Vreau sa iti povestesc despre o fata numita Cafeina. Cafeina nu este deloc precum Leucina. Cafeina nu este greu de obtinut, complicata sau scumpa. Nu trebuie sa ii iei cadouri scumpe sau sa ii cunosti parintii si va ceda de la prima intalnire. La un concurs de tricouri ude, cafeina a furat fata leucinei si a castigat primul loc. De atunci este cunoscuta ca un stimulent. Cand leucina i-a zis ca este o tarfa, cafeina i-a dat un cap in gura!
De ce este cafeina atat de artagoasa? Cafeina stimuleaza atat sistemul nervos central (SNC) cat si actiunile directe ale muschilor. Efectele ei de crestere ale performantelor fizice nu sunt foarte relevante pentru culturisti, pentru ca eficienta cafeinei scade la activitatile scurte ca durata, avand efecte minime cand vine vorba de efort anaerob. In plus, cresterile temporare ale performantelor nu sunt relevante pentru culturisti, decat daca duc si la un anabolism mai mare in urma antrenamentelor. Utilizarea cafeinei ca arzator de grasimi este mult supraapreciata. Da, induce termogeneza, oxidarea grasimilor si lipoliza, si creste rata metabolica, dar doar cu 3-11% pentru cateva ore si asta daca se folosesc sute de miligrame. Efectul net se traduce in maxim 100 de calorii arse in plus, intr-o zi. Mai mult, dezvolti toleranta la efectele ei.
De aceea in experimentele pe termen lung, consumul de cafeina nu performeaza mai bine decat placebo, in privinta arderii grasimilor. Dar exista si oameni care jurra ca functioneaza. Asta se datoreaza efectelor cafeinei de suprimare a apetitului, ceea ce ii face pe unii sa manance mai putin si automat slabesc. Dar nu datorita arderii directe a grasimilor de catre cafeina.
In mod ciudat, nu este bine sa uzi cafeina inainte de a o consuma. Suplimentarea cu cafeina este mai eficienta sub forma de anhidra (pulbere/pastile), decat formele de cafeina dizolvate in lichide, precum cafeaua.
Principala atractie fata de cafeina este psihologica. Pur si simplu este foarte excitanta! Cafeina combate oboseala si efectele nocive ale lipsei somnului, reduce efortul perceput, creste toleranta la durere si pentru anumite sarcini imbunatateste concentrarea mentala peste nivelurile normale. Anuleaza si efectele adverse ale antrenamentelor facute la timpul nepotrivit din ritmul tau circadian, precum dimineata foarte devreme.
Combina toate acestea cu faptul ca este extrem de ieftina, si este legala (spre deosebire de multe droguri psihoactive asemanatoare), multi se bucura de ea zi de zi. Dar ar trebui sa stii ceva despre fata asta! Este instabila mental! Da, sa spui asta despre o femeie este ceva evident, dar cafeina este o adevarata cersetoare de atentie si trebuie tratata cu precautie. Nu o poti invinovati! Cafeina este cel mai abuzat drog psihoactiv din lume, inca de la nasterea sa, candva prin secolul 9. Nu spun ca este bolnava psihic, precum heroina, iar toxicitatea actua necesita cateva grame serioase de cafeina (chiar daca 5 grame pot fi fatale), dar si consumul moderat de cafeina duce la cresterea tolerantei, efecte secundare si dependenta.
La o doza de 750 mg/zi toleranta este completa, ceea ce inseamna ca, cafeina nu iti mai aduce niciun beneficiu. Dozele mai mici induc toleranta incompleta, dar efectele secundare pot aparea de la 200 mg/zi, inclusiv anxietate crescuta. Afectarea negativa a somnului este un alt efect intalnit des, cafeina avand o perioada de injumatatire de 5 ore, ceea ce inseamna ca o cafea tare (200 mg cafeina), bauta cu 10 ore inainte de somn, tot lasa 30 mg de cafeina activa in corp. Oamenii nu traiesc aceste efecte secundare astfel, pentru ca psihologic suntem setati sa detectam numai diferente ale starilor mentale si nu putem detecta valori absolute. Asta te face sa crezi ca functioneaza doar in timp ce efectele se acumuleaza, ceea ce dureaza 30-90 de minute, si crezi ca efectele au disparut dupa ce acestea ating apogeul si incep sa scada. Dar scaderea nu este brusca, necesita timp; acest timp nu il detectam si avem impresia ca nu mai are niciun efect asupra noastra (cand de fapt are).
