Calciul, considerat in general o componenta cheie pentru mentinerea densitatii si rezistentei oaselor, are si alte proprietati benefice, precum scaderea tensiunii si, mai important, atat pentru femei cat si pentru barbati, ajuta la scaderea in greutate.
De exemplu, calciul poate scadea nivelul colesterolului. Intr-un studiu recent s-a aratat ca oamenii cu un nivel de colesterol ridicat, intre 240 si 260, au redus cu 6% cantitatea totala de colesterol atunci cand au suplimentat cu 1,800 miligrame calciul. Si partea buna este ca, colesterolul rau (LDL - lipoproteinele cu densitate mica), cel care provoaca majoritatea bolilor de inima, a scazut cu 11%.
Dar este mai mult. S-a aratat ca, calciul ajuta la scaderea in greutate. Un studiu recent a aratat ca odata cu cresterea cantitatii zilnice de calciu asociata cu consumul normal de proteine, s-a inregistrat si o crestere a lipidelor fecale si al consumului de energie cu pana la 350 de calorii pe zi.
O multitudine de cercetari au aratat ca, calciul duce la pierderea in greutate si mai ales la reglarea metabolismului grasimilor (cu posibile efecte asupra lipolizei, oxidarii grasimilor, lipogenezei, cresterea consumului de energie si suprimarea apetitului), fiind un supliment important pentru cei care vor sa slabeasca.
De exemplu, un studiu din 2002 a observat efectele administrarii de calciu la adulti obezi care tineau cure. S-a descoperit ca o dieta bogata in calciu (1200-1300 mg/zi) a dus la o scadere mai mare in greutate si tesut adipos decat la cei care aveau o dieta saraca in calciu (400-500 mg/zi).
Un alt studiu publicat in noiembrie 2004, a aratat ca o dieta bogata in calciu poate preveni recastigarea greutatii si grasimii pierdute.
Concluzia este ca suplimentarea cu calciu este benefica mai ales pentru cei care vor sa piarda in greutate, si in special grasime, si pentru a impiedica ca aceasta grasime sa revina.
Referinte