Ce sa iei daca iei steroizi

Publicat in

Utilizarea de steroizi anabolizanti, fie in scop cosmetic fie in scop medical, vine cu riscuri. O parte din aceste riscuri pot fi diminuate cu suplimentele corecte.

Utilizatorii de steroizi au mai multe lucruri in comun decat muschii mari. Din punct de vedere al sanatatii, toti risca hipertensiune arteriala, colesterol crescut, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, leziuni ale ficatului si rinichilor si altele. Utilizatorii de terapie de substitutie cu testosteron (TRT) de obicei nu trebuie sa-si faca griji in mod excesiv pentru aceste lucruri, sau cel putin nu mai mult decat cei care nu folosesc TRT. Cei care iau doze mai mari de steroizi anabolizanti pentru a se mari, a isi creste forta, etc, risca mai mult

Si testosteronul scazut este nesanatos: pierdere de masa musculara, acumulare de grasime, depresie, oboseala, libidou scazut, disfunctie erectila etc. Insa un nivel ridicat, dar normal, de testosteron vine cu propriile riscuri potentiale. Un nivel ridicat peste normal exacerbeaza mult aceste riscuri. 

Iata suplimentele complementare care te pot ajuta sa gestionezi aceste riscuri. Retine ca nu o sa faca minuni; daca iei doze prea mari de testosteron riscurile raman ridicate orice suplimente ai lua!

1. Resveratrol

O parte din testosteronul pe care il injectezi poate fi transformat in estrogen prin aromatizare. Nivelurile ridicate de estrogen pot duce la retentie de apa, ginecomastie, distributie de grasime specifica femeilor, probleme cu prostata, disfunctii erectile, libido scazut, hipertensiune arteriala crescuta si schimbari de dispozitie, printre altele.

Studiile arata ca resveratrolul actioneaza ca un inhibitor potent al aromatazei, reducand conversia testosteronului in estrogen. Acest lucru poate ajuta la mentinerea nivelului de estrogen sub control atunci cand folosesti TRT.

Ce sa iei: Consuma 600 mg de trans-resveratrol activ si pur zilnic. Aceasta este cantitatea si forma necesare pentru o doza eficienta.

2. Zinc

Zincul inhiba si el aromataza, enzima care transforma testosteronul in estrogen. Face acest lucru prin reducerea activitatii genei CYP19A1, care codifica aromataza, si prin alte mecanisme.

De asemenea, pentru barbatii predispusi la acnee, nivelurile crescute de testosteron pot stimula productia de sebum (ulei). Zincul regleaza activitatea glandelor sebacee, reducand productia de sebum.

Ce sa iei: Consuma 30 mg de zinc chelat zilnic pentru o absorbtie optima.

3. Ulei de peste

TRT poate stimula productia de celule rosii din sange, ceea ce poate ingrosa sangele (hematocrit crescut) si creste tensiunea arteriala, amplificand riscul problemelor cardiovasculare.

Omega-3 din uleiul de peste are un efect usor de subtiere a sangelui, reducand riscul de cheaguri asociate cu hematocritul crescut. De asemenea, uleiul de peste, daca este consumat in cantitati suficiente, imbunatateste profilul lipidic general si reduce inflamatia vasculara, scazand riscul de atacuri de cord si ateroscleroza.

Omega-3 sprijina si capacitatea ficatului de a metaboliza si detoxifica excesul de estrogen, promovand un raport sanatos intre testosteron si estrogen. In plus, efectele antiinflamatorii ale uleiului de peste sprijina sanatatea prostatei. Bonus: uleiul de peste ajuta si la controlul acneei si stabilizeaza dispozitia, mai ales daca nivelurile de testosteron fluctueaza rapid.

Ce sa iei: Consuma 4000 mg de ulei de peste bogat in DHA zilnic.

4. Curcumina

Capacitatea curcuminei de a reduce inflamatia, de a sprijini sanatatea cardiovasculara, de a modula estrogenul si de a imbunatati recuperarea o face foarte eficienta pentru barbatii care folosesc TRT. Utilizarea regulata poate amplifica efectele pozitive ale TRT, reducand in acelasi timp efectele secundare potentiale:

  • Curcumina are proprietati de inhibare a aromatazei, care reduc conversia testosteronului in estrogen.
  • Curcumina se leaga de acidul feric din sistemul digestiv, reducand nivelurile de hemoglobina.
  • Curcumina neutralizeaza radicalii liberi, protejand vasele de sange si reducand riscul de ateroscleroza.
  • Curcumina sporeste productia de oxid nitric (NO), promovand fluxul sanguin sanatos si reducand tensiunea arteriala.
  • Curcumina scade colesterolul LDL, contracarand efectele secundare posibile ale TRT.
  • Curcumina reduce inflamatia tesutului prostatic si poate inhiba cresterea celulelor prostatei, protejand impotriva hiperplaziei benigne de prostata (BPH).