Simptomele de sevraj apar si la doze de doar 100 mg/zi. Adica o ceasca normala de cafea. Un studiu a descoperit ca a te abtine de la a consuma doar 41 mg/zi timp de 30 de ore, scade fluxul de sange catre anumite parti din creier cu 19-32%. Cele mai des intalnite simptome de sevraj sunt durerile de cap, oboseala, lipsa energiei/activitatii fizice, stare de veghe scazuta, somnolenta, stare de multumire proasta, stare de spirit scazuta, dificultati de concentrare, iritabilitate si gandire incetosata. Sevrajul este cu mult mai raspandit decat crede lumea. Multi presupun ca drogurile legale sunt sigure si asociaza sevrajul doar cu drogurile ilegale, chiar daca nu exista absolut nicio legatura intre toxicitatea unui drog si dependenta pe care o da si statulul lui legal.
Multe studii au supraestimat efectele pozitive ale cafeinei (si pe steroizi.ro sunt articole care ridica in slavi cafeina, bazat pe acele studii), pentru ca nu au exclus consumatorii uzuali de cafeina. Asta inseamna ca in timpul studiilor multi participanti erau in sevraj, iar utilizarea cafeinei doar ii scoatea din aceasta stare. Daca sesiunile de antrenament sunt mult mai proaste cand nu folosesti stimulente, este posibil sa te afli in sevraj. Sevrajul cauzeaza si rigiditate musculara si slabiciune.
Severitatea si durata sevrajului tine de doza, dar cel mai rau se simte dupa 3 zile, iar dupa 9 zile dispare. Dupa aceasta perioada, o sa fii surprins cat de bine te pot face sa te simti doar 100 mg de cafeina, luate pe stomacul gol.
Concluzia privind cafeina
Aceasta fata este perfecta pentru o aventura de o noapte, si ieftina, dar nu te incurca cu ea pe termen lung. Te va seca de viata si te va face sclavul ei. Daca acum ai cu ea o relatie mai serioasa decat prieteni cu beneficii, pune-i capat imediat. Cheam-o din nou peste 9 zile si nu folosi mai mult de 100 mg/zi, de preferat sub forma de pulbere.
Referinte
- Juliano LM, Griffiths RR. Psychopharmacology (Berl). A critical review of caffeine withdrawal: empirical validation of symptoms and signs, incidence, severity, and associated features. 2004 Oct;176(1):1-29.
- Davis JK, Green JM. Caffeine and anaerobic performance: ergogenic value and mechanisms of action. Sports Med 2009;39(10):813-32.
- Tarnopolsky MA. Caffeine and creatine use in sport. Ann Nutr Metab. 2010;57 Suppl 2:1-8.
- Mora-RodrAguez R, PallarA©s JG, LA3pez-Samanes A, Ortega JF, FernA!ndez-ElAas VE. Caffeine ingestion reverses the circadian rhythm effects on neuromuscular performance in highly resistance-trained men. PLoS One. 2012;7(3):e33807.
- Field AS, Laurienti PJ, Yen YF, Burdette JH, Moody DM. Dietary caffeine consumption and withdrawal: confounding variables in quantitative cerebral perfusion studies? Radiology. 2003 Apr;227(1):129-35.
- Snel J, Lorist MM. Effects of caffeine on sleep and cognition. Prog Brain Res. 2011;190:105-17.
- Jeukendrup AE, Randell R. Fat burners: nutrition supplements that increase fat metabolism. Obes Rev. 2011 Oct;12(10):841-51.
- Goldstein ER, Ziegenfuss T, Kalman D, Kreider R, Campbell B, Wilborn C, Taylor L, Willoughby D, Stout J, Graves BS, Wildman R, Ivy JL, Spano M, Smith AE, Antonio J. International society of sports nutrition position stand: caffeine and performance. J Int Soc Sports Nutr. 2010 Jan 27;7(1):5.