Substanta activa: efedra sinica
Efedra, sau Ma huang in chineza, este o specie de ciuline, cu o inaltime de 30-50 cm, care provine din China, dar in prezent se gaseste si in zona marii Mediteraneene, India si America de Sud. Aceste specii de ciulini cresc in zonele cu sol nisipos sau montan.
Efedra este folosita de peste 5000 de ani in China. Medicii chinezi din antichitate prescriau ceaurile de efedra pentru raceli, tuse, astm, dureri de cap si febra mare. Efedra ajuta pacientii de astm prin vasodilatarea cailor respiratorii. De regula, efedra se consuma cu miere.
Principalele substante active si stimulante continute de efedra sunt alcaloizii efedrina si pseudoefedrina. Descrierea lor cea mai buna este ca sunt mai slabi decat adrenalina, dar mai puternici decat cafeina. De fapt, cafeina luata in combinatie cu efedra ii sporeste efectele in ceea ce priveste stimularrea metabolismului si a performantei, dar si efectele secundare precum insomnii, stari de nervozitate si iritabilitate.
Pentru ca are in componenta efedrina, este des comparata cu aceasta. Efedra este un stimulent (precum adrenalina) dar si un termogenic (creste temperatura corpului, arzand mai multe calorii). Efedra stimuleaza creierul, creste ritmul cradiac, ocluzioneaza vasele de sange, si dilata caile respiratorii.
Actiunea efedrei si a efedrinei este similara, de aceea ambele sunt interzise in competiti sportive. Efedra in forma sa de planta (ma huang) este mult mai sigura de folosit decat sub forma de extract de alcaloizi, si anume efedrina si pseudoefedrina. Folosirea plantei de Ma huang reduce mult efectele secundare de natura cardiovasculara asociate cu stimulentele.
Efedra stimuleaza sistemul nervos central, imbunatatind dispozitia, reducand oboseala si crescand gradul de vigilenta mentala. Are si abilitatea de a creste nivelele de energie si anduranta; face asta prin cresterea fluxului de sange catre muschi, asigurand un aport mai mare de oxigen si nutrienti. Efedra ridica si rata metabolica bazala, crescand numarul de calorii arse in repaus.
Feedback-ul din lumea sportiva in ceea ce priveste efedra este de natura mixta. Unii spun ca este inferior efedrinei, altii ca are acelasi efect iar altii ca este superior. Se pare ca in ceea ce priveste efectul de stimulare al sistemului nervos central si de suprimare a apetitului, efedra este mai eficienta decat efedrina. In celelalte aspecte sunt similare. Efedra poate fi privita ca varianta naturala a efedrinei sintetice.
Poate avea efecte secundare precum: ritm cardiac neregulat, tensiune arteriala crescuta, dureri de cap, greata, voma, etc. Dar consumarea de Ma huang ca atare reduce foarte mult aceste efecte secundare. Totusi, s-au inregistrat si decese cauzate de extractul de Ma huang, de aceea este interzisa in S.U.A.
Dozele medii de efedra sinica sunt de 100 mg - 400 mg/zi.
Este greu de procurat in forma sa pura de Ma huang; De regula se gaseste in diferite arzatoare de grasimi sub denumirea de efedra sinica. Cand se folosesc astfel de produse, trebuie sa fiti atenti si la extractul standardizat de efedrina din cadrul pastilelor; doza totala zilnica nu ar trebui sa depaseasca 24 mg.
Sportivii pot inlocui efedra cu efedrina HCL si invers.
ATENTIE! Cei care vor sa evite efectele secundare ale medicamentelor de acest fel, pot folosi variante naturale, fara riscuri si foarte eficiente, precum , Fast BURN Extreme, Fast BURN Active si Keto Actives.
Referinte