2000.
  17. Jones, P.J. Effect of fatty acid composition of dietary fat on energy balance and expenditure in hamsters. Can. J. Physiol. Pharmacol. 67:994–998. 1989.
  18. Karst, H., J. Steiniger, R. Noack, H.D. Steglich. Diet-induced thermogenesis in man: Thermic effects of single proteins, carbohydrates and fats depending on their energy amount. Ann. Nutr. Metab. 28(4):245–252. 1984.
  19. Kummerow, F.A. Modification of cell membrane composition by dietary lipids and its implications for atherosclerosis. Ann. N. Y. Acad. Sci. 414:29–43. (Review). 1983.
  20. Lin Q., S.E. Ruuska, N.S. Shaw, D. Dong, and N. Noy. Ligand selectivity June 2004 • Strength and Conditioning Journal 75 of the peroxisome proliferator-activated receptor alpha. Biochemistry. 38:185–190. 1999.
  21. Lovejoy, J.C. The influence of dietary fat on insulin resistance. Curr. Diab. Rep. 2(5):435–440. Review. 2002.
  22. Mater, M.K., A.P. Thelen, D.A. Pan, and D.B. Jump. Sterol response element-binding protein 1c (SREBP1c) is involved in the polyunsaturated fatty acid suppression of hepatic S14 gene transcription. J. Biol. Chem. 12;274(46): 32725–32732. 1999.
  23. Meydani, S.N., S. Endres, M.M. Woods, B.R. Goldin, C. Soo, A. Morrill-Labrode, C.A. Dinarello, and S.L. Gorbach. Oral (n-3) fatty acid supplementation suppresses cytokine production and lymphocyte proliferation: Comparison between young and older women. J. Nutr. 121:547–555. 1991.
  24. Nolan, B., J. Sentementes, and P. Bankey. Hepatocyte polyunsaturated fatty acid enrichment increases acute phase protein synthesis. Surgery. 124(2):471–476. 1998.
  25. Okuno, M., K. Kajiwara, S. Imai, T. Kobayashi, N. Honma, T. Maki, K.Suruga, T. Goda, S. Takase, Y. Muto, and H. Moriwaki. Perilla oil prevents the excessive growth of visceral adipose tissue in rats by down-regulating adipocyte differentiation. J. Nutr. 127(9):1752–1757. 1997.
  26. Osborne, T.F. Sterol regulatory element-binding proteins (SREBPs): Key regulators of nutritional homeostasis and insulin action. J. Biol. Chem. 20;275(42):32379–37382. (Review). 2000.
  27. Parrish, C.C., D.A. Pathy, and A. Angel. Dietary fish oils limit adipose tissue hypertrophy in rats. Metabolism. 39(3):217–219. 1990.
  28. Porter, R.K. Mitochondrial proton leak: A role for uncoupling proteins 2 and 3? Biochim. Biophys. Acta. 1;1504(1):120–127. (Review). 2001.
  29. Rose, D.P. Dietary fatty acids and prevention of hormone-responsive cancer. Proc. Soc. Exp. Biol. Med. 216:224–233. 1997.
  30. Saynor R., D. Verel, and T. Gillott. The long-term effect of dietary supplementation with fish lipid concentrate on serum lipids, bleeding time, platelets and angina. Atherosclerosis. 50(1):3–10. 1984.
  31. Samec, S., J. Seydoux, and A.G. Dulloo. Role of UCP homologues in skeletal muscle and brown adipose tissue: Mediators of thermogenesis or regulators of lipids as fuel substrates? FASEB. J. 12:715–724. 1998.
  32. Schrauwen, P., J. Xia, C. Bogardus, R.E. Pratley, and E. Ravussin. Skeletal muscle uncoupling protein 3 expression is a determinant of energy expenditure in Pima Indians. Diabetes. 48:146–149. 1999.
  33. Shimomura, I., H. Shimano, J.D. Horton, J.L. Goldstein, and M.S. Brown. Differential expression of exons 1a and 1c in mRNAs for sterol regulatory element binding protein-1 in human and mouse organs and cultured cells. J. Clin. Invest. 1;99(5):838–845. 1997.
  34. Simopoulos, A.P. Evolutionary aspects of omega-3 fatty acids in the food supply. Prostaglandins Leukot. Essent. Fatty Acids. 60(5–6):421–429. (Review). 1999.
  35. Simopoulos, A.P. Essential fatty acids in health and chronic disease. Am. J. Clin Nutr. 70(3 Suppl):560S–569S. Review. 1999.
  36. Stoeckman, A.K. and H.C. Towle.The role of SREBP-1c in nutritionalregulation of lipogenic enzyme gene expression. J. Biol. Chem. 26;277(30):27029–27035. 2002. Epublication, accessed: 16 Ma6, 2002.
  37. Su, W. and P.J. Jones. Dietary fatty acid composition influences energy accretion in rats. J. Nutr. 123(12):2109–2114. 1993.
  38. Suchner, U. and U. Senftleben. Immune modulation by polyunsaturated fatty acids during nutritional therapy: Interactions with synthesis and effects of eicosanoids. Infusionsther. Transfusionsmed. 21:167–182. 1994.
  39. Sugden, M.C., K. Bulmer, G.F. Gibbons, B.L. Knight, and M.J. Holness. Peroxisome-proliferator-activated receptor-alpha (PPARalpha) deficiency leads to dysregulation of hepatic lipid and carbohydrate metabolism by fatty acids and insulin. Biochem. J. 364(Pt2):361–368. 2002.
  40. Watkins, B.A., Y. Li, K.G. Allen, W.E. Hoffman, and M.F. Seifert. Dietary ratio of (n-6)/(n-3) polyunsaturated fatty acids alters the fatty acid composition of bone compartments and biomarkers of bone formation in rats. J. Nutr. 130(9):2274–2284. 2000.
  41. Xu, J., M.T. Nakamura, H.P. Cho, and S.D. Clarke. Sterol regulatory element binding protein-1 expression is suppressed by dietary polyunsaturated fatty acids. A mechanism for the coordinate suppression of lipogenic genes by polyunsaturated fats. J. Biol. Chem. 13;274(33):23577–23583. 1999.
  42. Xu, J., H. Cho, S. O’Malley, J.H. Park, and S.D. Clarke. Dietary polyunsaturated fats regulate rat liver sterol regulatory element binding proteins-1 and-2 in three distinct stages and by different mechanisms. J. Nutr. 132(11):3333–3339. 2002.
  43. Zammit, V.A. The malonyl-CoA-longchain acyl-CoA axis in the maintenance of mammalian cell function. Biochem. J. 1;343(Pt 3):505–515. (Review). 1999.
  44.  Zurlo, F., R.T. Ferraro, A.M. Fontvielle, R. Rising, C. Bogardus, and E. Ravussin. Spontaneous physical activity and obesity: Cross-sectional and longitudinal studies in Pima Indians. Am. J. Physiol. 263:E296–E300. 1992.

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.