Consumul de carne rosie a fost asociat cu ingrasarea din cauza continutului mare de grasimi. Si desi acum stim ca o dieta bogata in grasimi nu ingrasa, totusi carnea rosie este pe lista interzisa a majoritatii dietelor de slabire. Desi exista studii care coreleaza consumul de carne rosie si ingrasarea, exista si studii care nu gasesc nicio legatura intre cele doua. Si la o privire mai atenta, majoritatea studiilor care au gasit o legatura intre carnea rosie si ingrasare au multe vicii care le invalideaza rezultatele.
Consumul de carne si greutatea pe termen lung
"Epic Panacea Study", unul din cele mai recente si mari studii asupra consumului de carne rosie si cresterea in greutate (un surogat pentru ingrasare, cresterea in greutate putand aparea si din alte motive) a concluzionat:
"Consumul total de carne a fost asociat pozitiv cu cresterea in greutate la barbati si femei, la subiecti cu greutate normala sau supraponderali, fumatori sau nefumatori. Cu ajustari in functie de consumul caloric total, un consum de carne rosie de 250 g/ zi va duce la o crestere in greutate cu 2 kg mai mare dupa 5 ani, comparativ cu aceeasi dieta dar fara la fel de multa carne. Asocieri pozitive au fost observate in cazul carnii rosii, carnii de pasare si carnurilor procesate."
Sunt afirmatii grave! Dar daca privesti mai atent studiul si metodologiile folosite, apar slabiciuni majore:
Intai, dietele subeictilor au fost evaluate doar la inceputul studiului nu si pe parcursul anilor urmatori. Se stie ca obiceiurile alimentare ale oamenilor se schimba pe parcursul timpului. Si nu este nevoie sa fii geniu sa iti dai seama ca daca vrei sa urmaresti schimbari in timp, ai nevoie de cel putin doua masuratori (la inceput si final sau pe parcurs). Iar stabilirea aportului de hrana a fost facut folosind chestionare, fiind faimoase pentru inexactitatea lor. Este evident ca datele rezultate nu sunt deloc concludente.
In al doilea rand, in unele centre ale studiului, participantii care au consumat mai multa carne au luat in greutate mai putin decat altii care nu au consumat carne. Cu toate acestea, si in ciuda numarului foarte mare de participanti (103 000 barbati si 270 000 femei), cercetatorii i-au pus pe toti in aceeasi oala. Si stabilirea nivelului de activitate fizica, foarte important in relatia cu obiceiurile alimentare, a fost facut tot prin chestionare. Asa ca nu este concludent care este impactul activitatii fizice asupra cresterilor in greutate.
In al treilea rand, cercetatorii au raportat un efect bazandu-se pe o combinatie de surse de carnuri, dar analizele lor pe sub-grupuri au aratat ca dupa excluderea participantilor cu boli cronice si a celor care nu raportau corect aportul de hrana, s-au descoperit urmatoarele:
- Nu carnea rosie este raufacatorul cand se asociaza cresterea in greutate cu carnea.
- Asocierea cu carnea de pasare a fost atenuata.
- Carnurile procesate au fost cel mai bun prezicator al cresterilor in greutate.
Asta indica ca procesarea, sau factorii asociati cu consumul de alimente procesate sunt cei care fac legatura dintre ingrasare si si aportul de carne, nu carnea in sine.
Si cum am spus deja, in al patrulea rand, si cel mai important probabil, se poate ca aceste cresteri in greutate sa nu fie din cauza grasimii ci datorita maririi masei musculare slabe, sau a ambelor. Carnea este o sursa excelenta de proteine pentru construirea si mentinerea tesutului muscular. Asa ca asocierea dintre cresterea in greutate si carne ar putea fi cauzata de marimea masei musculare la cei care mananca multa carne. Se stie ca proteinele din dieta sunt extrem de importante in dezvoltarea masei musculare in tinerete, de mentinerea si dezvoltarea ei ca adult si mai ales la batranete ajuta la prevenirea atrofierii. La persoanele peste 60 de ani, carnea rosie ajuta la pastrarea masei musculare, si astfel la o forta mai mare, o densitate osoasa mai mare si o sanatate generala mai buna. Asa ca este interesant faptul ca asocierea dintre cresterea in greutate si consumul de carne rosie a fost mai mare la participantii cu varste peste 45 de ani.
O interpretare alternativa a acestor rezultate ar putea fi ca la acesti indivizi cresterea in greutate a fost cauzata de masa musculara, nu de grasime! Aceasta interpretare este in acord cu alte studii, care au concluzionat ca aportul de proteine din carne previne ingrasarea, imbunatateste slabirea indusa de dieta si ajuta la controlul greutatii (grasimii) corporale.
Asadar, studiile care nu masoara compozitia corpului (raportul dintre masa adipoasa si tesutul muscular) nu spun nimic despre rolul carnii (rosie sau de orice fel) in ingrasare sau slabire. Avand in vedere toate aceste vicii majore, concluzia ca un consum mai mic de carne rosie ar ajuta la un control mai bun al greutatii este inselatoare!
