Exista persoane care iau suplimente sportive, si continua sa o faca in ciuda faptului ca stiu ca nu exista dovezi care sa sustina eficienta suplimentelor in cauza. Dupa ce au inceput sa le ia continua sa le ia, indiferent de ce aud despre suplimentul respectiv.
Cei care au rezultate, au si o frica superstitioasa ca daca indeparteaza unul din suplimentele pe care le iau, progresele o sa dispara. Tiparul unei astfeld de gandiri este similar cu cel al tulburarilor obsesiv-compulsive. Individul este constient de comportamentul irational, dar ii este frica sa il intrerupa din cauza ca se vor intampla lucruri rele.
Acest rationament nu este unic suplimentarii, se poate regasi si la antrenamente si dieta. Chiar si cei foarte educati se agata uneori de credinte irationale, contrazise flagrant de stiinta. Dar sa ramanem la suplimentatie.
Care este partea negativa? Pecuniara? Partial! Cheltui bani pe ceva ce nu iti aduce niciun beneficiu, ci doar imbogatesti companiile de suplimente. Dar in general in viata cheltui bani pe lucruri care au o utilitate indoielnica. Daca suplimentarea nu iti afecteaza serios bugetul, atunci acest argument nu este foarte valid.
Problema este cand investesti prea mult in suplimente care te pot afecta negativ. Iata cateva exemple:
- Am intalnit multe persoane care refuzau sa renunte la shake-ul de dupa antrenament cu care erau obisnuiti de mult timp. De regula era plin de carbohidrati cu indice glicemic mare, precum maltodextrina sau dextroza, si proteina din zer. Uneori aduceau pana la 400 de calorii in dieta. Adica 400 de calorii lichide, cu grad mic de satietate si foarte putini nutrienti; acesta era de regula un motiv important pentru care nu slabeau. Astfel de cocktailuri bogate in carbohidrati nu isi au rostul la majoritatea celor care trag de fiare in mod recreational. Refacerea mai rapida a glicogenului muscular nu isi are sensul decat la sportivii de elita, care se pot antrena si de doua-trei ori pe zi. Utilizarea de astfel de shakeuri in timpul unei cure de slabire poate fi contraproductiva. Mai bine iei aceste calorii din alimente integrale.
- Sa te bazezi pe shakeuri proteice pentru a iti indeplini nevoia zilnica de proteine ridica o probolema similara. Trebuie sa inveti sa mananci proteine integrale de calitate. De multe ori este vorba de lene si obisnuinta.
- Unii cred ca suplimentarea cu BCAA peste o dieta deja bogata in BCAA are beneficii, in ciuda lipsei dovezilor. Exista unele dovezi ca dozele prea mari de BCAA pot stimula apetitul, un efect deloc util cand vrei sa slabesti. Nota: Sustin suplimentarea cu BCAA in timpul antrenamentelor grele, dar in doze mari. In restul zilei nu este nevoie de BCAA.
- Mega-dozele de omega-3 (10-30 g/zi) sunt populare in unele cercuri si pot fi utile mai ales pentru slabire. Dar pot avea si efecte secundare serioase, de la respiratie urat mirositoare si diaree, pana la sangerari abundente. Uleiul de peste subtiaza sangele, ceea ce poate cauza o proasta coagulare a sangelui daca te tai sau ranesti.
- Un aport mare de calciu ajuta la slabire, dar aportul foarte mare este legat de cancer de prostata.
- Antioxidantii sunt la moda. Par a face totul de la a incetini imbatranirea la a ajuta la recuperarea dupa antrenamente. Dar studii recente arata ca ingestia de antioxidanti din suplimente poate slabi propriul raspuns al corpului la radicalii liberi produsi de antrenamente.
Referinte
- Laviano A, Muscaritoli M, Cascino A, Preziosa I, Inui A, Mantovani G, Rossi-Fanelli F. Branched-chain amino acids: the best compromise to achieve anabolism? Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2005 Jul;8(4):408-14.
- Christensen R, Lorenzen JK, Svith CR, Bartels EM, Melanson EL, Saris WH, Tremblay A, Astrup A. Effect of calcium from dairy and dietary supplements on faecal fat excretion: a meta-analysis of randomized controlled trials. Obes Rev. 2009 Jul;10(4):475-86. doi: 10.1111/j.1467-789X.2009.00599.x. Epub 2009 Jun 1.
- Giovannucci E, Liu Y, Stampfer MJ, Willett WC. A prospective study of calcium intake and incident and fatal prostate cancer. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2006 Feb;15(2):203-10.
- Burger J, Gochfeld M. Perceptions of the risks and benefits of fish consumption: individual choices to reduce risk and increase health benefits. Environ Res. 2009 Apr;109(3):343-9. doi: 10.1016/j.envres.2008.12.002. Epub 2009 Feb 3.
- Ristow M, Zarse K, Oberbach A, Klöting N, Birringer M, Kiehntopf M, Stumvoll M, Kahn CR, Blüher M. Antioxidants prevent health-promoting effects of physical exercise in humans. Proc Natl Acad Sci U S A. 2009 May 26;106(21):8665-70. doi: 10.1073/pnas.0903485106. Epub 2009 May 11.