Cand sa iei BCAA

Publicat in

Cand sa iei suplimentele cu BCAA pentru a fi cat mai eficiente si a obtine cele mai bune rezultate in urma lor.

Multi stiu de existenta BCAA dar nu multi stiu si ce fac. BCAA este un supliment foarte eficient daca este luat la momentul potrivit si in dozele potrivite. 

BCAA vine de la aminoacizi cu lanturi ramificate, numele venind de la structura lor chimica, avand aflorimente bifurcate care arata ca niste ramuri. BCAA sunt compusi din 3 aminoacizi, leucina, izoleucina si valina.

Intr-un studiu, triatletii care au consumat BCAA timp de 8 saptamani si-au crescut masa musculara si forta cu aproape de doua ori mai mult decat sportivii care au folosit doar un supliment cu pudra din zer, fara BCAA in plus. Rezultatele acestea depind mult de momentul cand iei suplimentul, asa ca ar trebui sa stii cand sa utilizezi BCAA.

Diferentele dintre aminoacizi si BCAA

Multora le este greu sa faca diferenta intre suplimentele cu BCAA si cele cu aminoacizi. Dar aceste doua suplimente sunt procesate diferit de corp si induc efecte diferite. Intelegerea diferentelor dintre ele iti poate sugera cand sa iei BCAA-urile. 

Cum probabil stii deja, muschii iti sunt alcatuiti din proteine. Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi. Asa ca daca vrei mai multe proteine pentru muschi mai mari vrei ca aminoacizii sa fie transformati in proteine, proces numit sinteza proteinelor. 

BCAA sunt componente esentiale in procesul mentionat anterior de convertire al aminoacizilor in proteine. Actioneaza precum caramizi pentru construirea de muschi. Fiecare din cei 3 aminoacizi cu lanturi ramificate are un rol vital in proces. 

Cand consumi aminoacizi acestia merg direct la ficat unde sunt convertiti in energie sau trec mai departe pentru a fi folositi pentru repararea si reconstruirea tesuturilor. Ajung la muschi doar daca nu sunt convertiti in energie sau folositi in alte zone mai vitale. 

BCAA sunt diferiti. Nu merg la ficat si merg direct la muschi unde sunt folositi pentru energie si repararea muschilor. De aceea BCAA sunt atat de populari in culturism. 

Rolul celor 3 BCAA

Cand si de ce iei BCAA are de a face cu rolul pe care il au in culturism. Pe langa construirea de tesut muscular, BCAA sunt eficienti si in intarzaierea oboselii in timpul efortului fizic, sporirea arderii grasimilor, forta si concentrare mentala. Fiecare aminoacid constituent joaca un anume rol in functiile BCAA.

Leucina

Leucina ajuta la sinteza proteinelor si duce la cresteri musculare. Leucina este principalul aminoacid esential care incepe procesul de combinare al celorlalti aminoacizi pentru a produce muschi.

Leucina creste si nivelele de insulina, un hormon foarte anabolic care stimuleaza si mai mult sinteza proteinelor. Stimuleaza si secretia de hormon de crestere, care reduce cortizolul si descompunerea muschilor (catabolism).

Izoleucina

Se stie ca sinteza proteinelor ajuta la combaterea ingrasarii. BCAA creste sinteza proteinelor care in schimb creste arderile calorice si astfel ajuta la slabire. 

Izoleucina activeaza receptori speciali numit PPAR care cresc procesele de ardere ale grasimilor in corp si inhiba stocarea grasimilor. Cand iei izoleucina, corpul incepe sa foloseasca grasimea ca sursa de energie. 

Valina

Aminoacidul triptofan este responsabil de producerea serotoninei care semnaleaza creierului sa secrete serotonina, ceea ce da senzatia de oboseala. BCAA-ul valina concureaza activ cu triptofanul pentru a intra in creier.

A consuma valina inainte de antrenamente poate intarzaia oboseala si reduce cantitatea de triptofan din creier. Astfel BCAA nu numai ca imbunatateste functiile corporale, dar si capacitatile mentale.

hormon de crestere natural

Momentele optime pentru a te suplimenta cu BCAA

Inainte de antrenamente

BCAA este un supliment grozav inainte der antrenamente. BCAA ajuta la descompunerea grasimii pentru a avea energie, ca sa poti trage mai tare la antrenamente. Poti consuma BCAA si imediat ce te trezesti pentru a opri procesele catabolice din corp cauzate dupa o noapte fara hrana.

In timpul antrenamentelor

Este unul din cele mai bune momente pentru a folosi BCAA. Acestia te pot ajuta in timpul antrenamentelor prin furnizarea de energie. Intarzaie si oboseala astfel ca te poti antrena mai eficient si ceva mai mult, plus iti confera o mai buna concentrare. Dar cel mai important, previn catabolismul (descompunerea tesutului muscular) in timpul antrenamentelor lungi si intense. 

Dupa antrenamente

BCAA pot ajuta la repararea si recuperarea muschilor dupa antrenamente. Cresc si sinteza proteinelor si ii ajuta sa creasca. Dar daca iei minim 25 de grame de proteina din zer de calitate dupa antrenamenmte, suplimentarea cu BCAA in acelasi shake proteic devine optionala. 

Dozele

Dozele eficientre sunt mult mai mari decat se recomanda in general. Ar trebui sa fie intre 20 si 40 grame. In timpul antrenamentelor intense dozele ar trebui sa fie intre 30 si 40 grame pe antrenament. 

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.