Aceasta lucrare, publicata in "Cancer Epidemiol Biomarkers", face parte dintr-un studiu mai amplu - "American Cancer Society Cancer Prevention Study II Nutritional Cohort" care a avut loc intre 1992 si 2009 si a inclus 4760 de participante. Perioadele lungi si numarul mare de participanti sunt mereu doi indicatori ai calitatii studiului.
Participantele au fost femei trecute de menopauza, iar rezultatele studiului au aratat ca cele care faceau mult sport au avut un risc de cancer de san mai mic cu 25%. Chiar si cele care faceau un efot fizic moderat, mers 7 ore pe saptamana, au avut o descrestere a riscului de cancer de san cu 14%. Partea proasta este ca cele din grupul cu riscul cel mai redus (25%) au trebuit sa faca 42 de ore de exercitii fizce pe saptamana. Daca nu te dedici in totalitate acestui aspect, si nu ai mult timp liber la dispozitie, sansele sa reusesti sa ai un volum de efort fizic atat de mare sunt extrem de mici.
Dar cum am spus deja, oricat ar dura efortul fizic, exista o scadere a riscului de cancer de san.
Desigur, ca intotdeauna, s-au observat aceste efecte facand exercitii fizice aerobe de joasa intensitate. Ar fi interesant sa se observe si impactul exercitiilor cu greutati asupra cancerului de san, raspunsul hormonal fiind foarte diferit de cel la exercitiile aerobe.
Si un alt aspect important, persoanele care fac exercitii fizice mai des si regulat au de regula si obiceiuri mai sanatoase, precum o dieta mai bogata in fructe si legume si alte alimente integrale.
Referinte
- Hildebrand J S, Gapstur S M, et al. Recreational Physical Activity and Leisure-Time Sitting in Relation to Postmenopausal Breast Cancer Risk. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2013 October; 22 (10):1906-12. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-13-0407