Pentru a putea sa impingi limitele performantelor, trebuie intai sa impingi limitele antrenamentelor. Sa ai o conditie fizica optima este extrem de important pentru orice practica sportiva. Cand este vorba de tine impotriva halterei, pistei de alergare sau a oponentului de pe celalalt teren, antrenamentele sarite, lipsa progreselor, faptul ca nu ai dat totul, si accidentarile vor fi expuse. De aceea suplimentarea pentru a optimiza antrenamentele si recuperarii este considerata extrem de importanta pentru a avea o conditie fizica de top.
Nu este vorba de a gasi o pilula magica, care sa te treaca de dificultati, ci de a folosi ingrediente dovedite (care sunt fie produse de organism, fie asimilate din dieta), in doze concentrate pentru a putea face fata solicitarilor la care iti supui corpul (solicitari care sunt mai intense decat cele pentru care a fost proiectat corpul sa reziste, luand nutrienti doar din dieta, fara suplimentatie).
Suplimentul asupra caruia ne vom concentra in acest articol este uleiul de peste, mai exact, acizii grasi omega 3 gasiti in uleiul de peste. Pentru cei care nu sunt familiarizati cu acest acesti acizi, si au evitat pestele in dieta: omega-3 sunt un subiect fierbinte in domeniul cercetarilor in ultimii ani, datorita multiplelor beneficii. Aceste beneficii includ: reducerea inflamatiilor, reducerea durerilor articulare, reducerea grasimilor din sange, functii cognitive mai bune (protejeaza impotriva Alzheimer si depresiei), sanatate mai buna a pielii, sanatate mai buna a ochilor, previn cancerul si imbunatatesc sanatatea sistemului cardiovascular.
Motivul pentru care acizii grasi omega-3 au atat de multe beneficii pentru sanatate este ca pot reduce inflamatiile din corp. O stare pro-inflamatorie este de regula rezultatul unui consum prea mare de omega-6, grasimi polinesaturate (tipice dietei moderne), consum care depaseste cu mult pe cel de omega-3.
Cand inflamatiile se cronicizeaza, odata cu varsta, apar si bolile degenerative. Corelatiile dintre inflamatiile din corp si sanatatea precara sunt sustinute de dovezi stiintifice solide, si nu pot fii contestate.
Cum se aplica aceste cercetari stiintifice celor care practica sporturi de intensitate (sau orice sport)? Durerile articulare si proasta mobilitate nu sunt simptome legate doar de imbatranire, ci si cei care fac in mod frecvent exercitii fizice sufera din cauza lor. Asta nu inseamna ca exercitiile fizice duc la inflamatii cronice, ci din contra: exercitii fizice regulate si o dieta buna (inclusiv un raport bun intre omega 3 si omega 6) reduc inflamatiile.
Dar, inflamatiile articulare, in special cele cauzate de suprasolicitare (precum tendinita) sunt o sursa majora de scadere a performantelor si de dureri pentru cei care isi forteaza corpul in timpul exercitiilor fizice. Cum am mentionat deja, inflamatiile articulatilor devin din ce in ce mai greu de vindecat cu cat se inainteaza in varsta.
"De ce sa nu folosesti calmante si medicamente anti-inflamatorii?" Medicamentele non-steroidiene si antiinflamatoare (MNSAI) precum aspirina sau ibuprofenul functioneaza prin blocarea prostaglandinelor; asta poate interfera cu fluxul de sange catre organe precum stomac sau rinichi. Este un fapt ingrijorator pentru cei care fac sport, pentru ca fluxul de sange catre organe este deja diminuat in timpul exercitiilor fizice.
MNSAI pot fii folosite de sportivi atunci cand durerile sau accidentarile sunt grave, dar specialistii nu recomanda folosirea lor in mod regulat, pentru ca intervin in antrenamente si recuperare. Aceste medicamente anti-inflamatorii compromit sistemul musculoscheletic iar prostaglandinele blocate de acestea sunt responsabile si de adaptarile tesutului conjunctiv la stimulii mecanici (exercitii cu greutati).
Acum se naste intrebarea: "ce supliment cu omega-3 ar trebui sa alegi?" Iata cateva lucrui dupa care sa te uiti cand cumperi un supliment cu ulei de peste:
- Concentratia uleiul de peste: o concentratie mai mare de ulei de peste este asociata cu mai putine impuritati, mai putine efecte secundare si o mai buna absortie.
- Lichid vs. capsule moi: lichidele ofera o concentratie mai mare si nivele mai mari de omega-3, dar nu sunt pentru toata lumea; respiratie urat mirositoare, un gust neplacut care staruie si "reflux cu gust de peste" sunt asociate cu formele lichide ale uleiului de peste. Unele capsule moi cu ulei de peste sunt invelite enteric pentru a preveni descompunerea lor prematura, astfel se reduc aceste simptome.
- DHA vs. EPA: EPA este considerata o forma mai orientata catre sportivi pentru ca aduce mai multe beneficii anti-inflamatorii, in special cele legate de sanatatea inimii si este componentul principal care lupta cu depresia. Este posibil ca DHA sa se converteasca in EPA, in corp, atunci cand este nevoie. Pentru a asigura nivele mari de EPA in concordanta cu antrenamentele intense, este mai bine sa se caute suplimentele care contin EPA (in proportia mai mare). DHA sunt asociati de regula cu functiile cognitive, sanatatea prenatala, sanatatea ochilor dar si sanatatea inimii.
Referinte