Satul sa cauti prin magazine si pe internet batonul proteic perfect pentru tine? Acum ti-l poti face singur! Urmeaza acesti pasi simpli.
Cumpararea unui baton proteic bun si sanatos nu este o sarcina usoara. Foarte multe astfel de batoane proteice - marea parte, de fapt - contin zahar, grasimi hidrogenate, conservati si alte elemente lipsite de valoare nutritionala. In ciuda acestui fapt, continuam sa le cumparam, pentru ca au in componenta proteine, sunt usor de utilizat, mereu la indemana, si cel putin teoretic, sunt sanatoase.
Acest articol va pune capata acestei nebunii. Dupa ce vei incepe sa iti faci singur batoanele proteice, cu siguranta nu vei mai reveni la cele deja ambalate. Daca iti faci singur batoanele proteice, vor fii mult mai sanatoase, mult mai gustoase si, pe termen lung, mult mai ieftine. In plus, pentru ca le-ai facut singur, vei avea si sentimentul de satisfactie.
Pasii catre prepararea batoanelor proteice
Procesul tehnic de preparare este cat se poate de simplu. Oricine il poate urma.
Pasul 1 - pudra proteica
Alege un tip de pudra proteica si un tip de faina. Ai grija sa alegi o faina care se poate consuma cruda: faina din nuca de cocos, faina de migdale (sau migdale macinate), sau o faina pe baza de cereale precum faina de ovaz sau faina de quinoa. Toate se gasesc la magazinele naturiste, si chiar si in unele hipermarketuri.
Pasul 2 - amestecul
Amesteca faina si pudra proteica cu lapte. Poti folosi lapte de vaca, lapte de nuca de cocos, sau lapte de migdale sau soia. Daca vrei, poti adauga si unt de arahide sau de nuca (neindulcit). Trebuie adauga suficient lichid incat sa se obtina un aluat asemanator cu cel de paine. Scopul final este acela de a obtine un aluat pe care sa il poti modela in forma de batoane.
Pasul 3 - modelarea batoanelor proteice
Modeleaza aluatul obtinut in batoane. Daca aluatul este prea lipicios sau prea moale pentru a fii modelat, se mai adauga faina sau pudra proteica, pana se obtine consistenta buna. Trebuie sa poti modela batoanele, asa ca este esential ca aluatul sa fie suficient de uscat.
Si invers, daca dupa ce amesteci ingredientele, aluatul este prea uscat, se adauga lapte, pana se obtine consistenta dorita. Pune cate putin lapte deodata ca sa nu il faci prea lichid, si apoi sa fi nevoit sa adaugi iar faina sau pudra proteica.
Pasul 4 - toppingul
Topiti ciocolata neagra (cu cat mai neagra cu atat mai bine - mai putin zahar, mai multi antioxidanti) la bain-marie (intr-un bol pus deasupra unui vas cu apa clocotita). Se poate topi si la microunde. Cand este topita, se scufunda batoanele in ea, se scot si se scurd cu grija, se aseaza pe un platou.
Pasul 5 - congelarea
Puneti batoanele in congelator 30-60 de minute, pana sunt bine solidificate, si gata, asta este. Sunt gata de mancat, sau de impachetat si luat cu tine oriunde te duci.
Odata ce capatati experinta, va puteti juca cu ingredientele. Faceti-va de cap!
Mai jos va voi da ingredientele de la cateva retete de batoane proteice. Pentru a le prepara urmati pasii de mai sus. Cantitatile sunt pentru un baton.
Baton proteic cu nuca de cocos si vanilie
Ingrediente:
- jumatate de ceasca de pudra proteica de vanilie;
- un sfert de ceasca fulgi de cocos;
- un sfert de ceasca faina de cocos;
- un sfert de ceasca lapte;
- 30 de grame de ciocolata neagra 85% topita;
Factori nutritionali:
- 212 calorii;
- 13 g grasime;
- 8.8 g carbohidrati;
- 16.6 g proteine;
Baton proteic cu portocala si fructe goji
Ingrediente:
- o jumatate de ceasca de pudra proteica cu gust neutru sau de vanilie;
- trei sferturi de ceasca de migdale macinate;
- un sfert de ceasca de faina de cocos;
- trei sferturi fructe uscate de goji (se gasesc la magazine naturiste dar si la toate hipermarketurile);
- un sfert de ceasca lapte de nuca de cocos;
- o lingurita de esenta de vanilie;
- o lingurita coaja rasa de portocala;
- o lingurita de pudra de chilli (optional, dar recomandat - da batonului un gust intens);
- 40 grame cicolata neagra 85% topita;
Factori nutritionali:
- 256.8 calorii;
- 16.5 g grasimi;
- 12.5 grame carbohidrati;
- 13.5 grame proteine;
Batoane proteice rosu de catifea cu seminte de dovleac
Ingrediente:
- 2 sfecle de zahar mici, coapte in cuptor;
- o jumatate ceasca pudra de vanilie;
- un sfert faina de cocos;
- un sfert ceasca de lapte;
- o lingura unt de seminte de dovleac (sau de arahide sau migdale - ce este disponibil);
- 40 grame ciocolata neangra 85% topita;
Factori nutritionali:
- 200 calorii;
- 9.35 g grasimi;
- 8.7 g carbohidrati;
- 17.5 g proteine;
Referinte