Cafeina nu este utila doar la a imbunatati performantele fizice in timpul antrenamentelor. Conform unui studiu pe oameni facut la Universitatea RMIT din Bundoora, Australia, stimulentul ajuta si la recuperarea dupa efort intens. Cand este combinata cu carbohidrati, cafeina ajuta la producerea de mai mult glicogen in muschii obositi.
Intr-o perioada de 4 ore subiectii au mancat 4 grame de carbohidrati pentru fiecare kilogram cantarit, sub forma de batoane, geluri si bauturi sportive. Intr-o sedinta au primit doar asta (CHO) si intr-o alta sedinta subiectii au primit si cafeina pe langa carbohidrati (CAF). Au primit un total de 8 mg de cafeina pentru fiecare kilogram cantarit, doza totala fiind impartita in doua.
In timpul perioadei de recuperare cercetatorii au prelevat biopsii din muschii picioarelor. Au observat ca, cafeina a grabit rata cu care celulele musculare au produs glicogen, cu pana la 66%.
Cafeina a crescut nivelele insulinei si intr-o masura mai mica si pe cele ale glucozei.
Eforturile de anduranta cauzeaza o crestere a activitatii unor enzime numite AMPK si CaMK, in interiorul celulelor musculare. Ambele enzime sunt implicate in procesele prin care celulele musculare absorb energie. Cafeina a dus la cresterea activarii CaMK.
Dupa o tura de exercitii grele care golesc rezervele de glicogen, cafeina impreuna cu carbohidratii au un efect cumulativ asupra glicogenului absorbit in muschi. Cercetatorii au notat: "rata totala de resintetizare observata in investigatia de fata cu ingestia de cafeina este, din ceea ce cunoastem noi, cea mai mare raportata la subiectii umani. Daca si doze mai mici de cafeina pot avea acelasi efect asupra resintetizarii glicogenului dupa efort fizic intens ramane a fi determinat."
Referinte