Cand vine vorba de exercitii, mai mult nu este mereu mai bine

Publicat in

Vrei sa slabesti cu orice pret asa ca incerci sa faci cat mai mult sport zi de zi, pana la epuizare uneori. Nu este o solutie si iata de ce!

Ai avut o zi activa. Ai jucat ceva baschet cu prietenii, ai fost la sala si ai mers mult pe jos. Trackerul fitness iti arata ca ai ars aproape 3000 de calorii pana la ora 9 seara. Nu este deloc rau pentru o zi! Esti obosit, dar satisfacut. Si cu toate acestea cand te intinzi obosit in pat, iti vine in minte o intrebare: nu puteam arde si mai multe calorii daca trageam putin de mine? 

Desigur, mereu exista modalitati de a arde si mai multe calorii prin activitate fizica. Dar merita oare? Scopul tau principal nu ar trebui sa fie arderea de cat mai multe calorii. 

Multi care se hotarasc sa slabeasca fac o prioritate din asta, deseori punand arderile calorice in fata aportului caloric din dieta (si de multe ori fac combinatia dezastruoasa de a incerca sa arda cat mai multe calorii posibil in timp ce mananca cat mai putine calorii posibil). 
Am cunoscut persoane (si femei si barbati), obsedati de arderile calorice. De regula acestia au o imagine de sine proasta, in privinta aspectului fizic si o tulburare alimentara. Sunt clar in tabara "mai mult este mai bine". Am cunoscut pe cineva care avea ca obiectiv sa arda 4000 de calorii pe zi din activitati fizice; nu isi incheia ziua pana ce bratara fitness ii arata ca a ars 4000 de calorii. Uneori asta insemna sa faca 5-10 minute de sport in casa, aproape de miezul noptii, pentru a obtine cifra magica pe ecran.

Aceste obsesii pentru sport iti pot acapara viata. Ajungi sa te gandesti doar la exercitii fizice, mers pe jos si mancare. Si in cele din urma ajungi sa te simti mereu obosit si sa te accidentezi des, accidentari care nu sunt neaparat grave dar creeaza disconfort si raman cu tine mult timp. 

Acest ciclu vicios este o forma de dependenta de efortul fizic. Este o obsesie neasanatoasa, care are la baza exerciitile fizice pentru a slabi cat mai mult posibil. Si acest fel de comportament iti va face in cele din urma mai mult rau decat bine. 

In industria fitnessului aceasta mentalitate este inca promovata subtil. Mesajul impins in fata de salile de fitness si de multi influenceri din domeniu este de a iti forta mereu limitele, de a face mai mult. Dar focusarea pe "mai mult sport" este o capcana. 

Accentul este pus doar pe aparente si scadere in greutate

Cand scopul tau este sa arzi cat mai multe calorii la un antrenament, probabil obiectivul tau principal este sa slabesti. Poate fi ceva ok pe termen scurt sau daca trebuie sa scazi mult in greutate din motive de sanatate. Dar pe termen lung, nu este sanatos si nici sustenabil. De ce? Din doua motive principale.

1) Mentalitatea "mai mult este mai bine" nu are sfarsit

Este aproape imposibil sa stii cand destul este destul. Sa luam exemplul de mai sus cu 4000 de calorii arse pe zi. Acea persoana mi-a spus ca mereu se gandea daca nu ar putea creste la 4500 de calorii pe zi si daca asta nu ar aduce rezultate si mai rapide si mai vizibile. 

Faci un antrenament pe zi? De ce nu doua sau trei? Alergi 10 km aproape zilnic? De ce nu 15? Si tot asa. 

Asta te pune intr-un ciclu perpetuu de vina si, in mod ironioc, iti ingreuneaza tot procesul de slabire:

  • Daca ai ca scop slabirea, cu cat faci mai multe exercitii fizice cu atat iti este mai foame si cu atat iti este mai greu sa urmezi o dieta de slabire cu un deficit caloric. 
  • Cu cat faci mai multe exercitii fizice cu atat te recuperezi mai greu. Daca vrei sa te simti bine, sa eviti accidentarile si sa performezi fizic cat mai bine, antreneaza-te mai putin dar cu mai multa intensitate. Trebuie sa te antrenezi mai destept, nu mai mult! 

slabeste rapid si eficient cu pastile

2) Aspectul fizic este motivul cel mai putin motivant pentru a face sport

Cercetarile arata ca lumea nu este motivata sa faca sport pe termen lung pentru a avea un aspect fizic mai bun. De aceea cei care au scopuri strict legate de aspectul fizic trec cel mai des prin fenomenul yo-yo legat de sport si dieta. 