Carnea rosie slaba (vita si vitel) comparata cu carnea alba (pasari si pesti)
Carnea alba contine mult mai putine grasimi decat carnea rosie, si chiar mai putine grasimi decat carnea rosie slaba. Deci, ar trebui sa fie mai buna pentru slabit, nu? Doar are mai putine calorii! Dar lucrurile nu stau chiar asa.
Intr-un studiu pe termen lung, doua grupuri de subiecti (atat barbati cat si femei) au fost instruiti sa manance 170 g/zi fie de carne rosie slaba, fie de carne alba, 5-7 zile pe saptamana. Asta a insemnat ca au aparut urmatoarele diferente intre cele doua grupuri:
Aport caloric
- Grupul care a mancat carne rosie slaba: 1828 calorii pe zi
- Grupul care a mancat carne alba: 1650 calorii pe zi
Aport total de grasimi
- Grupul care a mancat carne rosie slaba: 29,3%
- Grupul care a mancat carne alba: 26,7%
Asadar, consumatorii de carne rosie au avut un aport de aproape 200 de calorii mai mult pe zi (178 sa fim mai exacti). Nu s-au facut schimbari ale activitatilor fizice. Dar, dupa 36 de saptamani (9 luni) nu au existat diferente in privinta greutatii intre cele doua grupuri. Teoretic, cum 1 kg de grasime are in jur de 7700 de calorii, excesul caloric al grupului care a mancat carne rosie ar fi trebuit sa duca la o ingrasare de 6-7 kg in aceasta perioada. Chiar daca cele 7700 de calorii dintr-un kilogram de grasime ar fi o supraapreciere, tot ar fi trebuit sa se vada unele diferente mici, tinand cont de caloriile in plus acumulate in 9 luni.
Acest studiu, spre deosebire de cel citat anterior, a fost bine facut, si a implicat tinerea unor jurnale alimentare in care sa notat tot ce a mancat fiecare participant. Asadar, pentru ca un aliment contine mai multe grasimi si implicit mai multe calorii, nu inseamna neaparat ca va ingrasa!
Vita slaba comparata cu peste sau carne de pasare
Un alt studiu a comparat aportul de vita cu cel de carne de pasare si peste. Pentru a nu va plictisii cu alte detalii legate de cum a fost facut studiul, voi spune doar ca toti subiectii au consumat exact acelasi numar de calorii, singurele diferente fiind sursele proteinelor:
- carne slaba de vita;
- piept de pui fara piele si carne de curcan tocata;
- pesti slabi cu carne alba;
69% din proteinele zilnice au provenit din vita, pasare sau peste, iar restul din surse vegetale. Greutatea a fost masurata la fiecare doua zile. Pe timpul studiului subiectii nu au consumat alcool si au mentinut acelasi nivel de activitate fizica. Sursele de proteine au fost rotite intre participanti, la 26 de zile.
La finalul studiului, niciunul dintre subiecti nu a inregistrat diferente in privinta greutatii. Asadar, atunci cand caloriile sunt mentinute constante, sursele proteinelor nu afecteaza greutatea. Asta inseamna ca nu este nimic mai rau la carnea rosie fata de alte carnuri.
Carnea rosie si slabirea
Exista controverse in privinta includerii carnii rosii in dietele de slabire. Un studiu interesant a implicat 500 de femei supraponderale, care au urmat o dieta cu deficit caloric de 500 de calorii pe zi, iar principalele surse de proteine au fost fie carne rosie, fie piept de pui. In tot acest timp au participat la un program de fitness! Greutatea si compozitia corpului au fost masurate la inceputul studiului si la final.
Rezultatele au aratat o scadere semnificativa in greutate, similara la ambele grupuri. Ambele grupuri si-au redus mult masa adipoasa, fara diferente semnificative intre ele. Asta demonstreaza ca slabirea si scaderea in greutate pot fi atinse cu succes prin dieta si sport, indiferent daca sursele proteinelor sunt carnuri rosii sau albe.
Concluzii
Se pare ca nu este nevoie sa eviti carnea rosie cand vrei sa slabesti. Nu exista nimic rau in carnea rosie care o face de nerecomandat celor care vor sa slabeasca sau sa isi mentina greutatea. Si asta se aplica tuturor, barbati sau femei!
Si pentru a fi si sanatosi, carnea rosie este foarte buna. Atata doar ca nu trebuie arsa prea tare in timpul gatirii si nu trebuie consumata carne procesata! De asemenea, incearca sa consumi carnuri rosii de la animale crescute natural, cu surse de hrana naturale, nu fortate sa manance furaje. Consuma si suficiente legume alaturi de carnuri, si ai grija la aportul de carbohidrati! Fa si sport cat mai des, odihneste-te si te vei putea bucura de firptura de vita fara a iti face griji ca te ingrasi sau ca te vei imbolnavi!
Referinte