Deficienta de testosteron este prezenta in viata oricarui barbat pe masura ce imbatraneste. Declinul nivelelor de testosteron se intampla din mai multe motive fiziologice, dar efectele nu sunt deloc benefice, ducand la boli de inima, masa musculara redusa, masa osoasa redusa si stare proasta fizica si emotionala.
In astfel de situatii se pune accent mai ales pe refacerea nivelelor de testosteron si/sau pe terapia de inlocuire a testosteronului; dar in ultimul timp a inceput sa se acorde o atentie sporita si nivelelor de estrogen la barbati! Chiar daca estrogenul este hormonul asociat cu femeile, in ultima vreme s-a descoperit importanta sa in sanatatea barbatilor. De exemplu, in randul barbatilor cu boli de inima, nivelele prea mici sau prea mari de estrogen au fost asociate cu o mortalitate mai mare. Cei cu nivele medii de estrogen au avut rata de surpavietuire cea mai mare, ceea ce ne arata importanta unei bune balante hormonale.
Refacerea nivelelor de testoteron are un impact pozitiv asupra sensibilitatii la insulina si reducerea colesterolului total, a masei adipoase, a circumferintei in talie si a citochinelor pro-inflamatoare asociate cu arteroscleroza, diabet si sindrom metabolic. Desigur, nivelele mari de testosteron inseamna si masa musculara mai mare, aspect pozitiv atat pentru sanatate cat si pentru aspectul fizic.
Cum am spus, cel mai adesea se foloseste terapia de inlocuire a testosteronului pentru a remedia cazurile medicale. Dar studiile de specialitate asupra riscurilor unor astfel de terapii pe termen lung (ani de zile) sunt putine. Asa ca decat sa te concentrezi doar pe "reumplerea" testosteronului pierdut, mai bine tii cont si de rolul estrogenului in balanta hromonala si cum influenteaza deficientele de testosteron, atat la varste inaintate cat si la varste tinere.
De ce scad nivelurile de testosteron
DHEA: Acest hormon poate urma cai metabolice care duc fie la formarea de testosteron fie de estrogen; asadar poate fi un factor important in determinarea balantei dintre testosteron si estrogen. Pe masura ce inaintezi in varsta acest hormon scade, compromitand abilitatea de a produce la fel de mult testosteron.
Aromataza: Aceasta enzima este cruciala pentru ca este cea care transforma testosteronul in estrogen. Pe masura ce imbatranesti nivelele aromatazei cresc, asa ca testosteronul liber este diminuat iar estrogenul este crescut. Acelasi efect il pot avea si diferite chimicale la care ne expunem zilnic in viata moderna, precum BPA.
Obezitate: Nivelele foarte mari de insulina (asa cum se inregistreaza la persoanele obeze dar si la cele supraponderale) suprima actiunea hormonului luteinizant, ceea ce poate reduce nivelele de testosteron.
Masa adipoasa crescuta pe talie este asociata cu nivele mari ale enzimei aromataza. Asta duce la formarea unui cerc vicios de exces de grasime abdominala. Acest cerc reduce si mai mult testosteronul. Indiferent de varsta, cu cat ai nivele mai mari de grasime cu atat ai o conversie mai mare de estrogen din testosteron, si implicit nivele mici de testosteron liber. Chiar si in randul utilizatorilor de steroizi, riscul de aromatizare este mai mare la cei cu nivele mai mari de grasime!
SHBG (Sex hormone-binding globulin): Nivelele de SHBG cresc odata cu varsta dar si din cauza unei diete proaste si a sedentarismului. SHBG este o enzima care se leaga de testosteron si il inactiveaza. Cresterea SHBG alaturi de cresterea nivelelor de aromataza duc la o sporire neta a estrogenului si o descrestere mare a testosteronului liber (testosteronul activ, cel care isi poate manifesta trasaturile anabolice si androgenice).
Ficatul: Sanatatea ficatului este foarte importanta in mentinerea unei bune balante hormonale, dar multa lume nu stie asta. Ficatul este cel care inlatura excesul de SHBG si estrogen, asa ca este important sa ai functii hepatice impecabile. Pe langa dieta, suplimente precum Liv 52 sau Essentiale Forte N sunt de mare folos.
Testosteron contra estrogen
Testosteronul si estrogenul sunt inrudite, dar efectele pe care le au sunt foarte opuse. Testosteronul imbunatateste masa musculara si densitatea osoasa si are un efect pozitiv asupra inimii, creierului si vaselor de sange. Nivelele prea mari de estrogen cresc riscul barbatilor de a suferi de boli cronice. Cum estrogenul este sintetizat in celulele grase, prima actiune pentru a il reduce este de a iti modfica stilul de viata astfel incat sa slabesti. Este nevoie de exercitii fizice si dieta, pentru a imbunatati sensibilitatea la insulina si a scadea masa adipoasa.
Si apoi vin suplimentele care sustin o balanta hormonala buna. Eurycoma longifolia, o planta medicinala numita si tongkat ali, reprezinta o alternativa naturala la terapia de inlocuire a testosteronului (in cazul deficientelor mici de testosteron sau cand ai testosteronul in limite normale dar spre pragul minim). Are efecte pozitive asupra masei musculare, densitatii osoase si sanatatii inimii. Are si un puternic efect anti-glicemic si poate ajuta in prevenirea cancerului de prostata. Pana acum, la dozele terapeutice, nu s-au constatat efecte secundare. Tongkat ali imbunatateste si steroidogeneza testosteronului in celulele Leydig prin inhibarea conversiei de aromataza a testosteronului in estrogen.
Referinte
- Lerchbaum E, Pilz S, Grammer TB, Boehm BO, März W, Obermayer-Pietsch B. High estradiol levels are associated with increased mortality in older men referred to coronary angiography. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2011 Sep;119(8):490-6. doi: 10.1055/s-0031-1284370. Epub 2011 Aug 2.
- Shawn M Talbott, Julie A Talbott, Annie George, Mike Pugh. Effect of Tongkat Ali on stress hormones and psychological mood state in moderately stressed subjects. J Int Soc Sports Nutr. 2013; 10: 28. Published online 2013 May 26. doi: 10.1186/1550-2783-10-28
- Bhat R, Karim AA. Tongkat Ali (Eurycoma longifolia Jack): a review on its ethnobotany and pharmacological importance . Fitoterapia. (2010)
- Ang HH, Sim MK Eurycoma longifolia increases sexual motivation in sexually naive male rats . Arch Pharm Res. (1998)
- Erasmus N, et al Effect of Eurycoma longifolia Jack (Tongkat ali) extract on human spermatozoa in vitro . Andrologia. (2012)