Cand iti setezi un obiectiv legat de aspectul fizic, lupta dintre sinele viitor (vreau sa incap intr-o masura mai mica la haine, sa am abdomen definit, etc.) si sinele actual (vreau sa mananc prajitura asta ACUM) este in favoarea prezentului, viziunea de sine in viitor nefiind destul de puternica pentru a iti schimba comportamentul acum. Fara un motiv mai profund pentru motivatia ta, este usor sa cedezi tentatiilor de moment. 

Decat sa ai un scop strict estetic, mai bine iti setezi un scop orientat catre performante fizice, aventura sau pentru a deprinde noi aptitudini fizice, a invata noi sporturi sau a face noi activitati fizice. Aceste obiective iti aduc si alte satisfactii si ramai motivat mult mai usor. 

Cardio poate crea dependenta

Problema in marea parte a comunitatii fintess este ca pune accentul doar pe cardio cand se doreste slabirea. 

Desigur, ceva cardio te ajuta si este sanatos. Sa iti cresti pulsul in mod regulat face minuni pentru minte si trup. Nu este deloc rau sa faci saptamanal 150 de minute de cardio de joasa intensitate sau 75 de cardio intens, gen HIIT. 

Cardio poate induce si o stare euforica ("runner’s high"). Asta se poate intampla cu orice forma de activitate fizica aeroba. Acest tip de efort fizic creeaza procese chimice in corp similare cu cele care au loc cand iei opioide (desigur, mult mai putin intense). 

Rezulta o dependenta de cardio; ca sa fim realisti nu putem compara asta cu o dependenta de droguri - este infinit mai usor sa te lasi de dependenta de cardio decat de cea de heroina! 

Dar aceasta dependenta te poate duce la supraantremament cu consecinte reale pentru sanatate, prin uzura excesiva. Ajungi sa te simti tot timpul obosit, te accidentezi des, nu mai te simti motivat, iti scad performantele si te imbolnavesti mai usor. Poate deveni o obsesie nesanatoasa, acaparandu-ti toata viata. 

Antreneaza-te destept

Nu te lasa prins in capcana "mai mult este mai bine". Poate fi nesanatos si iti poate scadea calitatea vietii. 

Mergi la radacina motivarii tale pentru a te antrena si fa anrenamente mai destept, nu mai mult. Daca vrei sa slabesti din motive de sanatate sau ca sa te simti mai bine in propriul corp, cardio nu este raspunsul absolut. Alte forme de cardio foarte utile slabirii sunt HIIT si sprinturile, care iti cresc si performantele fizice si iti conserva mai bine masa musculara.

Ca sa arati mai bine, sa traiesti mai mult si sa ai o conditie fizica mai buna, cardio este o componenta esentiala. Dar la fel sunt si antrenamentele cu greutati, exercitiile de flexibilitate si nutritia. Nu pune prea mare accent doar pe una in detrimentul celorlalte. 

Cel mai important, daca vrei sa faci sportul parte din stilul tau de viata, gaseste o activitate fizica pe care sa iti placa sa o practici. Sa iti placa cu adevarat! Gandeste-te la ceva care iti aduce bucurie in timp ce practici, care iti creste performantele sau iti aduce putina aventura in viata. Poate ca nu iti vine nimic acum in minte, dar sigur vei gasi ceva care sa iti placa. Gandeste-te la ce activitati aveai cand erai mic.

Doar nu lasa sportul sa iti acapareze viata. Daca se intampla, cel mai probabil alte aspecte ale vietii tale sunt in neregula si rezolvarea lor va pune pe fagasul bun si stilul tau de viata in privinta exercitiilor fizice. Sa faci sport trebuie sa fie o sursa de fericire in viata ta, nu o corvoada! 

Referinte

  • Yun Jun Yang. An Overview of Current Physical Activity Recommendations in Primary Care. Korean J Fam Med. 2019 May; 40(3): 135–142. Published online 2019 May 20. doi: 10.4082/kjfm.19.0038
  • David K. Ingledew. David Markland. The role of motives in exercise participation. Psychology & Health. Volume 23, 2008 - Issue 7.

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.