Efectele benefice ale cafelei sunt bine documentate si se cunosc. In acest articol o sa subliniem pe cele mai importante, dar o sa aratam si neajunsurile acestei bauturi.
De ce ar trebui sa iubesti cafeaua
#1: Cafeaua iti sporeste starea de spirit si atentia. Cafeaua contine cafeina, asa ca iti poate spori dispozitia si atentia. De aceea cafeaua este grozava cand trebuie sa faci un proiect important, sa treci peste anumite sarcini dificile sau sa iti dea motivare la exercitiile fizice.
#2: Cafeina te poate ajuta sa ramai in priza cand nu ai energie. Multi beau cafeaua dimineata, dar nu este cel mai bun moment. Cortizolul este oricum ridicat dimineata devreme, asa ca vei beneficia mai mult de pe urma cafelei pe masura ce nivelurile naturale de cortizol scad - intre 9 si 11 dimineata
#3: Cafeaua poate reduce riscul de cancer. Cafeaua a fost demonstrata ca poate reduce riscul de cancer, reducand si riscul de mortalitate asociat cu cancerul. Cafeaua contine antioxidanti care te protejeaza de cancer. De exemplu, antioxidantii din cafea imbunatatesc functiile hepatice pentru a putea metaboliza mai eficient estrogenul, scazand riscul de cancer de san, prostata, ovare si testicule.
#4: Cafeau combate diabetul de tip 2. Cafeaua moduleaza glicemia si imbunatateste sensibilitatea la insulina. Cafeina luata separat nu are acest efect, scazand sensibilitatea la insulina. Asadar cel mai probabil antioxidantii din cafea au acest efect. Desigur, cafeaua nu este un panaceu - daca pui zahar in cafea sau o bei alaturi de ceva dulce, anulezi efectele benefice.
#5: Cafeaua reduce durerea si febra musculara. Daca bei cafea cu regularitate, poate ai observat ca ai dureri mai mari sau dureri de cap cand sari peste ea. Asta pentru ca, cafeaua se leaga de receptorii durerii, diminuand senzatia. Este o unealta grozava si pentru reducerea durerilor musculare cauzate de febra musculara si refacerea rezervelor de forta si energie dupa un antrenament dur.
#6: Cafeaua este buna pentru inima. Hipertensiunea, atacurile cerebrale si alte boli cardiovasculare sunt mai putin probabile la bautorii de cafea. De ce? Cafeaua imbunatateste sanatatea sistemului cardiovascular prin sporirea productiei de oxid nitric (o molecula care dilata vasele de sange si le ajuta sa ramana flexibile). Pe termen lung, cafeaua imbunatateste tensiunea arteriala, nu o creste (acesta fiind raspunsul pe termen scurt).
#7: Cafeaua te face mai bun, mai rapid si mai puternic. Pe langa sporirea motivatiei, cafeaua imbunatateste si puterea, anduranta si forta.
#8: Cafeaua ajuta la mentinerea greutatii. Daca bei cafea neagra, te poate ajuta la mentinerea greutatii prin imbunatatirea sensibilitatii la insulina si cresterea usoara a metabolismului. Cresterea metabolica este mica dar masurabila.
#9: Cafeaua reduce riscul de boli hepatice. Bolile hepatice sunt in crestere din cauza dietelor precare si obezitatii. Cafeaua protejeaza ficatul prin mai multe mecanisme.
#10: Cafeaua iti protejeaza creierul. Pe langa sporirea congnitiei, cafeaua are si beneficii pe termen lung asupra creierului, protejandu-l de boli precum Alzheimer si Prakinson.
Partile negative ale cafelei
Pentru multi exista o linie subtire intre prea multa cafea si insuficienta. Cafeina din cafea creste cortizolul, asa ca poate spori anxietatea si insomniile. Daca este cazul tau, e bine sa limitezi cantitatea de cafea la 1-2 cesti pe zi si sa le bei intre 9 si 11 dimineata.
Multi nu isi dau seama ca somnul le este afectat de consumul de cafea. Intr-un studiu, putini din participanti au raportat probleme cu somnul din cauza cafelei, desi toti erau afectati de aceasta negativ, cand au fost monitorizati. Eliminarea completa a cafelei pentru o perioada de timp este binevenita pentru a vedea daca ti se imbunatateste somnul.
Atata timp cat esti inteligent in consumul cafelei, te poti bucura de ea si de efectele sale benefice fara neplaceri.
Referinte