Cercetatorii care au pus la cale experimentul au echipat fiecare participanta din cele 452 de femei cu varste intre 40 si 72 de ani cu un accelerometru pe care l-au purtat 7 zile. Astfel s-a putut estima cate minute pe zi femeile se miscau sau stateau pe loc. Femeile erau trecute de menopauza si nu luau hormoni sintetici.
La finalul celor 7 zile cercetatorii au masurat cantitatea de estrogen si metaboliti de estrogen din urina participantelor la studiu. Concentratiile hormonale din urina sunt corelate cu concentratiile hormonale din sange.
Rezultate
Cu cat femeile s-au miscat mai mult (un numar mai mare indicat de accelerometru), cu atat mai putin estrogen si estron s-a gasit in urina. Asadar activitatea fizica scade concentratiile de estrogen din corp.
Sedentarismul are efectul opus. Cu cat femeile au stat mai mult pe loc cu atat au avut niveluri mai mari de estrogen si estron, asa cum se poate vedea din graficul de mai sus.
Activitatea fizica creste proportia dintre metabolitii de estrogen (particule inactive de estrogen) si estrogen. Practic in circulatie exista mai putin hormon activ.
Concluzii
Aceste descoperiri sunt de interes mai ales pentru femeile care vor sa isi scada riscul de cancer de san, dar pot fi aplicate si barbatilor care vor sa isi scada nivelurile de estrogen din corp.
Referinte
- Dallal CM, Brinton LA, Matthews CE, Pfeiffer RM, Hartman TJ, Lissowska J, Falk RT, Garcia-Closas M, Xu X, Veenstra TD, Gierach GL. Association of Active and Sedentary Behaviors with Postmenopausal Estrogen Metabolism. Med Sci Sports Exerc. 2016 Mar;48(3):439-48. doi: 10.1249/MSS.0000000000000790.