Ai intrat vreodata intr-o sala de forta si sa vezi pe toti tipii carand dupa ei bidoane de 2L de apa? Faci parte din aceasta "gasca"? S-au te uiti la ei cu mirare si te intrebi ce rost are? Adevarul este ca sa bei apa (mai ales in cantitatile corecte in functie de marimea ta) are multe beneficii. Culturistii, cross-fiterii, powerlifterii si orice alti sportivi stiu asta, si de aceea tin mereu la indemna cantitati semnificative de apa.
Corpul uman este 73% apa: poti spune ca organismul uman este precum un vehicul, dar in loc sa functioneze pe benzina functioneaza cu apa. Dar, pierdem apa de-a lungul zilei, chiar daca nu ne dam seama. Transpiratia (chiar si in cantitati mici) elimina apa din corp si la fel si urinarea sau defecatia. Pe masura ce din corp sunt eliminate cantitati mici sau mari de apa, este datoria noastra sa refacem rezerva. Recomandarea standard pentru consumul zilnic de apa este de 2 litrii pe zi. Dar nu este multa stiinta in spatele acestei recomandari. O metoda mai buna de a determina ce cantitate de apa trebuie sa bei zilnic este de a iti imparti la 30 greutatea in kilograme pe care o ai. De exemplu, o femeie de 63 de kilograme va avea nevoie de aproximativ 2,1 L de apa pe zi (63/30 = 2,1). Spun aproximativ pentru ca mai conteaza si daca este vara sau iarna, cat efort fizic faci si cat de predispus la transpiratie esti. Cu cat transpiri si elimini apa mai multa cu atat trebuie sa cresti si nivelul de hidratare.
De ce este apa atat de importanta?
Performanta fizica
Exercitiile fizice cresc temperatura corpului ceea ce determina activarea glandelor sudoripare, care elimina transpiratie (apa) pentru a raci corpul. Mecanismul este benefic pentru reducerea temperaturii corpului dar poate duce la deshidratare. Deshidratarea duce la ameteala, lesin, slabiciune, oboseala, palpitatii si alte probleme cognitive. In timpul activitatii fizice este absolut obligatorie o buna hidratare, mai ales in timpul efortului intens sau a unor temperaturi ridicate. Sa bei suficienta apa inainte de a face sport si in timp ce faci poate descreste stresul oxidativ din timpul efortului intens, muschii fiind alcatuiti 80% din apa. Asta duce la si la cresterea performantelor sportive.
Functionarea creierului
Creierul nu face exceptie cand vine vorba de alcatuirea din apa. Functionarea lui corecta tine de consumul adecvat de apa. La fel ca sistemul muscular, creierul sufera fara apa. Deshidratarea severa poate contribui la confuzie si pierderea memoriei pe termen scurt. Chiar si deshidratarea mica , de 1-3%, poate altera functiile creierului. Pe langa diminuarea functiilor cognitive, ceea ce te poate afecta daca practici sporturi de viteza si in care trebuie sa iei decizii, lipsa apei afecteaza dispozitia si poate provoca anxietate si creste frecventa migrenelor.
Slabire
Consumul adecvat de apa te poate ajuta sa slabesti, apa reducand foamea si imbunatatind metabolismul. Intr-un studiu, cresterea metabolica a fost evidenta timp de o ora si jumatate, cu 24-30%, dupa ce subiectii au baut doar 500 ml de apa. Sa bei apa mai ales cu 30 de minute inainte de a manca duce la cresterea satietatii sir reducerea cantitatii de mancare consumata.
Intr-un alt studiu, cei care au baut 500 ml apa inainte de a face sport au scazut in greutate cu 44% mai mult dupa 12 saptamani decat cei care nu au baut apa inainte de a face sport. Acest fenomen se leaga de un punct anterior, si anume cresterea performantelor fizice. Cum muschii sunt 80% apa este logic ca daca bei apa inainte de a face sport slabesti mai mult, pentru ca hidratarea creste abilitatea de a face un volum mai mare de exercitii fizice.
Remedierea constiparii
Consumul redus de apa este un factor pentru constipare: apa "impinge" ceea ce ramane dupa digestie in stomac, intestine si colon. Ca si muschii, aceste organe au nevoie de apa pentru a functiona corect. Daca nu bei suficienta apa, organele care misca mancarea digerata extrag apa din ea si astfel apare constipatia. Daca bei suficienta apa acest risc nu apare.
Functiile rinichilor
Principala functie a rinichilor este de a filtra toxinele din corp. Ca si in cazul constipatiei, apa determina cat de usor sau greu este sa fie eliminate toxinele. Apa ajuta la filtrarea toxinelor prin excretia de urina; asadar, daca este suficienta apa rinichii nu lucreaza atat de intens sa elimine toxinele. In acest caz urina va fi incolora si inodora pentru ca rinichii dispun de suficienta apa. Daca nu bei suficienta apa urina va fi inchisa la culoare si va avea miros pentru ca rinichii nu elimina putina apa de care dispun si astfel munca le este mult ingreunata.
Beneficii bonus
- Sa bei apa rece poate fi mai benefic pentru a slabi, corpul fiind nevoit sa o incalzeasca, ceea ce creste consumul de energie.
- Apa carbogazoasa este mai eficienta in lupta cu constipatia.
Referinte