In ultimii 5 ani, agitatia creata in jurul vitaminei D pare sa o fi transformat in elixirul vietii. Orice boala si problema ai avea, vitamina D este solutia. Multe din proprietatile sale benefice sunt adevarate, dar exista si aspecte exagerate de catre companii care vand vitamina D si incearca sa capitalizeze interesul din jurul ei.
Vitamina D este un supliment care merita explorat si mai ales corectarea deficientelor este foarte importanta.
Vitamina D si performantele sportive
S-a speculat mult in jurul vitaminei D, ca daca te suplimentzi cu cantitati mari, performantele in sala de forta iti cresc. S-au facut chiar si recenzii ale studiilor stiintifice pe aceasta tema.
Cateva studii au examinat nivelurile de vitamina D si performanta aeroba. Ce se poate concluziona din datele stiintifice este ca cei cu niveluri mici de vitamina D au capacitate aeroba mai mica decat cei cu niveluri adecvate de vitamina D.
Este foarte probabil ca suplimentarea cu vitamina D pentru a corecta o deficienta de vitamina D poate aduce mici performante aerobe.
S-a studiat si felul in care te ajuta vitamina D sa te recuperezi dupa efort. Mare parte din aceste cercetari au fost facute pe esantioane de celule si soareci, dar un studiu a descoperit o foarte mica reducere a pierderii puterii. Dar e vorba de un singur studiu, cu putini participanti, asa ca nu putem fi siguri. Si in acest caz, suplimentarea cu vitamina D pentru a corecta anumite deficiente, va ajuta la recuperare.
Se spune si ca dozele mari de vitamina D imbunatatesc producerea puterii si forta.
Cateva studii mici sugereaza ca este posibil dar efectele sunt mici. Putem spune sigur ca vitamina D nu este utila ca supliment pre-antrenament.
Vitamina D si infectiile
Vitamina D poate fi importanta in combaterea infectiilor. Vitamina D are rol de reglare a sistemului imunitar si suplimentarea cu vitamina D previne infectiile respiratorii.
O analiza recenta care a cercetat alte 25 de studii, a descoperit ca suplimentarea cu vitamina D reduce riscul de a contacta infectii respiratorii acute.
Dar si aici, un impact mare il are mai ales daca ai deficiente de vitamina D, cei cu niveluri normale au o reducere mica a riscului de infectii. Iar in acest caz, dozele mici si dese sunt mai bune decat dozele mari si rare.
Vitamina D si slabirea
Din motive bizare a aparut mitul ca vitamina D este un supliment bun pentru a slabi.
Nu este adevarat! Da, deficientele de vitamina D te dau peste cap hormonal, iti deregleaza calciul din corp, iti afecteaza starile de spirit, functiile imunologice si alte procese legate de slabire. Dar vitamina D direct nu are niciun rol semnificativa asupra arderii grasimilor.
Pentru cei la dieta de slabire suplimentarea cu vitamina D asigura ca nu au deficiente. Dar nu ii va transforma in furnale de ars grasimi.
Probabil ca ai niveluri prea mici de vitamina D
Iti spui: "atunci nu e nevoie sa ma gandesc la suplimentarea cu vitamina D; sunt sanatos asa ca nu am de ce sa imi fac griji". Dar nu este asa. Peste 41% din adulti au deficiente de vitamina D; adica 4 din 10 persoane.
De ce un pocent atat de mare? Nivelurile sanguine de vitamina D sunt date de genetic, dieta si expunera la soare. Majoritatea are parte de o expunere infima din cat ar fi nevoie, in special in sezonul rece. In plus, este putin probabil sa ai o dieta bogata in vitamina D. Combina astea si obtii furtuna perfecta pentru o deficienta de vitamina D.
Ce fel de vitamina D sa iei
Daca ai niveluri sanguine mai mici de 20 ng/ml ar trebui sa iei intre 1000 si 5000 U.I./zi, pana ce ajungi la niveluri normale. Si cauta suplimente cu D3, nu cu D2.
Poti lua vitamina D zilnic, de regula cu mese grase. Sau poti lua doua doze mari saptamanale.
Referinte