Ce sa iei: Consuma 400 mg zilnic folosind o formula care contine particule solide de curcumina lipidica. Aceasta forma produce de 95 de ori mai multa curcumina libera in fluxul sanguin decat curcumina standard cu piperina.

Referinte

  1. Suthat Chottanapund, M B M Van Duursen, Panida Navasumrit, Potchanee Hunsonti, Supatchaya Timtavorn, Mathuros Ruchirawat, Martin Van den Berg. Anti-aromatase effect of resveratrol and melatonin on hormonal positive breast cancer cells co-cultured with breast adipose fibroblasts. Toxicol In Vitro. 2014 Oct;28(7):1215-21. doi: 10.1016/j.tiv.2014.05.015. Epub 2014 Jun 12.
  2. Reski Amalia, Claude Mona Airin si Pudji Astusti. Zinc and Shell Flour as Innovative Natural Aromatase Blocker to Increase Testosterone Concentration. BIO Web Conf. Volume 49, 2022. The 3rd International Symposium on Global Physiology 2022 (ISGP 2022)
  3. Jia Liao , Qingsong Xiong, Yuehui Yin, Zhiyu Ling, Shaojie Chen. The Effects of Fish Oil on Cardiovascular Diseases: Systematical Evaluation and Recent Advance. Front Cardiovasc Med. 2022 Jan 5;8:802306. doi: 10.3389/fcvm.2021.802306. 
  4. Patricia Rodríguez, Castaño Shaheena Parween, Amit V Pandey. Bioactivity of Curcumin on the Cytochrome P450 Enzymes of the Steroidogenic Pathway.  IJMS  Volume 20  Issue 18  10.3390/ijms20184606 

Articole din aceiasi categorie

Pastile care imita exercitiile fizice Pastile care imita exercitiile fizice Exista anumite suplimente care imbunatatesc compozitia corporala de unele singure, iar impreuna cu exercitiile fizice functioneaza si mai bine. Iata despre ce este vorba! 19 Mar, 2024
Nu lua vitamina c si vitamina e dupa antrenamentele la sala Evita aceste suplimente inainte si dupa antrenamente Sa te suplimentezi cu anumite vitamine poate parea ceva util pentru a te reface mai rapid dupa antrenamente, dar unele pot face mai mult rau decat bine. Iata ce trebuie sa stii! 14 Nov, 2016
Cum se ia uleiul de peste Ulei de peste: il folosesti gresit Uleiul de peste este un supliment grozav care poate aduce rezultate uimitoare in privinta sanatatii si aspectului fizic. Dar il folosesti corect? 13 Sep, 2016
creatina si cele mai importante beneficii ale sale Creatina: top 10 beneficii Creatina, regele tuturor suplimentelor nutritive si sportive! Si cu toate acestea multi inca nu stiu ce face si de ce ar trebui sa se suplimenteze cu ea. Gasesti aici 10 motive pentru a folosi creatina si cum sa profiti la maxim de ea. 13 Apr, 2016
Suplimentele cu carbohidrati te pot ajuta sa ai mai multi muschi A te suplimenta cu carbohidrati sau a nu te suplimenta cu carbohidrati? Carbohidratii si suplimentele cu carbohidrati au fost arma secreta a sportivilor de performanta de decenii. Dar sunt ei necesari oricui? Se poate face performanta si fara carbohidrati? Afla daca trebuie sau nu sa te bazezi pe carbohidrati, in functie de efortul pe care il faci. 14 Feb, 2016
antiinflamatoare non-steroidiene dupa efort fizic - nocive Cat de nocive sunt antiinflamatoarele non-steroidiene pentru sportivi Aspirina si ibuprofenul sunt medicamente des folosite de sportivi pentru a combate inflamatiile si a reduce durerile care pot aparea la antrenamente. Dar acestea nu sunt benefice cuiva care face sport si ar trebui evitate. 13 Apr, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.