Puterea polifenolilor: beneficiile resveratrolului
S-a demonstrat deja ca resveratrolul poate creste nivelurile de testosteron, poate ajuta la construirea de masa musculara si poate arde grasimea corporala. Dar beneficiile resveratrolului merg si mai departe. Intai, trebuie sa stii cate ceva despre polifenoli.
Polifenolii sunt metaboliti care in general protejeaza plantele de ultraviolete sau de atacul patogenilor. In trecut se credea ca sunt chimicale care dau culoarea specifica anumitor plante, sau care dau o anumita aroma si miros unor plante.
In ultimii ani ne-am mai desteptat si am vazut potentialul acestor polifenoli pentru sanatatea umana. Stiinta din spatele lor este abia la inceput, dar am inceput sa izolam si sa intelegem polifenolii individuali si rolul lor in sanatatea umana. Printre polifenolii care au atras cel mai mult atentia cercetatorilor a fost resveratrolul, un polifenol care se gaseste in cantitati mai mari in struguri, mere, afine, prune si arahide.
Sportivii cunosc aceasta substanta datorita capacitatii sale de a ridica testosteronul, a scadea estrogenul, a reduce rezervele de grasime, sau pentru ca face celulele musculare tinere sa devina mai lungi si mai groase, dar o lucrarare recenta din jurnalul " Food Science & Nutrition" descrie si alte beneficii ale acestei substante uimitoare.
Beneficiile principale ale resveratrolului
Resveratrolul si diabetul
Resveratrolul reduce glicemia atat la diabeticii de tip I cat si de tip II, creste transportul glucozei, imbunatateste sensibilitatea la insulina si protejeaza celulele pancreatice de inflamatii.
Resveratrolul si bolile cardiovasculare
O serie de studii au aratat ca polifenolii pot fi anti-aterosclerotici, anti-hipertensivi, anti-ischemie miocardică, anti-atac cerebral si anti boli de inima in general. Fac toate acestea prin sporirea biodisponibilitatii oxidului nitric, afectarea pozitiva a profilului lipidic si pentru ca sunt un puternic antiinflamator.
Resveratrolul si Alzheimer
Un contributor la Alzheimer este producerea in exces de specii reactive de oxigen, iar resveratrolul reduce avariile provocate de acestea, pe langa faptul ca are proprietati anti-amiloidogenice.
Resveratrolul si cancerul
Resveratrolul inhiba celulele canceroase; poate proteja si ADN-ul.
Resveratrol: cat sa iei si de unde
Ca la toti polifenolii, este greu sa te supradozezi cu resveratrol. Singurul efect secundar cunoscut legat de resveratrol este diareea, si acestea sunt cazuri izolate.
Absortia este in general o problema la polifenoli, dar resveratrolul se absoarbe destul de bine, in proportie de 70%. Dar biodisponibilitatea sa poate ramane scazuta din cazua absortiei rapide din intestine si ficat. De aceea este indicat sa iei resveratrolul sub forma de supliment nutritiv. Unul de calitate!
Cauta suplimente cu resveratrol care a fost dizolvat in esteri care ii sporesc absortia, precum amestecuri de gliceride cu esteri de glicoli.
Nu se stie exact doza terapeutica de resveratrol, dar se pare ca 200 mg/zi este suficient pentru sanatatea generala, dar pentru a ridica testosteronul si a mari arderile de grasimi si cresterea masei musculare pot fi necesare pana la 600 mg/zi.
Referinte
- Koushki M et al. Resveratrol: A miraculous natural compound for diseases treatment. Food Sci Nutr. 2018 Oct 26;6(8):2473-2490.